Live

Atentatele de la Bruxelles „nu trebuiau să existe”. Planul era să fie lovit din nou Parisul, în timpul Europeanului de Fotbal din 2016

Data publicării:
Mohamed Abrini, unul dintre principalii acuzaţi în procesul atentatelor din 22 martie 2016 de la Bruxelles. Foto: Profimedia Images

La câteva luni după atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris, celula jihadistă din Bruxelles intenţiona să lovească din nou Franţa cu ocazia Campionatului European de Fotbal din vara lui 2016, a confirmat joi Mohamed Abrini, unul dintre principalii acuzaţi în procesul atentatelor din 22 martie 2016 de la Bruxelles, dosar care se judecă în prezent la un tribunal din capitala Belgiei, transmite AFP.

''Nu trebuia niciodată să existe un atentat în Belgia. Planul iniţial era de a lovi din nou la Paris în timpul Europeanului de fotbal'' în iunie 2016, a afirmat Abrini, unicul supravieţuitor al comandoului jihadist de la aeroportul din Bruxelles.

''Planul (de atac asupra Parisului) a căzut după arestarea lui Salah Abdeslam'' la Bruxelles în 18 martie 2016, a precizat Mohamed Abrini (38 de ani).

Acesta a renunţat în ultimul moment să participe la atentatele din 13 noiembrie 2015 de la Paris, revenind la Bruxelles în ajunul atacurilor, scrie AFP, potrivit Agerpres.

În timpul interogatoriului, Abrini şi-a amintit că Ibrahim El Bakraoui dispunea de două bombe, una cu 30 de kilograme de explozibil şi o alta de 20 kilograme, ascunsă într-un rucsac.

Mohamed Abrini, care la rândul său transporta 20 de kilograme de explozibil, a mărturisit că a renunţat să se arunce în aer după ce văzuse ''femei şi copii'' aşteptând la rând în locul unde ar fi urmat să aibă loc explozia.

El a precizat că ştia că urmau să aibă loc două atentate la Bruxelles, dar că nu l-a interesat locul celui de-al doilea.

Atentatele de la Bruxelles din 22 martie 2016 au fost comise de trei atacatori sinucigaşi - Ibrahim El Bakraoui şi Najim Laachraoui, la aeroportul Bruxelles-Zaventem, şi Khalid El Bakraoui, în staţia de metrou Maelbeek. Atacurile teroriste s-au soldat cu 32 de morţi şi peste 300 de răniţi.

Comis de aceeaşi celulă jihadistă franco-belgiană aflată la originea atentatelor de la Paris din 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi, şi a atacului eşuat din trenul Thalys ce efectua o cursă Amsterdam-Paris în august 2015, dublul atac de la Bruxelles a fost revendicat de organizaţia jihadistă Stat Islamic. Nouă bărbaţi sunt judecaţi în legătură cu acest atac, iar un al zecelea individ, Oussama Atar, care se presupune că a murit în Siria, este judecat în absenţă. Procesul lor a început în decembrie.

Editor : I.C

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Turnul Eiffel a fost închis temporar din cauza unui scurtcircuit. Când vor putea fi reluate vizitele

Incendiu violent în apropiere de gara Saint-Lazare din Paris. Turnul Eiffel, evacuat în urma unui alt incendiu

Viktor Orban: Grupul politic Patrioți pentru Europa va schimba tot la Bruxelles, cum a făcut Donald Trump în SUA

Iohannis, la Summitul UE – Balcanii de Vest: Contextul geopolitic impune „solidaritate şi unitate din partea partenerilor like-minded”

Partenerii noștri