Live

Autorităţile judiciare europene își coordonează anchetele privind crimele de război din Ucraina

Data publicării:
Exhumarea victimelor ocupanților ruși la Bucha, Ucraina. Foto: Profimedia Images

Autorităţi judiciare din întreaga Europă se vor reuni joi la Haga pentru a coordona anchetarea atrocităţilor comise de trupele ruse în Ucraina.

La Conferinţa pentru Răspunderea privind Ucraina vor participa procurorul Karim Khan de la Curtea Penală Internaţională, comisarul european pentru justiţie, Didier Reynders, procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, şi reprezentanta specială a secretarului general al ONU în domeniul violenţelor sexuale din cadrul conflictelor, Pramila Patten. Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi secretarul de stat american Antony Blinken vor interveni prin videoconferinţă, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Experţii judiciari vor face schimb de dovezi, vor discuta strategia pentru inculpare şi vor oferi asistenţă internaţională de specialitate anchetatorilor de pe teren. Unul din principalele obiective este eliminarea suprapunerilor între dosarele întocmite de diferitele organe de anchetă, în vederea judecării în mai multe jurisdicţii.

Lideri ucraineni şi occidentali afirmă că din 24 februarie, când a început invazia rusă în Ucraina, în multe locuri această ţară au fost comise crime de război, cum ar fi omoruri, torturi, violuri, jafuri şi deportări forţate.

Rusia a dezminţit orice implicare în crime de război, susţinând că desfăşoară în Ucraina o „operaţiune militară specială” pentru protecţia etnicilor ruşi.

Curtea Penală Internaţională, procuratura ucraineană şi procurori din mai multe ţări europene care aplică principul jurisdicţiei universale au început deja mai multe anchete privind crimele de război. Autorităţile din Ucraina au judecat şi condamnat doi militari ruşi.

Agenţia afirmă că oficialităţi implicate în aceste proceduri se aşteaptă ca dosarele mai ample privind crime de război sau chiar genocid să ajungă la Curtea Penală Internaţională de la Haga.

„Trebuie să strângem dovezi, trebuie să stabilim cine se face vinovat de crime de război şi trebuie să aducem persoanele respective la judecată”, a declarat marţi presei ministrul german al justiţiei, Marco Buschmann.

El a recunoscut că „nu va fi uşor, nu va merge repede, va dura probabil mulţi ani”, însă a adăugat că „acesta este obiectivul nostru şi sunt încrezător că vom reuşi”.

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Zelenski: Aderarea Ucrainei la NATO este realizabilă

„Ultima vizită în Ucraina în calitate de director CIA”. Volodimir Zelenski dezvăluie că s-a întâlnit cu William Burns

După o dispută cu Zelenski, Fico va merge la Moscova să discute cu Putin

Ceartă între Zelenski și Fico: Slovacia amenință că taie livrările de curent către Kiev, dacă Ucraina oprește tranzitul gazelor rusești

Partenerii noștri