Live

Video&Foto Câștigătorul dezbaterii Harris-Trump. Care sunt reacțiile după marea confruntare dintre candidații la prezidențialele americane

Data actualizării: Data publicării:
Confruntarea s-a încheiat, urmează comentariile. Foto: Profimedia Images

La câteva minute de la încheierea dezbaterii televizate Donald Trump-Kamala Harris, ambele echipe de campanie ale celor doi candidați la prezidențialele din noiembrie au publicat declarații în care au susținut că victorios în mod evident a fost candidatul lor. BBC crede însă că Harris a fost în avantaj.

„Donald Trump a fost total incoerent”, a declarat purtătoarea de cuvânt a campaniei lui Harris, Jen O’Malley Dillon. „Era furios și agitat”, a spus ea.

Ea a spus că Trump nu a arătat niciun regret pentru violențele de pe Capitoliu din 6 ianuarie 2021, a spus „nenumărate minciuni” și „nu a oferit niciun plan pentru nevoile de zi cu zi ale americanilor”.

CITIȚI ȘI: Taylor Swift, vedeta cu milioane de fani, dă cel mai puternic semnal de susținere pentru Kamala Harris

”Prestație magistrală”

Campania Trump a declarat despre candidatul lor  că „a avut o prestație magistrală la dezbatere”.

Reprezentanții campaniei, Chris LaCivita și Susie Wiles, au declarat că Trump a prezentat „o viziune îndrăzneață a Americii” și modul în care el „va continua să construiască pe baza succeselor primului său mandat”.

Harris, au spus ei, „a fost o amintire sumbră a politicilor opresive ale lui Joe Biden, pe care ea dorește să le continue”.

Consilierii lui Trump și susținătorii din camera de presă au atacat ABC News, susținând că moderatorii au fost părtinitori și nu au încercat să verifice afirmațiile democratei sau să o preseze pe Harris în legătură cu anumite chestiuni enunțate.

Întrebată despre faptul că Trump a părut în defensivă, Danielle Alvarez, o purtătoare de cuvânt a campaniei, a declarat: „Ei bine, cred că a fost absolut așa. Și, din nou, o parte din explicație este că a fost un trei-la-unul în dezbatere.”

Senatorul de Carolina de Sud - și fost candidat republican la președinție - Tim Scott a intrat în camera de presă și a declarat rapid că dezbaterea a fost o victorie pentru Donald Trump.

„Donald Trump conduce”, le-a spus el reporterilor. Aceasta, a spus el, a fost o „veste bună” pentru poporul american.

Senatorul a reacționat cu furie când a fost întrebat despre negarea corectitudinii alegerilor de către Trump, întrerupând reporterii în timp ce se îndepărta.

Guvernatorul Pennsylvaniei, Josh Shapiro, a declarat că Harris „a spus clar că are un plan pentru a duce America mai departe”, iar Donald Trump a spus clar că ”are un plan pentru a ne duce înapoi - mai mult haos, mai puține locuri de muncă, mai puțină libertate - acesta a fost planul lui Donald Trump. Am crezut că Kamala Harris a instrumentat foarte bine cazul și a avut o noapte minunată”.

Guvernatorul Californiei, Gavin Newsom, a declarat că, în opinia sa, „Donald Trump s-a apărat toată noaptea vorbind despre câini și despre mărimea mulțimilor, ușor de stârnit. A fost o noapte umilitoare pentru Donald Trump. A fost o noapte spectaculoasă pentru democrație, libertate, pentru statul de drept și pentru Kamala Harris”.

BBC o vede pe Harris câștigătoare

Seara de marți a înclinat frecvent în favoarea vicepreședintei, a scris Anthony Zurcher, corespondentul din SUA al BBC.

În repetate rânduri, Harris l-a pus pe Trump în defensivă, cu o serie de lovituri și ironii pe care acesta s-a simțit obligat să le abordeze. Ea l-a numit slab. A spus că liderii străini râd de el. A spus că oamenii au plecat mai devreme de la mitingurile sale din cauza „epuizării și plictiselii”.

Harris a intrat în această dezbatere cu puncte slabe clare în mintea multor americani, pe teme precum inflația, imigrația și retragerea din Afganistan. În cea mai mare parte a timpului, Trump nu a reușit să lovească retoric – iar în zilele următoare ar putea ajunge să regrete ocazia ratată, scrie jurnalistul BBC.

Kamala Harris, oferind replica contracandidatului ei republican, la confruntarea de la ABC. Foto: Profimedia Images

Cum a fost dezbaterea

Dezbarea sau confruntarea, depinde cum o vede fiecare dintre noi, a fost una aprinsă, în care atacurile s-au succedat, iar cuvintele mari sau dure nu au fost ocolite de niciunul dintre candidații la Președinția SUA. 

Donald Trump, de exemplu, nu s-a sfiit să spună că Israelul va dispărea, într-un presupus mandat prezidențial al Kamalei Harris, pe care a continuat să o acuze că este marxistă. 

La rândul ei, Harris a spus că liderii mondiali râd de Donald Trump, care este manipulat de dictatorii lumii.

România, menționată în dezbatere de Kamala Harris

„Dacă Trump ar fi fost la Casa Albă atunci Putin ar fi la Kiev“, a spus Kamala Harris după ce fostul președinte a refuzat să spună dacă vrea ca Ucraina să câștige războiul și a repetat doar că vrea ca războiul să înceteze.

România a apărut în dezbaterea prezidențială din SUA, în discursul vicepreședintei Kamala Harris pe tema războiului din Ucraina.

