Live

Barack Obama, după moartea judecătoarei Ginsburg: A avut o credință de neclintit în democrație. Așa ne-o vom aminti

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Obama și judecătoarea SCOTUS Ruth Bade Ginsburg
Președintele Obama și judecătoarea Ruth Bader Ginsburg în Congresul SUA. Foto: Getty Images

Barack Obama a scris un mesaj în memoria judecătoarei de la Curtea Supremă a Statelor Unite, Ruth Bader Ginsburg, care a murit, sâmbătă, după o lungă luptă cu cancerul pancreatic. Fostul președinte american a vorbit în termeni elogioși de Ginsburg: „A luptat cu o credință de neclintit în democrație și în idealurile ei, așa ne vom aminti de ea”.

Judecătoarea Ruth Bader Ginsburg a luptat până la final, în ciuda cancerului, cu o credință de neclintit în democrația noastră și în idealurile sale. Așa ne-o vom aminti. A lăsat, de asemenea, instrucțiuni despre felul în care își dorea ca moștenirea sa să fie onorată”, a spus fostul președinte al Statelor Unite, într-o postare pe Twitter, alături de comunicatul său oficial.

Președintele Obama a vorbit și de precedentul pe care senatorii republicani l-au stabilit în 2016 prin faptul că au refuzat să voteze asupra nominalizării sale pentru ocuparea locului de la Curtea Supremă lăsat liber după moartea judecătorului Antonin Scalia. Atunci, republicanii au refuzat numirea lui Merrick Garland, Mitch McConnel argumentând că „următorul președinte ales trebuie să îl nominalizeze pe succesorul lui Scalia”.

„Un principiu de bază al legii – și al dreptății cotidiene – este acela că aplicăm regulile cu consistență și nu bazat pe ce ne convine sau ne avantajează într-un moment. Domnia legii, legitimitatea curților, funcțiunile de bază ale democrației noastre, toate depind de acest principiu fundamental. În condițiile în care deja au fost deja depuse voturi în acest scrutin, senatorii republicani trebuie să aplice acest standard”, a mai spus Barack Obama.

Președintele Statelor Unite nominalizează judecătorii Curții Supreme pentru mandate pe viață, iar Senatul american îi confirmă în funcție. Un președinte și un Senat de culori politice diferite ar putea să ajungă la conflicte privind numirea judecătorilor, Curtea Supremă însăși fiind politizată pe dimensiunea conservator-liberal. Numirea unui judecător conservator de către Donald Trump va da Curții o majoritate conservatoare confortabilă, fapt ce ar putea duce la răsturnarea unor decizii precedente precum cea în cazul Roe v. Wade (1973) prin care libertatea unei femei de a întrerupe o sarcină a fost garantată.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO A apărut alături de o tânără cu 51 de ani mai mică și internetul a ”explodat”. Care e, de fapt, adevărul

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Curtea Supremă a SUA va analiza dacă legea care ar putea interzice TikTok încalcă Primul Amendament al Constituției

De ce va avea Donald Trump mai multă putere decât intenționau părinții fondatori ai SUA

Un agent al Serviciilor Secrete, angajat pentru securitatea lui Obama, concediat după ce i-a folosit casa din Hawaii în scop personal

Barack Obama a cântat rap la un miting de susținere a Kamalei Harris

Partenerii noștri