Live

Live Text Summit CPE în Republica Moldova. Mesajele liderilor europeni. Zelenski: „Garanțiile de securitate sunt importante și pentru Moldova”

Data actualizării: Data publicării:
Foto: Presidency.ro

Aproape 50 de lideri europeni s-au reunit joi, 1 iunie, în Republica Moldova, o ţară mică care urmăreşte cel mai de aproape invazia Ucrainei vecine de către armata rusă şi care trăieşte cu frica unor manevre destabilizatoare ale Moscovei, relatează AFP. Programul Summitului a cuprins o sesiune plenară, cu participarea tuturor delegațiilor și grupuri de lucru care au dezbătur teme care vizează securitatea, energia și conectivitatea.

Maia Sandu: Nu renunţăm la regiunea transnistreană în calea noastră spre UE

ACTUALIZARE 20:35 Preşedinta Maia Sandu a declarat, la finalul summitului Comunităţii Politice Europene că Republica Moldova nu renunţă la regiunea transnistreană în drumul său spre UE şi că autorităţile de la Chişinău lucrează pe ambele dimensiuni - îndeplinirea condiţiilor formulate de Comisia Europeană şi soluţionarea conflictului transnistrean.

"Cu cât mai mult vom avansa pe calea integrării europene, cu cât mai mult vom creşte standardele de viaţă ale cetăţenilor, cu cât mai multă siguranţă va fi pe malul drept al Nistrului, cu atât mai mare va fi sprijinul cetăţenilor de pe malul stâng al Nistrului pentru reîntregirea ţării", a spus Maia Sandu, potrivit Agerpres.

La același eveniment, Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Josep Borell, a declarat că diferendul transnistrean nu ar fi un impediment pentru aderarea la UE a Republicii Moldova, dând ca exemplu Ciprul, care a devenit membru al UE având o problemă teritorială similară.

Republica Moldova este mai vizibilă pe harta Europei după Summitul CPE

ACTUALIZARE 19:35 Republica Moldova a fost joi, pentru o zi, gazda diplomaţiei europene în contextul desfăşurării celui de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), care s-a încheiat la complexul vitivinicol Castel Mimi, situat în localitatea Bulboaca.

La reuniune au participat 48 de şefi de state şi lideri de guverne, care au discutat aspecte importante despre securitate şi pace, dezvoltarea infrastructurii economice şi sociale în spaţiul european şi rezilienţa în faţa ameninţărilor produse de războiul din Ucraina. Totodată, oficialii europeni au reiterat sprijinul pentru Republica Moldova în vederea realizării angajamentelor asumate în calitate de stat candidat la aderarea la Uniunea Europeană.

Până vineri dimineaţa la ora 7.00 spaţiul aerian al Republicii Moldova rămâne temporar restricţionat pentru zborurile aeronavelor civile şi alte activităţi de utilizare a spaţiului aerian (planoare, baloane cu aer cald, aeronave fără pilot, etc). Vor fi permise doar zborurile aeronavelor care transportă delegaţii oficiale.

În contextul ulterioarelor întâlniri bilaterale cu autorităţile Republicii Moldova preconizate pentru 2 iunie, o parte dintre oficialii europeni rămân la Chişinău.

Următorul summit al Comunităţii Politice Europene va avea loc în octombrie, în oraşul spaniol Granada. Anunţul a fost făcut de preşedintele Guvernului Spaniei, Pedro Sachez, la finalul reuniunii desfăşurate la Bulboaca.

Tot în toamnă, Spania va exercita preşedinţia Consiliului Uniunii Europene.

Polonia sprijină deplin aderarea Republicii Moldova la UE printr-o procedură accelerată

ACTUALIZARE 18:55 Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a exprimat joi „sprijinul deplin al Poloniei pentru cererea de aderare a Republicii Moldova la UE printr-o procedură accelerată”, precum şi pentru integrarea în NATO a „unei ţări mici, dar pe care o admirăm pentru rezistenţa sa în faţa Rusiei”, relatează EFE, citată de Agerpres.

Într-o conferinţă de presă susţinută în cadrul summitului Comunităţii Politice Europene din Republica Moldova, Morawiecki a cerut aliaţilor europeni să acţioneze în mod coordonat în sprijinul Ucrainei şi să facă faţă cu o viziune strategică provocărilor pe care le ridică războiul din Ucraina, avertizând asupra unui război hibrid cu folosirea imigraţiei ca armă.

