Live

Live Text Secretarul general NATO, despre contraofensiva ucraineană: „Sprijinul pe care îl acordăm face diferența. Fac progrese, avansează”

Data actualizării: Data publicării:
Ucrainenii avansează pe front, spune secretarul general NATO. Foto: Profimedia Images

Ucrainenii „fac progrese” pe front și recâștigă teritorii, un lucru care îi pune într-o poziție favorabilă pentru eventuale negocieri de pace, a spus secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, în timpul unei întâlniri cu Joe Biden. SUA au anunțat marți un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de 325 de milioane de dolari. Chiar și așa, analiștii militari spun că punctul maxim al contraofensivei nu a fost încă atins. În timp ce militarii ucraineni eliberează tot mai multe localități, rușii continuă să bombardeze orașe. Un bloc de locuințe din orașul Krivoi Rog a fost lovit de o rachetă rusească, atacul soldându-se cu mai mulți morți și răniți.

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

SUA acordă un nou ajutor militar Ucrainei, în valoare de 325 de milioane de dolari

ACTUALIZARE 22:35 Statele Unite au anunţat marţi un ajutor militar suplimentar în valoare de 325 de milioane de dolari pentru Ucraina, vizând în special consolidarea apărării aeriene ucrainene contra Rusiei, transmit Reuters şi AFP, potrivit Agerpres.

Este vorba în principal de echipamente de apărare aeriană, muniţii şi vehicule, a menţionat Pentagonul.

Ajutorul va fi trimis Ucrainei folosind Presidential Drawdown Authority, care îl autorizează pe liderul de la Casa Albă să transfere articole şi servicii din stocurile SUA fără aprobarea Congresului în timpul unei situaţii de urgenţă.

SUA sunt cel mai mare donator al Ucrainei. Ele au livrat ori s-au angajat să livreze armament în valoare de 39,7 miliarde de dolari forţelor Kievului, de la începerea invaziei ruse în Ucraina pe 24 februarie 2022.

Această nouă tranşă de ajutor intervine într-o perioadă când armata ucraineană a lansat o contraofensivă împotriva forţelor ruse în estul şi sudul Ucrainei pentru a elibera teritoriile ocupate de Rusia.

Washingtonul anunţase deja vineri un ajutor militar de aproximativ 2 miliarde de dolari, reprezentat în principal de echipamente de apărare antiaeriană, sub forma diverselor comenzi către industria de apărare.

Ucraina va primi împrumuturi de până la 100 de milioane de euro pentru reconstrucţie

ACTUALIZARE 22:30 Ucraina urmează să primească împrumuturi suplimentare în valoare de până la 100 de milioane de euro (108 milioane de dolari) de la Uniunea Europeană pentru repararea daunelor cauzate de război, a anunţat marţi Comisia Europeană, relatează dpa, potrivit Agerpres.

„Suntem hotărâţi să readucem viaţa tuturor comunităţilor din Ucraina care suferă de agresiunea Rusiei”, a declarat preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) va împrumuta banii, care urmează să fie utilizaţi, de exemplu, pentru refacerea infrastructurii municipale sau repararea liniilor de transmisie pentru energie electrică.

UE a oferit deja aproximativ 70 de miliarde de euro pentru Ucraina de la începutul războiului de agresiune al Rusiei, conform Comisiei. Acest ajutor include 2,4 miliarde de euro finanţare de la BEI.

Jens Stoltenberg: „Ucrainenii fac progrese”

ACTUALIZARE 22:15 Secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, l-a informat pe președintele Joe Biden, în cadrul unei întâlniri la Casa Albă, că ucrainenii „fac progrese” de la lansarea contraofensivei, ceea ce îi pune într-o postură favorabilă pentru eventuale negocieri de pace.

„Sprijinul pe care îl acordăm împreună Ucrainei face diferența pe front chiar în aceste momente”, a spus Stoltenberg. „Pentru că ofensiva a fost lansată, iar ucrainenii fac progrese, avansează”.

