Live

Avertisment FMI: Războiul şi sancţiunile asociate vor avea un impact sever asupra economiei mondiale

Data publicării:
Avertisment FMI: Va fi un an 2022 dificil şi un an 2023 şi mai dificil, cu un risc crescut de recesiune Foto: GettyImages

Războiul din Ucraina a dus deja la majorarea preţurilor la energie şi la cereale, şi a trimis peste un milion de refugiaţi în ţările vecine, în timp ce a declanşat sancţiuni fără precedent asupra Rusiei, se arată într-un comunicat al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de Reuters.

"Deşi situaţia rămâne extrem de fluidă şi perspectivele sunt de incerte, consecinţele economice sunt deja extrem de serioase", conform comunicatului dat publicităţii sâmbătă, după reuniunea Board-ului Fondului Monetar Internaţional condusă de directorul general Kristalina Georgieva.

"Războiul şi sancţiunile asociate vor avea de asemenea un impact sever asupra economiei mondiale", avertizează FMI, apreciind că actuala criză creează un şoc negativ pentru inflaţie şi pentru activitatea economică, într-un moment în care presiunea preţurilor era deja ridicată. Pe întreg globul va fi resimţit şocul preţurilor, iar autorităţile trebuie să ofere sprijin fiscal pentru gospodăriile sărace pentru care alimentele şi combustibilul reprezintă o proporţie mai ridicată din cheltuieli. Pagubele economice vor creşte dacă războiul se extinde, consideră FMI.

Sancţiunile dure impuse Rusiei de SUA, ţările europene şi alte state vor avea de asemenea "un impact substanţial asupra economiei globale şi pieţelor financiare, cu efecte negative majore către alte ţări", avertizează FMI.

Pe lângă pierderile de vieţi omeneşti, Ucraina se confruntă cu pagube economice substanţiale, porturile maritime şi aeroporturile fiind închise şi avariate, multe şosele şi poduri fiind avariate sau distruse. "Deşi este foarte dificil să evaluăm precis necesităţile de finanţare în acest stadiu, este deja clar că Ucraina se va confrunta cu costuri semnificative pentru redresare şi reconstrucţie", apreciază FMI, citat de Agerpres.

FMI a informat că săptămâna viitoare se aşteaptă să aducă spre aprobare Board-ului solicitarea Ucrainei pentru un împrumut de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari, şi discută despre opţiuni de finanţare cu autorităţile din Republica Moldova.

Republica Moldova şi alte ţări care au legături economic strânse cu Ucraina şi Rusia sunt "în mod special" expuse riscului unor probleme de aprovizionare şi întreruperi ale aprovizionării. Echipa FMI discută în mod activ opţiunile de finanţare cu Republica Moldova, care a cerut majorarea şi modificarea actualului program de împrumut cu FMI, în valoare de 558 milioane de dolari, pentru a face faţă costurilor actualei crize, se arată în comunicatul Fondului Monetar Internaţional.

Editor : A.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Țara „neutră” despre care Putin spune că s-a oferit să găzduiască negocierile de pace cu Ucraina: o soluție „acceptabilă”

Atac rusesc asupra orașului Nikopol din sudul Ucrainei: cel puțin opt răniți

Polii de putere din toată lumea se pregătesc de impact. Ce planuri au Europa, China și statele din Orientul Mijlociu pentru Trump 2.0

Viktor Orban este convins că războiul din Ucraina se va încheia în 2025 și a prezentat două opțiuni

Partenerii noștri