Potrivit liderului polonez, în afară de pregătirea militară, există şi alte domenii în care Europa şi aliaţii occidentali trebuie să opună o rezistenţă coordonată Rusiei: atacurile cibernetice, propaganda şi „valurile de migraţie create artificial”, toate acestea având ca scop „destabilizarea UE şi testarea forţei NATO, cele două organizaţii cele mai apropiate de noi”.

„Avem în faţa noastră un inamic foarte hotărât şi trebuie să ne pregătim pentru multe luni, poate ani de luptă”, a declarat Morawiecki, care a cerut Bruxellesului şi Statelor Unite să continue să trimită „continuu” atât fonduri, cât şi materiale Ucrainei „pentru lupta sa pentru suveranitate”.

Maia Sandu: Ne-am arătat puterea şi unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului e în pericol

ACTUALIZARE 18:50 Summitul găzduit de Republica Moldova demonstrează cât de valoroasă este Comunitatea Politică Europeană (CPE), a declarat joi Maia Sandu la finalul reuniunii CPE.

"A fost o plăcere să găzduim Summitul liderilor din întreaga Europă aici, în Moldova, în satul Bulboaca. Suntem deosebit de recunoscători pentru tot sprijinul pe care l-am primit. Astăzi, aici, la doar 20 de kilometri de Ucraina, am reunit întregul continent pentru a reafirma hotărârea noastră colectivă şi fermă de a readuce pacea în Europa. Astăzi ne-am arătat puterea şi unitatea într-un moment în care stabilitatea continentului nostru este în pericol", a spus Maia Sandu la încheierea summitului CPE.

Preşedinta Republicii Moldova a precizat că prezenţa în ţara sa a liderilor europeni este o dovadă puternică că Moldova nu este singură.

"Participarea dumneavoastră ne face să fim mândri că am găzduit acest summit . Prezenţa dumneavoastră ne face mai încrezători ca oricând în viitorul nostru ca ţară democratică, prosperă şi liberă, o ţară care se află pe un parcurs ireversibil de a se alătura Uniunii Europene", a adăugat Maia Sandu.

Preşedinta Republicii Moldova a mai afirmat că la reuniunea de joi s-a discutat "despre securitate, despre nevoia de a proteja continentul european de război, agresiune şi ameninţări hibride".

"Am fost cu toţii de acord că ne vom continua eforturile de a urma integrarea continentului nostru pentru o mai mare cooperare strategică, o mai bună conectivitate şi mai multe acţiuni în materie de energie, rezilienţă şi climă"', a spus Maia Sandu.

Norvegia va oferi Republicii Moldova o finanţare nerambursabilă de 50 de milioane de euro

ACTUALIZARE 17:40 Guvernul norvegian va asigura o finanţare nerambursabilă pentru Republica Moldova de 50 de milioane de euro, a anunţat joi premierul Norvegiei, Jonas Gahr Store, prezent la Summitul Comunităţii Politice care are loc la Bulboaca, informează Moldpres, citată de Agerpres.

Oficialul norvegian a menţionat, într-o declaraţie susţinută alături de preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, că în următoarea perioadă vor fi făcute publice detalii despre acest sprijin financiar.

„50 de milioane de euro urmează să fie alocate Republicii Moldova. Vom discuta despre cum vor fi folosite aceste resurse, dar sunt resurse foarte importante pentru ţara noastră, mai ales acum, când trecem prin această perioadă complicată care vine în urma războiului, în urma agresiunii începute de Federaţia Rusă împotriva Ucrainei”, a afirmat Maia Sandu.

Tentative de destabilizări în ziua summit-ului

ACTUALIZARE 16:20 Au fost raportate tentative de destabilizări în ziua summit-ului, potrivit tv8.md. Ministrul de Interne, Ana Revenco, a dat asigurări că oamenii legii au intervenit în mod sincronizat, iar planurile au fost zădărnicite.

„Au fost inclusiv tentative de a arăta dintr-un alt unghi ceea ce se întâmplă azi în Republica Moldova. Toate aceste tentative au fost contracarate. Au fost mici grupuri care au încercat să demonstreze în spațiul public referitor la ceea ce se întâmplă la Bulboaca, la Summit, obiectivele acestui mare eveniment, la obiectivul pe care și l-a propus toată țara - de a arăta că R. Moldova merită pe bună dreptate să fie parte a familiei europene”, a mai explicat Revenco.

