Live

Video Avertismentul Rusiei, după ce Ucraina a folosit o dronă turcească împotriva separatiştilor proruşi din Donbas

Data actualizării: Data publicării:
Lovitura executată din dronă asupra pozițiilor separatiștilor proruși în Donbas, Ucraina. Sursă foto: mil.gov.ua, captură video

Rusia a avertizat miercuri împotriva vânzărilor de armament modern Ucrainei, după ce armata ucraineană a utilizat marți, pentru prima oară, o dronă de atac de fabricaţie turcească în zona de conflict din estul Ucrainei.

„Noi, într-adevăr, avem relaţii speciale cu Turcia, dar în cazul dat, din păcate, se confirmă temerile noastre că furnizarea unor astfel de arme armatei ucrainene ar putea duce la destabilizarea situaţiei pe linia de contact”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, într-o conferinţă de presă zilnică.

Statul Major General ucrainean a comunicat marţi că o dronă turcească de tip Bayraktar a fost utilizată pentru prima oară într-o operaţiune de luptă, în cursul căreia a detectat o baterie de tunuri de artilerie a separatiştilor proruşi care trăgeau asupra poziţiilor armatei ucrainene şi a distrus unul dintre ele.

Armata ucraineană a difuzat o înregistrare video cu acest atac în care se poate vedea impactul unui proiectil lansat asupra unui tun de artilerie.

 

„De îndată ce astfel de arme cad în mâinile armatei ucrainene, ele pot fi folosite potenţial în această regiune a Ucrainei şi asta nu duce decât la destabilizare”, a afirmat Peskov, adăugând că folosirea armelor turceşti „nu poate contribui la reglementarea problemei interne ucrainene”, scrie Agerpres, care preia EFE şi portalul ucrainean Cenzor.net.

Serviciul de presă al forţelor armatei ucrainene a declarat că drona nu a trecut linia de contact din Donbas.

La rândul său, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a indicat că Moscova „verifică” informaţia, căci „este foarte greu de ştiut ce este ce este adevărat şi ce este ficţiune” în declaraţiile guvernului ucrainean.

Lavrov, care a făcut această declaraţie într-o conferinţă de presă comună cu omologul său sud-coreean Chung Eui-yong, în finalul convorbirilor purtate la Moscova, a afirmat că, „potrivit primelor date, nu s-au înregistrat victime în urma acestui prim presupus atac cu Bayraktar” în Donbas.

În 2018, Ucraina a achiziţionat 6 drone Bayraktar TB2 de la Turcia, intenţionând să cumpere alte 48 de astfel de dispozitive în viitorul apropiat.

La 14 decembrie 2020, Ministerul Apărării al Ucrainei a anunţat semnarea unui acord cu Turcia privind producţia de corvete şi drone de atac pentru nevoile armatei naţionale.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Cum arată și ce știe să facă Wolly, sistemul ucrainean telecomandat cu termoviziune și țintire automată

Partenerii noștri