Au fost descoperite noi gropi comune lângă Moscova, în locul în care regimul lui Stalin ar fi executat 14.000 de disidenți politici
Zeci de gropi noi au fost descoperite într-un faimos loc de execuție din epoca lui Stalin situat în afara Moscovei, unde se crede că sunt îngropați în jur de 14.000 de disidenți politici, potrivit Kommersant citat de The Moscow Times.
Existența gropii comune în districtul Kommunarka din sud-vestul Moscovei a devenit cunoscută atunci când KGB și-a deschis arhivele pentru o scurtă perioadă de timp, în ultimele zile ale Uniunii Sovietice. Succesorul KGB, actualul FSB, estimează că până la 14.000 de oameni au fost împușcați și aruncați în morminte comune, în poligonul Kommunarka, între anii 1937-1941.
Căutările au fost începute în 2018 cu ajutorul unui radar de sol și a unor fotografii realizate de pilotul unui bombardier nazist, fiind descoperite 87 de gropi. Kommersant a anunțat că acum arheologii au mai descoperit 47 de gropi, ridicând totalul la 134.
„Efortul de sistematizare a listei celor executați și corelarea acesteia cu gropile descoperite urmează de-acum înainte”, a spus Roman Romanov, directorului Muzeului de Istorie a Gulagului din Moscova, care a condus această investigație.
Grupul Memorial pentru Drepturile Omului a deschis un centru de informații care conține o bază de date cu 6.609 victime ale poligonului Kommunarka, inclusiv membri ai elitei Partidului Comunist, diplomați și agenți de contraspionaj. Conform informațiilor sale bazate pe arhivele FSB, aproape întregul guvern al fostului satelit sovietic din Mongolia și mai mulți oficiali baltici au fost executați acolo.
Kommunarka a fost unul dintre cele trei câmpuri de execuție din Moscova utilizate de poliția secretă a lui Stalin în anii 1930. Celelalte două sunt la cimitirul Donskoye și Butovo, la aproximativ 5 kilometri sud de șoseaua de centură a Moscovei, unde istoricii estimează că cel puțin 30.000 de oameni au fost executați în regimului lui Stalin, în anii 1937-1938.
Uniunea Sovietică l-a repudiat pe Stalin după moartea sa din 1953, învinuindu-l de genocid și de moartea a milioane de oameni din cauza foametei.
Totuși, mulți ruși îi dau credit lui Stalin pentru înfrângerea Germaniei naziste în Al Doilea Război Mondial. Recent, președintele Vladimir Putin a fost acuzat că a încercat să reabiliteze imaginea lui Stalin, numindu-l „o figură complexă”.
Editor : D.C.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News