Live

Avertismentul dur al Ungariei după declarațiile lui Macron despre Ucraina: „Ar declanșa Al Treilea Război Mondial”

Data actualizării: Data publicării:
FOTO: Shutterstock

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, aflat joi în Franţa, s-a arătat îngrijorat de ultimele declaraţii ale preşedintelui Emmanuel Macron, pe care le-a calificat drept „ameninţătoare”, după ce şeful statului francez şi-a reiterat punctul de vedere, într-un interviu pentru The Economist, că trimiterea de trupe occidentale în Ucraina nu ar trebui să fie exclusă, relatează Le Figaro, citată de News.ro.

„Dacă soldaţi europeni sau americani vor pune piciorul pe teritoriul ucrainean, va însemna că am depăşit o linie roşie în cadrul NATO. Dacă un stat membru NATO trimite soldaţi în Ucraina, înseamnă că va exista o confruntare directă între NATO şi Rusia. Asta înseamnă un Al Treilea Război Mondial”, a avertizat şeful diplomaţiei ungare, Peter Szijjarto, într-un interviu pentru postul francez LCI, care va fi difuzat vineri. 

Peter Szijjarto este îngrijorat, de asemenea, şi de posibila utilizare a armelor nucleare în conflictul ucrainean.

„Preşedintele vostru a vorbit despre instalarea de capacităţi nucleare (în Europa, n.r.). Unii dintre vecinii noştri au cerut americanilor să instaleze arme nucleare pe teritoriul lor (aluzie la Polonia - n.r.). Ştim foarte bine că, dacă o parte sau alta decide să folosească o armă nucleară, va fi sfârşitul lumii”, a spus Szijjarto.

Ungaria se teme că „războiul din Ucraina va lua amploare”

În calitate de vecin al Ucrainei, Ungaria se teme că „războiul va lua amploare” cu toate aceste declaraţii.

În loc să ne gândim la trimiterea soldaţilor pe teren sau la folosirea armelor nucleare sau chiar să vorbim despre „noi exporturi de arme”, ar trebui ca „acest război să se încheie”, consideră Szijjarto.

„Trebuie declarată o încetare a focului, iar negocierile de pace trebuie să înceapă. Aceasta este singura modalitate de a evita o nouă catastrofă”, a insistat el.

Ungaria, care a păstrat relaţiile cu Moscova în ciuda războiului de agresiune din Ucraina, s-a declarat de la început împotriva sancţiunilor, s-a împotrivit trimiterii de armament şi a ezitat mult timp să voteze în favoarea deschiderii negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. De asemenea, a opus veto unui nou pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro din partea UE pentru Kiev, dar în cele din urmă a cedat, păstrându-şi însă retorica pacifistă care de multe ori este interpretată ca fiind convenabilă lui Vladimir Putin.

Editor : B.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Mesajele soldaților ruși către cei dragi, înainte să moară. „Există deja un munte de cadavre înalt de doi metri, lângă adăpost”

Rusia va inspecta partea ocupată a regiunii Herson din cauza sinuciderilor în rândul militarilor săi, spun partizanii ucraineni

Ucraina a atacat pentru prima oară trupele ruse doar cu sisteme terestre robotizate, fără soldați

Viktor Orban: Bruxellesul vrea să transforme Ungaria în Magdeburg. Ce spune premierul maghiar despre aderarea României la Schengen

Partenerii noștri