Live

Avion deturnat în Belarus. Cristian Diaconescu: Suntem în prezența unui act de terorism de stat. Nu poate rămâne fără răspuns

Data actualizării: Data publicării:
Avion deturnat la Minsk. Gestul președintelui Aleksandr Lukașneko trebuie sancționat drastic, pentru că e un precedent periculos pentru alte autocrații, spune fostul ministru de externe Cristian Diaconescu Foto: Profimedia

Fostul ministru de externe Cristian Diaconescu spune că gestul președintelui Aleksandr Lukașenko de a deturna un zbor comercial între două state membre UE și NATO creează un precedent periculos pentru alte autocrații și de aceea nu trebuie să rămână fără un răspuns ferm din partea comunității internaționale. Lukașenko „a depășit o linie roșie” și se poate vorbi de „terorism de stat”, iar autoritățile de la Minsk trebuie să afle că astfel de gesturi se plătesc, a arătat fostul șef al diplomației.

„Un astfel de act are consecințe foarte grave. Sunt foarte multe voci la nivelul UE care spun că suntem în prezența unui act de terorism de stat, pentru că o rută comercială intra-Uniunea Europeană, cu toate garanțiile de securitate pe zbor și supusă regulilor și normelor de funcționare și de operare în UE, nu poate fi un astfel de zbor deturnat pur și simplu, printr-un gest al unui stat tranzitat. Mai mult decât atât, în acest moment discutăm despre cetățeni ai UE care sunt supuși perchezițiilor și controalelor în mod evident abuzive din partea autorităților din Belarus”, a comentat Cristian Diaconescu, duminică seara, la Digi24.

„Acest gest făcut evident în ideea de a aresta un opozant pune în pericol securitatea navigației înăuntrul Uniunii Europene, iar Uniunea Europeană are obligația să răspundă inclusiv instituțional la această atitudine. Fiind vorba de o atitudine total ieșită din comun, autoritățile de la Minsk trebuie să afle că la astfel de gesturi există și costuri. Ceea ce a făcut Lukașenko prin atitudinea sa nu trebuie lăsat doar la nivelul unei preocupări sau îngrijorări politice”, subliniază fostul șef al diplomației.

„Să ne imaginăm ce-ar înseamna un astfel de precedent oriunde în lume, dacă s-ar permite ca autoritățile unui stat, survolat pentru o perioadă redusă de timp, la un moment dat să intercepteze avioane comerciale permițându-și atitudini brutale față de zborul respectiv sau față de călătorii din acel avion, care n-au absolut nicio legătură cu opțiunile, atitudinile, reacțiile politice din statul survolat”, atrage atenția Cristian Diaconescu.

De ce a recurs Lukașenko la un astfel de gest?

Pe Lukașenko nu-l mai interesează în acest moment reacția comunității internaționale. El s-a plasat în mod clar în domeniul acelor autocrații cu care nu se poate purta un dialog. Singurul semnal care l-a interesat a fost acela de amenințare la adresa opoziției, a celor care îl critică. A vrut să le demonstreze că niciun fel de regulă nu-l descurajează atunci când dorește să aresteze pe cineva care la un moment dat i s-a opus, a explicat Cristian Diaconescu.

Rămâne de văzut dacă după astfel de acțiuni opoziția mai are capacitatea de a reacționa, dar comunitatea internațională nu poate lăsa fără reacție o astfel de atitudine, pentru că realmente s-ar crea un moment periculos din care și alți autocrați, la un moment dat, poate ar învăța o astfel de practică și ar lua măsuri similare, a insistat Cristian Diaconescu.

„Aici nu vorbim despre suveranitatea națională care impune anumite măsuri, aici vorbim de un gest brutal împotriva unor cetățeni care nu au nicio legătură cu ceea ce se întâmplă în Belarus, care se aflau pe un zbor intra-UE, între două state membre ale UE și ale NATO. Din acest punct de vedere, repercusiunile sunt, după părerea mea, mult mai serioase decât ideea de a te opune sau nu unui președinte dintr-un stat de undeva din estul Europei. Din această perspectivă, s-a depășit o linie roșie în ceea ce-l privește pe Lukașenko și această situație nu poate rămâne fără răspuns”, a repetat Diaconescu.

Ce poate face Uniunea Europeană?

Uniunea Europeană are la dispoziție o serie de măsuri categorice care ar pune în dificultate autoritățile din Belarus. E posibil să se recomande evitarea spațiului aerian din Belarus, e posibil să fie înăsprit regimul sancțiunilor, dar în orice caz o astfel de situație nu poate rămâne fără răspuns, a spus din nou fostul ministru.

Sancțiunile economice extrem de drastice ar fi cele mai potrivite măsuri, pentru că afectează autoritatea unor astfel de dictatori, dar pe de altă parte, și cetățenii statului au de suferit, deși nu au nicio vină în marea lor majoritate, a arătat Cristian Diaconescu.

„Expulzările de diplomați sunt și ele un posibil răspuns, dar nu știu în ce măsură vor reprezenta un semnal suficient de descurajare”, mai spune fostul ministru.

„Discutăm de o situație care replicată în alte colțuri ale lumii, poate produce probleme extrem de grave fie legat de cetățeni, fie legat de securitatea tranzitului aerian, dar și în alte zone care folosesc elemente tranzitorii - ce se întâmplă cu vasele care traversează Golful Persic, de exemplu, unde și-acolo sunt state care din timp în timp creează probleme având la bază tot argumente de natură politică sau strategică? Regulile dreptului aerian sunt reguli internaționale la care toate statele membre ale convențiilor sau acordurilor în materie au aderat și din acest punct de vedere, indiferent de problemele interne, dileme politice, chiar chestiuni care țin de conflict, acestea nu se extind asupra celor care sunt obligați într-o formă sau alta de anume parcursuri aeriene să tranziteze teritorii. Cei care s-au urcat în avion n-au fost întrebați dacă sunt de acord sau nu să tranziteze teritoriul belarus”, a explicat Cristian Diaconescu.

Editor : Luana Pavaluca

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Comisia Europeană a aprobat un ajutor de stat de 790 milioane euro pentru închiderea minelor de cărbune din Valea Jiului

Autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a aprobat un tratament mult aşteptat pentru persoanele care suferă de Alzheimer

Șeful diplomației europene propune suspendarea dialogului politic UE-Israel. Borell mai are o lună din mandat

Președintele Lukașenko: „Doamne ferește ca o femeie să fie aleasă președinte în Belarus”

Partenerii noștri