Live

Bătălii cu baloane și explozii misterioase în „cel mai înfricoșător loc de pe Pământ”: Zona demilitarizată din Coreea fierbe din nou

Data publicării:
Tensiunile tot mai mari dintre cele două state coreene îi îngrijorează pe localnici, care se tem că războiul poate izbucni în orice moment. Foto: Profimedia Images

Războiul baloanelor” și incursiunile trupelor nord-coreene îi îngrijorează pe locuitorii zonei demilitarizate care desparte Coreea de Sud de Coreea de Nord. Localnicii se tem că un război ar putea izbucni oricând în regiunea pe care Bill Clinton a numit-o, în timpul vizitei sale din 1993, „cel mai înfricoșător loc de pe Pământ”, relatează The Guardian.

Daeseong-dong (Satul Libertății) este singura zonă locuită din sudul zonei demilitarizate (DMZ) a Coreei de Sud, aflată la doar 365 de metri de teritoriul Coreei de Nord, în punctul cel mai apropiat.

DMZ a funcționat ca o zonă tampon între cele două Coree de când războiul de trei ani s-a încheiat în 1953 printr-un armistițiu, dar fără un tratat de pace, ceea ce înseamnă că cele două țări sunt teoretic încă la război.

DMZ a devenit între timp cel mai bun indicator al stării relațiilor dintre cele două state coreene, iar în ultimele săptămâni evenimentele de la graniță arată că regiunea a intrat într-o nou perioadă de tensiuni și incertitudine.

Nordul a trimis mii de baloane umplute cu balegă, mucuri de țigară, baterii uzate, bucăți de haine și gunoaie din hârtie pe care le-a prăbușit pe străzile sud-coreene.

Grupuri de dezertori care au fugit în Coreea de Sud au răspuns cu propriile lor invazii cu baloane, pe care le-au umplut cu pliante și stick-uri USB cu muzică K-pop și seriale sud-coreene, menite să submineze legitimitatea liderului nord-coreean, Kim Jong Un.

Incidentele în zona demilitarizată dintre cele două Corei s-au înmulțit în ultimul timp. Foto: Profimedia Images

Incursiuni „accidentale” și focuri de avertisment

Încă și mai îngrijorătoare au fost incursiunile trupelor nord-coreene pe teritoriul Coreei de Sud - grupuri de 20-30 de soldați au pătruns pe partea de sud a liniei de demarcație, granița care traversează prin centrul zonei demilitarizate lată de 4 kilometri și lungă de 250 de kilometri.

Incidentele, care au fost descrise drept „accidentale” în presă, s-au terminat mereu după ce soldații sud-coreeni au tras focuri de avertisment, iar soldații nord-coreeni s-au retras. Una dintre explicații ar fi că trupele Phenianului nu își mai pot da seama unde se află linia subțire care desparte țara lor de teritoriul inamic din cauza vegetației bogate.

O altă explicație ar fi că Phenianul folosește soldați care nu sunt obișnuiți cu limitele DMZ și trec din greșeală granița.

„Toate acestea ne îngrijorează. Ce facem dacă se întâmplă ceva? Este mereu în mintea noastră”, a povestit un localnic.

Comisia Națiunilor Neutre de Supraveghere (NNSC) are misiunea de a monitoriza aceste evenimente și este compusă în prezent din cinci elvețieni și cinci suedezi.

Generalul Ivo Burgener, șeful delegației elvețiene NNSC, care trăiește într-o cabană aflată la câțiva metri de granița dintre cele două Corei, este obișnuit cu stilul de viață din DMZ. Acum, însă, Burgener spune că situația s-a schimbat.

În timpul interviului pentru The Guardian s-a auzit sunetul unei explozii care a reverberat prin toată pădurea ce acoperă cea mai mare parte din DMZ.

„În ultimele patru-cinci săptămâni, a devenit tot mai intens”, a povestit Burgener. „Exploziile par să fie tot mai aproape și tot mai zgomotoase.”

Nord-coreenii au început să construiască din nou fortificații la granița cu Sudul. Colaj foto: Profimedia Images

Phenianul construiește bariere anti-tanc și ranforsează drumurile

De când s-a renunțat la acordul militar semnat în 2018 prin care s-a dorit reducerea riscului izbucnirii unui conflict accidental în DMZ, ambele părți și-au militarizat granița.

Soldații care înainte nu erau înarmați acum poartă din nou arme și reconstruiesc avanposturi. „Este mai mult personal, sunt mai multe arme și vin din ce în ce mai aproape”, a spus și locotenent-colonelul Livio Raber, ofițer de operațiuni pentru jumătatea elvețiană a NNSC.

Burgener crede că exploziile din apropiere se datorează minelor pe care nord-coreenii le plasează tot mai des în DMZ, chiar și după ce mai mulți soldați ai Phenianului au murit sau au fost răniți în astfel de explozii.

În satul Daeseong-dong din zona demilitarizată de la granița de nord a Coreei de Sud, locuitorii primesc aproape zilnic alerte pe telefon despre baloanele nord-coreene. Tensiunile tot mai mari dintre cele două state îi îngrijorează pe localnici, care se tem că războiul poate izbucni în orice moment.

În ciuda „războiului baloanelor” și a ocazionalelor focuri de avertisment, o nouă declanșare a ostilităților pare improbabilă în acest moment, cu toate că incidentele violente vor continua.

Imaginile din satelit arată că Phenianul construiește bariere anti-tanc și ranforsează drumurile. Unii experții cred că fortificațiile sunt menite să descurajeze dezertarea în rândul soldaților nord-coreeni. Totuși, aceste cazuri în zona demilitarizată sunt rare.

Park Se-un, unul dintre locuitorii Satului Libertății, a spus că strămoșii săi au trăit în această localitate de multe generații. Cu toate acestea, mormântul bunicului său se află de partea nord-coreeană a graniței și este inaccesibil membrilor familiei.

„Speranța mea personală este că vom fi uniți, să trăiesc în pace acolo unde sunt liber să merg oriunde îmi doresc”, a spus Park Se-un.

Editor : Raul Nețoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Atac ucrainean masiv asupra mai multor regiuni din Rusia. 50 de drone, doborâte de apărarea rusă. Un mort și 5 răniți în Krasnodar

Viktor Orban se duce la Putin, după ce a vizitat Kievul

POLITICO: Trump vrea o înțelegere cu Putin pentru a bloca aderarea Ucrainei la NATO. „E motivul pentru care a început acest război”

Iulian Fota: Viitorul președinte va trebui să pregătească România pentru o agresiune militară. „Va fi responsabilitatea numărul 1”

Partenerii noștri