Volodimir Zelenski, mesaj în limba română. Ce a transmis președintele Ucrainei din R. Moldova

ACTUALIZARE 16:10 Președintele Ucrainei a transmis, cu ocazia participării la summit-ul CPE, din R. Moldova, un mesaj pe Telegram în trei limbi: ucraineană, română și engleză. „Moldova și Ucraina sunt nu doar state vecine, dar și partenere de încredere. Vom continua să consolidăm cooperarea dintre țările noastre și împreună să contracarăm provocările Rusiei”, a mai scris Zelenski.

ACTUALIZARE 13:30  Liderii europeni care participă la Summitul CPE au făcut o fotografie de grup. Urmează discuțiile în cadrul meselor rotunde.

Roberta Metsola: Suntem impresionaţi de viteza cu care Moldova a răspuns recomandărilor UE

ACTUALIZARE 12:25 Suntem impresionaţi de viteza cu care Republica Moldova a răspuns la toate recomandările formulate de UE şi cum avansează în activitatea pe care o desfăşoară şi în îndeplinirea sarcinilor pe care le-a impus Comisia Europeană, a declarat preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a sosit în Republica Moldova pentru a participa la Summitul Comunităţii Politice Europene, transmite MOLDPRES, potrivit Agerpres.

Metsola a spus că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană şi-a exprimat speranţa că negocierile de aderare ale ţării noastre la comunitatea europeană vor fi lansate chiar în acest an. „Suntem aici pentru a da dovadă de sprijin pentru Republica Moldova, pentru Ucraina şi pentru toată comunitatea europeană. Avem provocări comune de securitate, energie şi conectivitate pe care le putem aborda doar prin intermediul acţiunilor comune”, a declarat şefa PE.

Preşedinta Parlamentului European a adăugat că reuniunea liderilor europeni nu este doar o demonstrare a sprijinului pentru Republica Moldova, ci şi a angajamentului comunităţii europene, care rezultă din momentul din care Republica Moldova a devenit stat candidat pentru aderarea la UE.

Republica Moldova găzduieşte joi cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), la care sunt invitaţi să participe aproximativ 50 de preşedinţi, prim-miniştri şi înalţi oficiali europeni. Summitul va avea loc la Castelul Mimi din localitatea Bulboaca, raionul Anenii Noi, situat la aproximativ 35 de kilometri de Chişinău şi aproximativ 20 de kilometri de graniţa cu Ucraina.

Borrell: Summitul CPE va trimite Rusiei „un mesaj” puternic de unitate

ACTUALIZARE 12:00 Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe, Josep Borrell, a declarat joi că speră ca summitul european ce reuneşte aproape 50 de lideri în Republica Moldova să trimită „un mesaj puternic” Rusiei, relatează DPA, potrivit Agerpres.

La sosirea sa la cel de-al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE), care se desfăşoară la Castelul Mimi din Bulboaca, Borrell şi-a exprimat speranţa că prezenţa zecilor de lideri reuniţi la câţiva kilometri de graniţa ucraineană „va transmite un mesaj puternic despre unitatea multor state, nu numai a Uniunii Europene, ci şi a altora, în apărarea ordinii internaţionale”.

Locul de desfăşurare a reuniunii se află la aproximativ 35 de kilometri de Chişinău şi aproximativ 20 de kilometri de graniţa cu Ucraina. „Este important ca acest mesaj să ajungă la Rusia”, a spus Borrell, sosit la reuniunea la care Rusia şi Belarus nu au fost invitate.

Rusia nu este aici nu pentru că organizatorii nu au vrut să invite Rusia, ci pentru că preşedintele rus Vladimir Putin şi-a exclus ţara din comunitatea europeană prin lansarea unui război nejustificat împotriva Ucrainei, a spus oficialul european.

Klaus Iohannis a ajuns în Republica Moldova

ACTUALIZARE 11:30  Președintele Klaus Iohannis a ajuns în Republica Moldova pentru Summitul CPE și a fost primit de Maia Sandu. Șeful statului plecat în același avion cu președinta Parlamentului European, Roberta Metsola. Din delegația română care îl însoțește pe președintele Iohannis face parte și ministrul de Externe, Bogdan Aurescu.

Zelenski, primit de Maia Sandu

ACTUALIZARE 09:51 Președintele Volodimir Zelenski a ajuns în Republica Moldova și va participa la Summitul Comunității Politice Europene. Zelenski este primul lider dintre cei 50 care sunt așteptați astăzi la Bulboaca. El a fost primit de Maia Sandu, cei doi au dat mâna și au salutat mulțimea. 

