Live

Video Liderul suprem al Iranului, apariție rară în public, la Teheran. Mesaj către Israel

Data actualizării: Data publicării:
Ayatollahul Khamenei transmite că Iranul şi aliaţii săi nu vor da înapoi în faţa Israelului. Foto: Profimedia

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a transmis vineri că Teheranul şi aliaţii săi regionali nu vor da înapoi în faţa Israelului, la câteva ore după atacul israelian asupra Beirutului care l-ar fi vizat pe probabilul succesor al lui Hassan Nasrallah, secretarul general al mişcării proiraniene Hezbollah, informează Reuters.

Ayatollahul Khamenei, care după uciderea lui Nasrallah ar fi fost dus într-o locaţie secretă, a avut o rară apariţie pentru a conduce personal rugăciunile de vineri de la Teheran.

„Acţiunea strălucită a forţelor noastre armate de acum câteva nopţi a fost complet legală şi legitimă”, a declarat Khamenei, referindu-se la atacurile cu rachete ale Iranului asupra Israelului care au avut loc marţi.

El a mai spus că Israelul este un regim „vampir” și SUA un „câine turbat” în regiune.

Este pentru prima oară în aproape cinci ani când liderul suprem al Iranului conduce personal rugăciunile de la Teheran.Ultima oară când a făcut acest lucru a fost în ianuarie 2020, când a fost ucis generalul Quasem Soleimani

Israelul a promis că vor exista represalii la acest atac, iar preşedintele american Joe Biden a declarat joi că răspunsul Israelului ar putea include o lovitură asupra instalaţiilor petroliere ale Iranului.

Suburbia Dahiye din sudul Beirutului, un bastion al Hezbollah, a fost supusă unor noi lovituri joi, aproape de miezul nopţii, după ce Israelul a ordonat oamenilor să îşi părăsească locuinţele în unele zone. Raidurile aeriene l-ar fi vizat pe oficialul Hezbollah Hashem Safieddine, presupusul succesor al liderului asasinat Hassan Nasrallah, care se afla într-un buncăr subteran, susţine reporterul Axios Barak Ravid pe X, citând trei oficiali israelieni. Nu este clară soarta lui Safieddine, a mai spus el.

Armata israeliană a refuzat să comenteze, iar Hezbollah nu a făcut niciun comentariu cu privire la soarta lui Safieddine. Fratele său, Sayyed Abdallah Safieddine, care este reprezentantul Hezbollah în Iran, a participat la discursul lui Khamenei de la Teheran.

Explozii uriaşe au zguduit cerul în apropiere de principalul aeroport din Beirut în primele ore ale zilei de vineri, iar civilii libanezi au declarat că trăiesc într-o frică permanentă.

Preşedintele american Joe Biden a spus că nu crede că va avea loc un „război total” în Orientul Mijlociu, în timp ce Israelul îşi cântăreşte opţiunile de represalii, dar a insistat că trebuie să se facă mai mult pentru a-l preveni.

În timp ce Statele Unite, Uniunea Europeană şi alţi aliaţi au solicitat o încetare imediată a focului de 21 de zile în conflictul dintre Israel şi Liban, Biden a declarat că SUA discută cu Israelul opţiunile sale de răspuns la atacul Teheranului, care include lovirea de către Israel a instalaţiilor petroliere ale Iranului.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

O unguroaică a făcut un scandal monstru, dar nu s-a oprit și a exclamat: ”Urâm România!”. A primit cea mai dură sancțiune

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

SUA discutau, din octombrie anul trecut, de riscul unor crime de război ale Israelului în Gaza. Emailurile dintre Pentagon și Casa Albă

Un atac israelian a distrus un drum folosit de libanezi pentru a fugi în Siria. Ce spune IDF

Joe Biden nu crede că va fi un război total în Orientul Mijlociu

Serie de explozii în Beirut: Israelul a lansat 11 lovituri consecutive. Care a fost ținta

Partenerii noștri