„Suntem încă în primele zile, dar ceea ce știm este că cu cât mai mult pământ eliberează ucrainenii, cu atât vor avea o poziție mai puternică la masa negocierilor”, a adăugat Stoltenberg.

Joe Biden a replicat că NATO a devenit mai unită de la începutul războiului în Ucraina, afirmând că „vom construi plecând de la acest avantaj” la summitul Alianței de la Vilnius, programat pe 11 și 12 iulie.

Departamentul Apărării din SUA a anunțat, marți, un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina, în valoare de 325 de milioane de dolari, care include vehicule blindate, lansatoare de rachete și muniții.

„Pachetul inculde capabilități care vor ajuta Ucraina să recupereze teritoriul său suveran și va sprijini apărarea antiaeriană a Ucrainei care protejează curajoșii soldați și civili ucraineni”, se arată într-un comunicat al Departamentului.

Putin susține că Ucraina a pierdut până la 30% din vehiculele blindate primite din Occident

ACTUALIZARE 18:00 Președintele rus, Vladimir Putin, susține că armata ucraineană a suferit pierderi umane de 10 ori mai mari decât armata rusă, de la începutul contraofensivei, și a rămas și fără 25-30 la sută din vehiculele blindate primite din alte țări, scrie Sky News.

Putin spune că Ucraina ar fi pierdut mai bine de 160 de tancuri, în timp ce Rusia a rămas fără 54.

Președintele rus a mai acuzat Ucraina că a distrus barajul de la Nova Kahovka cu rachete HIMARS oferite de SUA.

Vladimir Putin s-a referit și la atacurile din interiorul Rusiei, admițând că apărarea rusă a lăsat de dorit.

„Ne-am fi putut pregăti apărarea mai bine”, a spus Putin.

„Trebuie să ne întărim granița. Posibilitatea bombardamentelor ucrainene rămâne. Dacă vor continua atacurile, vom lua în calcul crearea unei zone sanitare în interiorul Ucrainei. Nu cred că este nevoie să instituim legea marțială în Rusia, ca în Ucraina”, a mai spus Putin.

Președintele rus a mai acuzat că, altături de soldații ucraineni luptă și mercenari polonezi.

Putin a adăugat că „operațiunea militară specială” nu și-a schimbat obiectivul „în termeni generali”.

„Demilitarizăm treptat Ucraina”, a spus Putin.

Un preot care se afla în curtea bisericii sale, lângă Herson, ucis într-un bombardament rusesc

ACTUALIZARE 17:25 Un preot de 72 de ani care se afla în curtea bisericii sale, lângă Herson, a fost ucis într-un bombardament rusesc, a anunţat marţi şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak, informează AFP, potrivit Agerpres.

„Armata rusă a bombardat localitatea Bilozerka cu focuri de artilerie, lovind curtea unei biserici şi ucigându-l pe preot”, a scris Iermak pe Facebook, postând imagini în care se puteau vedea dărâmături lângă o biserică.

O femeie de 76 de ani a fost rănită, a adăugat el. Patru case, clădirea poştei, infrastructuri esenţiale şi piaţa centrală au fost avariate, potrivit lui Iermak.

Prigojin: „Potenţialul ofensiv al Ucrainei este departe, departe de a fi epuizat”   

ACTUALIZARE 15:50 Ucraina este departe de a-şi epuiza capacitatea de luptă împotriva Rusiei, a declarat marţi, într-un interviu acordat presei daneze, şeful Wagner, Evgheni Prigojin, relatează CNN, citat de News.ro.

Evgheni Prigojin, liderul mercenarilor Wagner. Foto: Profimedia Images

"Orice ofensivă trebuie să fie evaluată, precum şi rezultatele sale, după ce potenţialul ofensiv al inamicului a fost epuizat. Din câte am înţeles, potenţialul ofensiv al Ucrainei este departe, foarte departe de a fi epuizat", a spus el. Declaraţiile sale vin în contextul în care Ucraina şi-a lansat recent mult aşteptata ofensivă, dar rezultatele ei sunt deocamdată modeste, iar Moscova transmite că îi face faţă.