 

„Ucraina ține Moldova în siguranță astăzi”, a spus Maia Sandu vineri, după ce l-a primit pe președintele Volodimir Zelenski. „Moldova respectă suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Moldova susține formula de pace propusă de Ucraina și susține inițiativa creării unui Tribunal Internațional Special pentru judecarea crimelor de agresiune din Ucraina. Vă rog investiți în țările noastre, vă rog aveți încredere în noi și în viitorul nostru. Aceasta este contribuția voastră la stabilitatea continentului”, a spus președintele Republicii Moldova, înaintea Summitului Comunității Politice Europene.

Volodimir Zelenski a ținut un discurs și a răspuns întrebărilor jurnaliștilor. El a spus că nu a fost ușor să vină în Republica Moldova, însă a vrut să transmită mesajul că ucrainenii sunt alături de poporul moldovean. Zelenski spune că viitorul celor două țări este în Uniunea Europeană și atrage atenția că garanțiile de securitate sunt importante atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova, pentru că Rusia ar putea ataca și alte zone din Europa. 

„Mă bucur să fiu aici, nu a fost simplu să vin în Republica Moldova, dar cum am mai zis, toți ucrainenii transmit mesajul că suntem alături de Moldova. Suntem bucuroși să mergem pe acest drum împreună. Mulțumim poporului moldovean pentru că ne-a găzduit refugiații, nu o să uităm niciodată acest lucru. Am vorbit despre relațiile noastre bilaterale, sunt câteva proiecte prioritare. Cred că este foarte important viitorul nostru în Uniunea Europeană. Ucraina este gata să fie în NATO, așteptăm doar confirmarea. Garanțiile de securitate sunt importante nu doar pentru Ucraina , ci și pentru Moldova, pentru că Rusia și-ar dori să atace și alte zone din Europa. Noua noastră inițiativă este o coaliție Patriot, ca să avem un sprijin puternic pe câmpul de luptă. Mulțumesc foarte mult Moldovei. (...)Apropo de formula de pace, suntem în perioada când ne pregătim pentru un summit care a întâmpinat probleme, de aceea nu am stabilit încă o dată.  (...)Cred că Jens Stoltenberg ne susține, mi-a spus asta când am avut întâlniri bilaterale, dar avem nevoie de întreaga alianță să fie alături de noi”, a spus Zelenski înaintea Summitului CPE.

Știrea inițială

La reuniune și-au anunțat prezența 47 de șefi de stat sau de guvern, președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și președintele Parlamentului European. Printre participanți se numără și președintele României, Klaus Iohannis.

Comunitatea Politică Europeană este un format interguvernamental de dezbatere și o platformă pentru coordonare politică între statele europene în scopul promovării dialogului politic și a cooperării pe teme de interes comun, pentru consolidarea securității, stabilității și a prosperității pe continentul european.

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău, marea majoritate a celor 50 de oficiali invitaţi la eveniment şi-au confirmat prezenţa. Unii dintre ei deja au sosit la Chişinău încă de miercuri.

Guvernul de la Chişinău nu oferă niciun fel de informaţii despre participarea lui Volodimir Zelenski la summit

Autorităţile nu dezvăluie deocamdată numele liderilor care nu şi-au confirmat participarea la eveniment, dar nu este exclus ca unul dintre aceştia să fie preşedintele Ucrainei. Din motive de securitate, Guvernul de la Chişinău nu oferă niciun fel de informaţii despre participarea lui Volodimir Zelenski la summit. Totuşi, Vladimir Zelenski a sosit miercuri după-amiază în regiunea Odesa, aflată la nici 200 km de Chişinău, într-o vizită de lucru. 

Oficiali de la Chişinău au declarat, anterior, că eventuala participare a liderului de la Kiev va fi făcută publică în ziua summitului, din motive de securitate.

În acest context, Inspectoratul General al Poliţiei din Republica Moldova a anunţat o serie de măsuri de securitate pentru summitul din 1 iunie de la Chişinău. Poliţia a precizat că Moldova îşi va închide spaţiul aerian pentru avioanele civile în perioada 1-2 iunie, precum şi pentru dronele civile, în perioada 31 mai-2 iunie. Excepţie vor face doar aeronavele civile. Totodată, oamenii legii au îndemnat populaţia să deţină în această perioadă un act de identitate, iar şoferii - să evite străzile principale.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan reales duminică pentru un al treilea mandat, nu mai participă la summit. Erdogan era aşteptat la acest summit, care se doreşte a fi o demonstraţie de solidaritate în faţa Rusiei, dar s-a retras în ultimul moment, notează sursa citată de Agerpres, care afirmă că trei oficiali implicaţi în pregătirea reuniunii i-au confirmat informaţia.

