Live

Avertisment dur al ministrului suedez al Apărării: „Nu putem exclude un atac rusesc”

Data publicării:
Foto: Profimedia Images

Rusia ar putea ataca Suedia pentru a prelua controlul Mării Baltice, a declarat miercuri ministrul suedez al Apărării, Pål Jonson, scrie Politico.

„Rusia reprezintă o amenințare pentru Suedia, ca și pentru restul NATO. Nu putem exclude un atac rusesc asupra țării noastre”, a declarat Jonson într-un interviu acordat ziarului polonez Rzeczpospolita.

Deși forțele Kremlinului sunt „blocate în Ucraina”, Moscova a demonstrat că este „dispusă să își asume riscuri militare și politice mari”, a adăugat el, flotele navale ruse fiind încă ancorate în Sankt Petersburg și Kaliningrad.

Din cauza amenințării ruse, Suedia „pune în aplicare un program ambițios de extindere” flotei sale, a declarat Jonson.

Suedia a solicitat aderarea la NATO la scurt timp după invazia pe scară largă a Moscovei în Ucraina la începutul anului 2022 și a devenit al 32-lea membru al alianței militare transatlantice în martie.

Rusia menține retorica belicoasă la adresa NATO și a aliaților săi. Recent, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, menționa că Moscova este „pe deplin pregătită” pentru un război cu membrii arctici ai alianței, printre care și Suedia.

De asemenea, Kremlinul a provocat indignarea țărilor baltice și nordice în luna mai, propunând redesenarea unilaterală a frontierei sale în Marea Baltică, înainte de a șterge proiectul de decret fără explicații.

Rusia menține retorica belicoasă la adresa NATO și a aliaților săi. Recent, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, menționa că Moscova este ”pe deplin pregătită” pentru un război cu membrii arctici ai alianței, printre care și Suedia.

De asemenea, Kremlinul a provocat indignarea țărilor baltice și nordice în luna mai, propunând redesenarea unilaterală a frontierei sale în Marea Baltică, înainte de a șterge proiectul de decret fără explicații.

„După începerea invaziei rusești din Ucraina, importanța militară și comercială a Mării Baltice pentru Kremlin a crescut și mai mult. Prin urmare, trebuie să luăm în considerare intențiile agresive ale Rusiei în planurile noastre militare”, a declarat Jonson.

Avertismentul său îl reia pe cel al lui Michael Claesson, comandantul suprem al forțelor armate suedeze, care luna trecută a numit Rusia „imprevizibilă strategic” și a declarat că vremurile sunt mai periculoase acum decât în timpul Războiului Rece.

Predecesorul lui Claesson, Micael Bydén, a declarat în mai că președintele rus Vladimir Putin „are ambii ochi” pe insula suedeză Gotland.

„Dacă Rusia preia controlul și blochează Marea Baltică, acest lucru ar avea un impact enorm asupra vieții noastre – în Suedia și în toate celelalte țări situate pe malul Mării Baltice. Nu putem permite așa ceva”, a spus Micael Bydén.

Editor : Ana Petrescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

N-au stat la discuții și au suspendat-o pe viață, după apariția unui clip pe internet! Primele reacții și decizia luată

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

„Cred cu tărie că asistăm la crearea NATO 3.0.” Președintele finlandez spune că Alianța se întoarce la misiunea sa inițială

Aliații Ucrainei observă o flexibilizare a Kievului privind încheierea războiului. Durata conflictului schimbă perspectiva Vestului

Secretarul General al NATO: Ucraina ar putea avea cea mai grea iarnă de la începutul invaziei ruse

Jens Stoltenberg a fost numit oficial președinte al Conferinței de Securitate de la Munchen

Partenerii noștri