Citește continuarea AICI

Zece morți după atacul din Krivoi Rog

ACTUALIZARE 14:55 Cel puțin 10 persoane au fost ucise și alte 28 au fost rănite în atacurile ruse din timpul nopții asupra orașului Krivoi Rog din centrul Ucrainei, potrivit oficialilor orașului, relatează CNN.

Salvatorii încă încearcă să ajungă la o persoană prinsă sub dărâmăturile unei clădiri rezidențiale lovite de o rachetă.

Anterior, autoritățile au declarat că operațiunile de salvare au loc într-un bloc de apartamente cu cinci etaje care a luat foc și într-un depozit.

Inundații în Ucraina: Bilanțul a urcat la 17 morți în zonele controlate de Moscova

ACTUALIZARE 14:45 Rusia a indicat că numărul morţilor din cauza inundaţiilor din zonele pe care le controlează în sudul Ucrainei, în urma distrugerii unui baraj pe râul Nipru săptămâna trecută, a crescut la 17, informează AFP.

„A fost confirmată moartea a 12 persoane la Gola Pristan şi a cinci în Alechki”, a declarat şeful guvernului impus de Moscova în regiunea Herson, Andrei Alekseenko.

Un bilanţ anterior al autorităţii instalate de Rusia estima la opt numărul morţilor în urma inundaţiilor.

Barajul hidroelectric Kahovka, situat într-o zonă aflată sub controlul Rusiei, a fost distrus pe 6 iunie, inundând sute de kilometri pătraţi în aval, ceea ce a determinat evacuarea a mii de locuitori şi a provocat temeri cu privire la un dezastru atât umanitar, cât şi ecologic.

Lukașenko spune că nu va ezita să folosească armele nucleare pe care le-a primit de la Putin

ACTUALIZARE 14:40 Dictatorul din Belarus, Aleksandr Lukașenko, spune că nu va ezita să folosească armele nucleare pe care Rusia le-a adus pe teritoriul țării sale dacă va fi atacat - „răspunsul va urma imediat”, a spus dictatorul bielorus.

„Să nu dea Dumnezeu ca eu să fiu nevoit să iau decizia de a folosi aceste arme. Dar nu voi ezita dacă am fi atacaţi”, a declarat Lukaşenko în cursul unei vizite de lucru în regiunea Minsk, potrivit agenţiei de presă bieloruse, Belta, citată de Agerpres. Lukaşenko, principalul aliat al Rusiei în războiul acesteia împotriva Ucrainei, a declarat că armele nucleare rusești care urmează să fie desfăşurate în curând în ţara sa sunt necesare „pentru ca niciun picior de ticălos să nu mai pună vreodată piciorul pe pământul bielorus”. Dictatorul de la Minsk a mai spus că, în cazul în care ţara sa ar fi atacată, „răspunsul va urma imediat”.

Citește continuarea AICI

Ucraina continuă să avanseze în împrejurimile Bahmut (est) şi în regiunea Zaporojie (sud)

ACTUALIZARE 14:35 Guvernul ucrainean a informat marţi în legătură cu noi progrese ale forţelor sale armate în împrejurimile Bahmut (est) şi în regiunea Zaporojie (sud) în două dintre cele trei sectoare de pe linia frontului, unde Kievul a confirmat în ultimele zile acţiuni ofensive de recucerire a teritoriului, potrivit EFE, citată de Agerpres.

Potrivit ministrului adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, forţele Kievului au preluat controlul asupra a aproximativ trei kilometri pătraţi în zona localităţii Orihiv din regiunea Zaporojie în ultimele ore. În această parte de front, Ucraina ar fi avansat "între o jumătate de kilometru şi un kilometru" în direcţia portului Berdiansk, ocupat de Rusia, la sud de Orihiv.

