Live

„Azi e zi liberă”. O înregistrare în dosarul unei tragedii produse în Mediterana arată cum 126 de oameni au fost lăsați să moară

Data actualizării: Data publicării:
126 de migranți care încercau să traverseze Marea Mediterană în iunie 2017 au murit pentru că cei care trebuiau să îi salveze erau liberi. FOTO: Getty Images

126 de migranți care încercau să traverseze Marea Mediterană au murit din cauza indiferenței oficialilor gărzii de coastă libiene, arată mai multe înregistrări care au fost incluse într-un dosar anchetat de procurorii din Italia. Aceste noi probe dezvăluite în urmă cu câteva zile schimbă cu totul ceea ce se știa despre o tragedie din 2017.

Vineri, 16 iunie 2017, ora 8.18. Massoud Abdalsamad, de la Garda de coastă libiană, a fost informat telefonic de către un reprezentant al gărzii de coastă italian că zece bărci cu migranți sunt în primejdie, fiind în derivă în apele teritoriale libiene.

„Este zi liberă, e sărbătoare. Dar pot încerca să ajut. Poate ajungem acolo mâine”, i-a transmis Abdalsamad oficialului italian. 

Mai târziu, în aceeași zi, Abdalsamad a informat Roma că garda de coastă libiană a interceptat cinci bărci și a salvat sute de oameni, dar procurorii nu au primit documente care să confirme această declarație.

Organizația Internațională pentru Migrație (OIM) a transmis atunci că până la sfârșitul weekendului muriseră 126 de oameni.

Conversația, înregistrată de procurorii din Sicilia care investighează dosare de trafic de migranți, arată indiferența responsabililor libieni față de situația migranților și față de legislația internațională.

Anchetatorii italieni au spus că Massoud Abdalsamad nu a colaborat pentru salvarea celor 126 de oameni și că în incidentul din 16 iunie 2017 a refuzat „autorizarea unei nave ONG din apele libiene pentru salvarea oamenilor din două bărci care erau în derivă”.

Abdalsamad a spus ulterior pentru Guardian că nu poate răspunde la nicio întrebare legată de evenimentele din 2017, deoarece ar fi prea greu să fie găsite înregistrările de atunci, dar a admis că nu întotdeauna funcționează bine comunicațiile cu omologii săi italieni și că sunt probleme tehnice legate de telecomunicații.

Transcriptul conversației telefonice purtate în 16 iunie 2017 este inclus într-un dosar de 30.000 de pagini, scrie Guardian și pare să arate că autoritățile italiene știau că autoritățile libiene fie nu sunt dispuse, fie nu sunt capabile să protejeze migranții care traversează marea cu barca.

Tragedia din 2017 nu a fost singulară

Între 22 și 27 martie 2017, sute de oameni care au plecat de la Sabratha, în Libia, au cerut ajutor de la centrul italian care coordonează operațiuni de salvare  maritimă. Italienii l-au contactat de mai multe ori pe Abdalsamad și pe încă doi colegi ai lui, dar cererile lor au rămas fără rezultat. În 29 martie 2017, 146 de oameni – printre care copii și femei însărcinate – au murit. Două luni mai târziu, încă 33 de oameni au murit în aceleași condiții.

Într-un raport din 2018 al misiunii europene de combatere a imigrației ilegale, sunt menționate lipsa colaborării, necunoașterea limbii engleze și lipsa mijloacelor necesare pentru comunicare la nivelul celor care trebuie să intervină în aceste acțiuni de salvare a migranților.

"Întârzierile legate de comunicările pe mare și lipsa capacității de coordonare pentru acțiunile de salvare pun în pericol viața oamenilor și au un cost uman inacceptabil", a spus Ellen van der Velden, directorul operațiunilor de căutare și salvare derulate de Medici fără Frontiere.

În februarie 2017, Europa a cedat responsabilitatea pentru supravegherea operațiunilor de salvare mediteraneene către Libia, ca parte a unui acord încheiat între Italia și Libia menit să reducă fluxurile de migranți peste mare.

Editor : Georgiana Marina

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Un cinematograf din Italia a refuzat difuzarea unui film despre o supravieţuitoare a Holocaustului. De ce s-a temut proprietarul

Germania deportează în Federația Rusă tot mai mulți ruși fugiți în Vest ca să scape de mobilizarea în armata lui Putin

Elon Musk a pus la îndoială democrația Italiei, iar președintele Mattarella i-a dat imediat replica: „Nu ne dați instrucțiuni”

Inundații puternice în Italia: Mașinile luate de ape de pe străzi au ajuns în mare

Partenerii noștri