A fost momentul în care s-a discutat despre războiul din Ucraina. Jurnaliștii ABC care au moderat discuția l-au întrebat de mai multe ori pe Donald Trump „un lucru simplu: vreți ca Ucraina să câștige războiul?”. 

Donald Trump a evitat răspunsul și a spus că „vreau ca războiul să înceteze ceea ce voi face în primele 24 de ore după ce voi fi ales”, repetând astfel o mai veche declarație a republicanului. 

Întrebat cum va face acest lucru, el a spus că va vorbi cu Volodimir Zelenski și cu Vladimir Putin și „îi voi face apoi să discute unul cu altul”.

Întrebată cum vede situația, Kamala Harris a spus că atitudinea lui Donald Trump a fost caracterizată drept „rușinoasă” chiar de către militarii care au lucrat cu el ca președinte.

Harris a spus că spre deosebire de Trump, care l-a lăudat pe Putin și are o atracție față de dictatori, „noi, ca americani, nu suntem astfel”. 

„Înainte ca Rusia să atace Ucraina m-am întâlnit cu președintele Zelenski și i-am împărtășit datele provenite de la serviciile noastre de informații. Apoi am fost la aliații noștri din est, în Polonia și în România”, a continuat ea. 

Kamala Harris, față în față cu Donald Trump la dezbaterea candidaților la alegerile din noiembrie, găzduită de ABC. Foto/ Profimedia Images

Kamala a întins un cârlig, Trump a mușcat momeala - POLITICO

”Kamala Harris a întins un cârlig. Iar Donald Trump a mușcat momeala - iar și iar.
În prima confruntare față în față dintre cei doi candidați la președinție, ea l-a batjocorit pe acesta pentru dimensiunile mulțimii sale de susținători, eșecurile sale din trecut, averea sa moștenită și multe altele. Luând în derâdere statura lui Trump pe scena globală, Harris a afirmat că liderii lumii râd de el - o ironie îndreptată direct către nesiguranțele sale personale”, comentează Adam Cancryn și Myah Ward pentru POLITICO.

”Rezultatul l-a lăsat pe Trump în defensivă - și acesta s-a chinuit să lovească, chiar dacă discuția s-a îndreptat spre un teritoriu mai prietenos pentru el, cum ar fi imigrația și economia”, mai spun autorii analizei.

Donald Trump, în timpul confruntării cu Kamala Harris la postul ABC. Foto: Profimedia Images

JD Vance vede prestația lui Harris lipsită de substanță

Coechipierul lui Donald Trump, JD Vance, a făcut o serie de comentarii după încheierea dezbaterii. El a fost rapid asaltat de zeci de reporteri dornici să afle evaluarea sa asupra dezbaterii, potrivit BBC.

În opinia lui Vance, Harris a făcut „multe greșeli” în timpul dezbaterii, și anume nu a reușit să explice de ce nu și-a atins niciunul dintre obiectivele politice în calitate de vicepreședinte.

„Poporul american este suficient de inteligent pentru a vedea prin ea”, a spus el. „Nu a existat nicio substanță reală”.

„Dacă Kamala Harris vrea să rezolve aceste probleme, ar trebui să o facă chiar acum, nu să ceară o promovare”, a adăugat el.

Cu toate acestea, o mare parte dintre întrebările adresate lui Vance s-au concentrat pe afirmațiile făcute atât de el, cât și de Donald Trump, potrivit cărora migranții au mâncat pisici și câini în comunitățile americane.

„Nimeni nu a răspândit afirmații false”, a spus Vance.

A fost o atmosferă tensionată. La un moment dat, Vance s-a răstit la o reporteră, întrebând-o: „Vreți să termin răspunsul la întrebare?”.

În timp ce autoritățile din Springfield, Ohio, au declarat că nu au fost găsite dovezi că pisicile ar fi fost mâncate, Vance a continuat să insiste că este o posibilitate.

„Problema este într-adevăr că un orășel din Ohio a fost asaltat de prea multe mii de migranți”, a susținut el.

Slate: Kamala l-a prins în cursă

”Kamala Harris a avut două obiective în dezbaterea prezidențială de marți seară. Primul a fost să convingă segmentul mic, dar semnificativ, de alegători nehotărâți, că ea le poate îmbunătăți viața din punct de vedere economic. Al doilea a fost să îl provoace pe Donald Trump să spună ceva sexist, rasist, incoerent, nebunesc sau toate cele de mai sus.
În ceea ce o privește pe prima, cine știe, vedem mai târziu. În ceea ce o privește pe a doua, misiune îndeplinită. Misiune cu adevărat îndeplinită. Wow!”, comentează Ben Mathis-Lilley pentru Slate, în deschiderea unei analize a dezbaterii Harris-Trump.

Și la Fox News, postul apropiat lui Trump, tot Kamala pare învingătoare

Alegătorii care au luat parte la un panel Fox News Digital reacționând la dezbatere au declarat că vicepreședintele Kamala Harris a ieșit învingătoare de la eveniment.

Întrebați cine cred că a câștigat dezbaterea, 12 alegători din panel au ridicat mâna pentru Harris, în timp ce doar cinci au indicat că fostul președinte Donald Trump a câștigat. Întrebați de ce cred că a câștigat Harris, mulți alegători au afirmat că Trump nu a știut cum să își atace noul adversar din cursă.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Donald Trump amenință că va cere restituirea Canalului Panama. „Această escrocherie se va opri imediat”

Ce șanse are Europa să prevină colapsul Ucrainei, dacă SUA se retrag din joc, odată cu revenirea lui Donald Trump

Administrația Biden pregătește ultimul pachet de ajutor militar dedicat Ucrainei. Ce include acesta

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

Partenerii noștri