În împrejurimile Bahmut, trupele ucrainene au avansat 250 metri înspre rezervorul Berhivka, la nord de acest oraş din estul regiunii Doneţk, care este aproape în întregime ocupată de ruşi.

Maliar a raportat, de asemenea, un avans ucrainean de 200 de metri în apropiere de Toreţk, un oraş din Doneţk aflat la aproximativ 35 de kilometri sud-vest de Bahmut. Potrivit armatei ucrainene, lupte intense se dau în zona Orihiv (Zaporojie), în Mariinka, Lîman şi Bahmut (regiunea Doneţk/est).

În aceste puncte de pe front, Rusia face tot ce poate pentru a-şi apăra poziţiile, lansând atacuri şi folosind aviaţia şi artileria pentru a respinge acţiunile ofensive ucrainene. „Pe parcursul acestei ofensive, trupele noastre se confruntă cu numeroase câmpuri minate combinate cu şanţuri antitanc”, a declarat ministrul adjunct al apărării de la Kiev.

Potrivit lui Maliar, forţele ruse încearcă să contraatace „în mod constant” cu vehicule blindate şi „utilizarea masivă a rachetelor ghidate antitanc şi a dronelor kamikaze”. În acelaşi timp, Statul Major al armatei ucrainene a denunţat marţi că soldaţii ruşi ar profita de evacuarea oamenilor din zecile de localităţi inundate în urma distrugerii barajului de la Kahovka, pe fluviul Nipru, în regiunea Herson (sudul Ucrainei), jefuind casele rămase fără supraveghere, potrivit EFE.

Invadatorii ruşi se dedau pe scară largă jafurilor în localităţile inundate din regiunea Herson, se arată în buletinul publicat marţi de Statul Major General al armatei ucrainene.

Forţele ruse trimit camioane goale care sunt prezentate drept transporturi de ajutor umanitar şi apoi le încarcă cu mobilă, echipamente electronice şi alte bunuri pe care militarii ruşi le sustrag din casele localnicilor evacuaţi, se afirmă în buletinul militar.

Centrul acestor operaţiuni ar fi localitatea Gola Pristan, în partea ocupată de Rusia a regiunii Herson, unde se pare că sosesc camioanele. O explozie a distrus marţea trecută un baraj imens în localitatea Nova Kahovka, în teritoriul ocupat de ruşi în Herson.

Distrugerea barajului, despre care Kievul susţine că a fost comisă în mod deliberat de Rusia, a provocat o catastrofă ecologică şi umanitară în zonă, notează EFE.

Ucraina a solicitat informaţii Australiei despre câteva zeci de avioane de vânătoare F-18 casate

ACTUALIZARE 14:30 Kievul a intervenit pe lângă autorităţile australiene, solicitându-le informaţii despre starea celor aproximativ 40 de avioane de vânătoare F-18 retrase din serviciu şi depozitate la o bază de lângă Sydney, a declarat marţi ambasadorul Ucrainei la Canberra, Vasil Miroşnicenko, citat de AFP.

„A existat o cerere de informaţii”, a declarat Miroşnicenko. „Ucraina caută capacităţi de avioane de vânătoare, inclusiv acest tip” de aparat, a adăugat el.

SUA au dat în mai undă verde viitoarelor livrări de avioane de luptă de fabricaţie americană F-16 către Kiev, care le cerea fără încetare pentru a contracara puterea rusă în aer şi pentru a lovi liniile din spate ale trupelor Moscovei.

Forţele aeriene regale australiene (Royal Australian Air Force) au retras din serviciu între 2019 şi 2021 un număr de 71 de avioane F-18 pentru a le înlocui cu F-35 mai moderne. Unele dintre ele au fost vândute Canadei, iar 41 au fost depozitate la o bază militară la nord de Sydney şi fac obiectul unei opţiuni de cumpărare de către o companie cu sediul în Texas (SUA), RAVN Aerospace. Potrivit unei surse apropiate negocierilor, între 12 şi 16 avioane sunt încă apte de zbor.

