Aurescu, despre contribuția României la noul Concept Strategic al NATO: „Noi am urmărit constant să facem o alianță mai puternică”
Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a explicat vineri, într-o emisiune la B1 TV, cum România a ajutat Republica Moldova să obțină statutul de țară candidată pentru aderarea la UE. Aurescu a subliniat că acest sprijin va continua în procesul de reforme pe care Chișinăul trebuie să-l urmeze. Totodată, șeful diplomației de la București a vorbit și despre contribuția țării noastre la elaborarea noului Concept Strategic al NATO.
„E, în primul rând, o reușită pentru Ucraina și Republica Moldova, e clar. E o confirmare, cum a spus și președintele Iohannis, a valorii strategice a politicii de extindere a UE că, de fapt, se schimbă harta geopolitcă a Europei”, a transmis ministrul român de externe, vorbind despre faptul că Kievul și Chișinăul au primit statut de candidat pentru aderarea la UE.
„Până ieri, până la decizia de ieri, exista perspectivă europeană acceptată la nivel european doar pentru Balcanii de Vest, ca regiune în vecinătatea Uniunii Europene. Pentru partenerii din est exista doar Parteneriatul Estic, ca formulă de apropiere de valorile, de standardele europene, dar fără ca această formulă de cooperare să fie privită ca o anticameră a integrării europene, a aderării la Uniunea Europeană. Decizia de ieri schimbă această paradigmă și arată că Uniunea Europeană joacă și în vecinătate, în mod serios, în mod substanțial, și în felul acesta poate să aspire să fie un actor global. Așa cum spuneam de mai multe ori, nu poţi să fii actor global dacă nu ești influent în propria ta vecinătate”, a mai subliniat Bogdan Aurescu în emisiunea de vineri seară.
Ministrul român de externe a spus și că, „dacă ne raportăm la momentul martie, când s-a desfășurat acel Summit informal al Consiliului European, al liderilor europeni la Versailles, la acel moment toată atenția era îndreptată spre Ucraina”.
„Noi am reușit atunci, prin Președintele României, să introducem în textul comunicatului final al Summitului de la Versailles și o referire la candidaturile Republicii Moldova și, respectiv, Georgiei. De la acel moment, a existat un proces continuu de construcție, sigur, în parteneriat și pe baza eforturilor pe care Republica Moldova și liderii Republicii Moldova le-au făcut în toată această perioadă. Noi am fost permanent într-un contact destul de strâns, aș spune, chiar foarte strâns, dar și rezultatul de ieri este un rezultat care se datorează în foarte bună măsură și eforturilor României și mai ales ale Președintelui României”, a precizat Bogdan Aurescu.
Contribuția României la noul Concept Strategic al NATO
„Conceptul Strategic e un document extrem de improtant pentru că el trebuie să plece, și asta a fost și poziția României încă de la începutul acestui exercițiu de alcături a sa, de la realitatea din teren. Și e formula pe care s-a mers.
Realitatea din teren e că e un război de agresiune, o invazie ilegală, neprovocată nejustificată din partea Rusiei împotriva unui stat suveran, un atentat la adresa integrității sale teritoriale. Din acest punct de vedere, România a urmărit ca în noul Concept Strategic să fie trecut acest aspect, anume că Rusia e principala amenințare directă la adresa securității. Acum, când discutăm, în timpul procesului de negociere deja pot spune că acest aspect e reflectat în document. Procesul continuă la Bruxelles.
Am urmărit ca în Conceptul Strategic să fie reflectată importanța apărării colective, că dacă vorbim de o invazie ilegală, un atac armat ilegal împotriva unui stat în proximitatea alianței, trebuie să iei măsuri corespunzătoare, iar apărarea colectivă e conceptul-cheie în jurul căruia s-a construit NATO. În noul Concept Strategic am susținut, și sunt premise ca acest aspect să fie NATO le are de îndeplinit.
Măsurile de descurajare și apărarea pe Flancul Estic, mai ales, și ele trebuie să se reflecte corespunzător și se lucrează sprijinul pentru parteneri, consolidarea rezilienței. Toate sunt obiective pe care le-am urmărit în procesul de negociere, la care se adaugă, foarte important, reflectarea Mării Negre ca zonă de importantă strategică pentru NATO.
Noi am urmărit constant, și președintele României, care a coordonat acest efort de negociere, l-a urmărit, practic am urmărit să facem o alianță mai puternică, o alianță care să fie mai eficientă și care să răspundă mai bine provocărilor de securitate”, a mai declarat ministrul Bogdan Aurescu.
Citește și: Culisele dosarului „Moldova”. Surse: Klaus Iohannis i-a convins pe Macron și Scholz
Editor : M.D.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News