Live

Australia a aprobat folosirea „ciupercilor magice” și ecstasy ca tratament pentru depresie

Data publicării:
Psilocybe Cubensis, ciupera cunoscută popular ca „ciupercă” magică” conține substanța activă psilocibină. Foto: Profimedia Images

La începutul acestui an cercetătorii au surprins comunitatea internațională când agenția de reglementare din Australia, tradițional conservatoare, a aprobat folosirea unor tipuri de substanțe psihedelice pentru a ajuta la sesiunile de terapie, relatează BBC.

Decizia agenției de reglementare australiene a fost de a permite folosirea psilocibinei, substanța activă care se găsește în „ciupercile magice”, în tratamentul depresiei rezistente la alte tratamente.

De asemenea, medicii australieni vor putea să prescrie MDMA, drogul cunoscut popular drept ecstasy, în formă de pastilă pentru tratamentul Sindromului Post-Traumatic.

Aceste decizii intră în vigoare de sâmbătă, fapt ce face din Australia prima țară care clasifică psihedelicele ca medicamente, la nivel național.

Deși accesul inițial la aceste substanțe va fi costisitor și limitat, mulți experți și pacienți spun că este un moment de cotitură în medicină. Totuși, multe organizații de sănătate au îndemnat la prudență.

Pacienții care au încercat tratamentul

Marjane Beaugeois, care a fost diagnosticată cu depresie severă în 2017 este una dintre pacientele care a decis să încerce tratamentul la o clinică din Amsterdam.

„Pe parcursul a două luni îmi pierdusem mama, bunica, câinele și relația romantică”, spune ea despre momentul cel mai greu când nu mai putea să mănânce, să facă duș sau să iasă din casă, iar antidepresivele prescrise o lăsau într-o „stare zombi, incapabilă să plângă, să se calmeze singură sau să se simtă mai bine”.

Ea spune că a fost mereu împotriva tratamentelor cu substanțe de tipul psilocibinei, dar că disperarea a făcut-o să încerce și a luat substanța într-un ceai, la o clinică din Amsterdam.

„Culorile au devenit mai intense, m-am simțit reconectată în forță la lume, caldă și confortabilă. Când am ajuns acasă, prietenii mi-au spus că ochii mei străluceau din nou”, spune ea despre experiența cu tratamentul nou.

După trei sesiuni, ea spune că s-a simțit „vindecată”.

„Puteam zâmbi, puteam să simt bucurie, să îmi duc la bun sfârșit rutina cu claritate”, a mai spus ea.

Când Glen Boyes i-a sugerat terapeutului său să folosească doze micro de psihedelice pentru a-și trata depresia debilitantă, acesta s-a arătat sceptic.

„Mi-a explicat că asta nu e ceva ce face el în mod obișnuit, dar că nu mă va opri și că îmi va face analize la creier pentru a vedea care este progresul”. Bărbatul de 33 de ani, veteran în armată, spune că a avut episoade de „sindrom post traumatic persistent”.

După zece săptămâni în care a luat microdoze de substanțe psihedelice, zonele roșii din scanurile sale cerebrale au început să dispară și putea să gândească din nou cu claritate.

Alte țări au explorat posibila folosire a psihedelicelor pentru pacienți cu probleme grave de acest tip, inclusiv Canada, Elveția sau Israel, acolo unde agențiile de reglementare au luat decizii similare, deși nu la nivel național precum în Australia.

Clinici legale de tratament cu psihedelice mai funcționează și în Jamaica sau Costa Rica.

Totuși, felul în care va folosi Australia aceste substanțe și la ce prețuri va fi urmărit îndeaproape de decidenți din alte țări.

Un tratament costisitor

Dezvoltat prima oară ca medicament pentru suprimarea apetitului în 1912, ecstast a fost folosit în terapie în SUA până la mijlocul anilor ’70, când a fost interzis. În Australia a ajuns în anii ’80, ca drog folosit la petreceri pentru efectele sale – energie crescută, empatie și plăcere. Folosirea lui a fost criminalizată în 1987.

La începutul secolului XXI, însă, cercetările au arătat că și MDMA dar și psilocibina pot să amelioreze rapid simptomele depresiei severe, deși nu este cunoscut prea bine care este mecanismul prin care fac asta.

Pentru a putea prescrie aceste substanțe, psihiatrii trebuie să aplice la o comisie de etică și să la agenția de reglementare australiană.

După ce toate costurile sunt calculate, inclusiv cele pentru substanțe, supervizare și sesiuni de terapie, prețul poate ajunge până la 20.000 de dolari per tratament, conform unui expert.

Din cauza acestui preț extrem de prohibitiv, Dr. Stephen Bright nu crede tratamentele vor putea fi  folosite la scară largă prea curând.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

FOTO Înaintea marelui meci, Mike Tyson le-a arătat tuturor în ce formă fizică e, la 58 de ani! ”Ce-o fi fost în capul meu?”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

O mică şcoală din Australia a învins concurenţa zgârie-norilor, muzeelor și fost desemnată cea mai bună clădire nouă din lume

Panică într-un avion cu 170 de pasageri din cauza unei pene de motor. „S-a produs o bubuitură puternică. Am zburat mult timp în cerc”

Țara care va interzice accesul copiilor sub 16 ani pe rețelele sociale. „Părinții sunt foarte îngrijorați”

Ambasadorul Australiei în SUA l-a făcut pe Trump „distrugător” şi „trădător al Occidentului”, apoi şi-a şters postările

Partenerii noștri