Este pentru prima oară când Ucraina, ale cărei forţe aeriene militare sunt compuse din aparate MiG şi Suhoi din perioada sovietică, îşi manifestă interesul pentru F-18 australiene. Orice livrare a acestor avioane ar trebui să fie autorizată în prealabil de RAVN Aerospace, Canberra şi Washington.

„Detaliile unui potenţial acord nu au fost încă finalizate”, a declarat pentru AFP Robert Potter, un consultant australian care consiliază guvernul ucrainean.„Dar aceasta este o idee care îşi croieşte drum”, a spus el.

Până în prezent, Australia s-a angajat pentru un ajutor militar de aproximativ 500 milioane de dolari australieni (314 milioane de euro) pentru Ucraina, cuprinzând în special vehicule blindate Bushmaster şi M113, drone şi obuziere de 155 mm. Se aşteaptă ca guvernul să aprobe un nou pachet de ajutor înainte de summitul NATO din Lituania din luna iulie.

Aviaţia ucraineană numără în prezent 82 de avioane de luptă, potrivit Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS).

Rusia publică videoclipuri cu tancuri germane Leopard şi blindate americane Bradley capturate în Ucraina 

ACTUALIZARE 14:25 Ministerul rus al Apărării a anunțat marţi, și prezintă imagini video drept dovadă, că a capturat, pentru prima oară pe frontul din Ucraina, tancuri Leopard de fabricaţie germană şi vehicule de luptă Bradley de fabricaţie americană, livrate Kievului de către Occident în vederea unei contraofensive, relatează Reuters şi AFP, potrivit Agerpres. 

„Tancuri Leopard şi vehicule de luptă de infanterie Bradley. Acum acestea sunt trofeele noastre”, a indicat Ministerul rus al Apărării într-o postare pe Telegram, însoţindu-şi mesajul cu o înregistrare video filmată cu telefonul mobil, care arată mai multe vehicule militare avariate. 

VIDEO aici

Un general rus de top a fost ucis într-un atac cu rachete în Zaporojie 

ACTUALIZARE 14:00 Un general rus de top care conducea trupele în sudul Ucrainei a fost ucis într-un atac cu rachete, au declarat bloggerii militari pro-ruși, scrie The Guardian. 

Generalul-maior Serghei Goriacev, șeful de stat major al Armatei a 35-a Combinate, ar fi fost ucis noaptea trecută. 

Mai mulți bloggeri de război ruși au declarat că Goriacev a fi fost ucis de o rachetă de croazieră Storm Shadow furnizată de Marea Britanie. Ministerul rus al Apărării nu a comentat încă aceste informații. 

Contraofensiva ucraineană a început și va dura „câteva săptămâni, dacă nu luni”, spune Macron

ACTUALIZARE 11.00 Preşedintele Emmanuel Macron a confirmat luni că a început contraofensiva armatei ucrainene împotriva forţelor ruse, estimând că aceasta va dura „câteva săptămâni, dacă nu chiar luni”, relatează AFP, potrivit Agerpres. 

„Contraofensiva ucraineană a început în urmă cu câteva zile”, a spus Emmanuel Macron alături de cancelarul german Olaf Scholz şi de preşedintele polonez Andrzej Duda la Palatul Elysee.

„Intenţia este să se desfăşoare pe parcursul a câteva săptămâni, chiar câteva luni”, a adăugat preşedintele francez care i-a primit pe liderii german şi polonez în formatul Triunghiului de la Weimar, o platformă pentru reuniuni regulate la vârf între cele trei ţări.

Crește bilanțul morților după atacul din Krivoi Rog

ACTUALIZARE 10:50 Cel puțin șase persoane au fost ucise marți într-un atac cu rachete rusești asupra unui bloc de apartamente din orașul natal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. cel puțin 25 de persoane au fost rănite, iar altele ar putea fi încă prinse sub dărâmături.

„Ucigașii ruși își continuă atacurile împotriva clădirilor rezidențiale, a orașelor obișnuite și a oamenilor”, a declarat Zelenski.

-Știre inițială-

Un atac rusesc cu rachete asupra oraşului Krivoi Rog din regiunea Dnipropetrovsk, din centrul Ucrainei, s-a soldat cu mai mulţi morţi şi răniţi, una dintre rachete lovind o clădire rezidenţială, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Şeful administraţiei militare din regiune, Serhii Lisak, a declarat pe canalul său Telegram că ruşii au „comis un alt act terorist împotriva zonelor rezidenţiale. Toată noaptea. Crud. Există morţi şi răniţi”.

„Apartamentele de la etajul unu până la etajul cinci sunt în flăcări. Incendiul a cuprins 700 de metri pătraţi. Salvatorii îl sting”, a declarat Lisak, citat de agenţia de presă Ukrinform, care a anunţat totodată încă trei morţi într-o companie privată care a fost lovită de rachete, deşi „probabil” sunt mai multe persoane sub dărâmături.

Potrivit agenţiei de presă Ukrinform, o rachetă rusească de înaltă precizie a lovit un bloc de locuinţe, iar un număr necunoscut de oameni se află încă sub dărâmături.

Bilanțul provizoriu este de trei morți și 25 răniți.

Blinken: Putin ar putea fi presat să negocieze pacea

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a declarat luni că speră ca un succes al contraofensivei lansate de Ucraina împotriva forţelor ruse să poată constrânge pe preşedintele rus Vladimir Putin să negocieze pacea.

„Un succes al acestei contraofensive ar putea să facă două lucruri: să consolideze poziţia Ucrainei la masa negocierilor şi ar putea avea ca efect să-l preseze pe Putin să negocieze, într-un final, sfârşitul acestui război pe care l-a început”, a declarat Blinken într-o conferinţă de presă comună cu omologul său italian Antonio Tajani, aflat într-o vizită la Washington.

„Astfel, aceasta ar putea să apropie pacea, nu s-o îndepărteze”, a adăugat el.

Gen. Ben Hodges: Atacul principal nu a fost declanșat încă

Fostul comandant al trupelor SUA în Europa, generalul (în rezervă) Ben Hodges consideră că „punctul culminant” al contraofensivei Kievului va fi atins în momentul în care ucrainenii vor decide să atace liniile rusești simultan, „cu sute de tancuri și vehicule blindate”. Din informațiile provenite din surse deschise, ucrainenii au angajat, până acum, doar 2 din cele 9 brigăzi special constituite pentru acest atac decisiv.

„E o mare diferență între startul unei ofensive și atacul principal sau principalul efort al unei astfel de operațiuni. În mod clar, ofensiva a început, dar nu cred că atacul principal a fost declanșat”, a precizat Ben Hodges, într-o analiză publicată pe cepa.org.

„Când vom vedea mari formațiuni blindate care se vor alătura acestui asalt, atunci cred că putem spune că a fost declanșat atacul principal. Până acum, nu am văzut încă o astfel de concentrare, de sute de tancuri și blindate care să ia parte la atac.”

Editor : B.P.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Ce argumente ar putea folosi Trump ca să îl convingă pe Putin să oprească războiul. Expert: E imposibilă o pace în 24 de ore

„Rachetă balistică venind dinspre nord!”. Explozii puternice în Kiev, după un atac rusesc masiv. Cel puțin un mort și mai mulți răniți

Marea Britanie ar putea trimite trupe în Ucraina pentru a-i instrui pe soldaţii ucraineni, sugerează ministrul apărării

Zelenski a anunțat când va primi în Ucraina vizita emisarului pentru pace al lui Trump. „Vom discuta cu Keith Kellogg”

Partenerii noștri