Maia Sandu, întrebată dacă se aşteaptă la diversiuni ruseşti în timpul summit-ului

Preşedinta Maia Sandu a fost întrebată miercuri, într-o conferinţă de presă, dacă se aşteaptă la diversiuni ruseşti în timpul summitului Comunităţii Politice Europene, pe care Republica Moldova îl găzduieşte joi şi la care sunt aşteptaţi să vină zeci de lideri europeni, având în vedere că Moldova este asigurată acum practic doar cu energie din Transnistria, transmite News.ro.

Jurnaliştii au vrut să ştie și dacă sunt luate în calcul astfel de scenarii diversioniste şi cât de asigurat este spaţiul aerian, în condiţiile în care anterior au căzut rachete ruseşti pe teritoriul Republicii Moldova.

„Vreau să vă comunic că avem generator şi chiar dacă ar exista anumite probleme cu furnizarea energiei electrice, aceste probleme nu vor afecta desfăşurarea summitului, pentru că, repet, avem generator, ne-am asigurat. În ceea ce priveşte protejarea spaţiului aerian este protejat inclusiv cu susţinerea prietenilor noştri. Toată lumea este în siguranţă în Republica Moldova”, a răspuns preşedinta Maia Sandu.

Președintele a mai adăugat că „autoritățile de la Chișinău depun zilnic eforturi intense pentru realizarea reformelor și îndeplinirea condițiilor Comisiei Europene prin îmbunătățirea sistemului de justiție în lupta cu corupția și crima organizată, consolidarea capacităților administrative și reziliența țării”.

Țările libere s-au reunit pentru a proteja drepturile la viață și libertate ale unui popor. Cetățenii noștri s-au unit și ei pentru a fi alături de ucraineni și pentru a spune răspicat că popoarele noastre doresc să trăiască demn acasă și să-și decidă singure soarta. Cetățenii R. Moldova, indiferent de etnie, limbă maternă sau viziune politică, își doresc o viață sigură, într-un stat pașnic și liber. Acest lucru l-au spus hotărât la Adunarea Moldova Europeană de pe 21 mai. Peste 80.000 de oameni adunați în Piața Marii Adunări Naționale și mii de oameni în peste 50 de orașe europene au spus într-o singură voce că locul Moldovei este în UE”, a declarat Maia Sandu.

Ea a mai mulțumit Comisiei Europene și statelor membre pentru susținerea oferită.

„Mulțumim Comisiei Europene, statelor membre pentru susținerea și deschiderea pe care ne-o oferiți. Mulțumim pentru sprijinul bugetar care ne ajută să trecem mai ușor prin aceste perioade dificile. Salutăm decizia UE luată ieri de a sancționa persoanele care amenință democrația și stabilitatea R. Moldova. Restricțiile impuse vor preveni încercările lor și ale altor persoane cu intenții similare să destabilizeze țara și să ne blocheze viitorul. Conectarea noastră la UE este întărită de tot mai multe acorduri și mecanisme la care Moldova aderă. De Ziua Europei am devenit parte a Mecanismului pentru Interconectarea Europei, ceea ce ne va permite să creștem investițiile în modernizarea drumurilor, sectorului energetic și celui digital, să ne îmbunătățim infrastructura și să creștem comerțul cu țările UE”, a mai spus Sandu.

Care va fi meniul de la summit

Liderii europeni, care participă la summit-ul Comunității Politice Europene din Republica Moldova, vor fi serviți joi cu „bucate tradiționale, reinventate”. Potrivit bucătarilor, care sunt atât din România, cât și din Republica Moldova, „au fost selectate doar produse locale, care se găsesc pe teritoriul țării”, transmite deschide.md.

De asemenea, ei mai adaugă că la aperitiv va fi o mămăliguță cu brânză și smântână, dar și sarmale în formă de croissant. Pe lângă acestea, invitații vor primi și o tocană de vinete, cu trei opțiuni de fel principal, iar garnitura va fi un morcov și o țelină, care vor avea forma „Coloanei Infinitului” a lui Brâncuși.

Liderii europeni, care participă la summit-ul Comunității Politice Europene din Republica Moldova, vor fi serviți joi cu „bucate tradiționale, reinventate”. FOTO: deschide.md

Organizarea acestui al doilea summit al Comunităţii Politice Europene (CPE) reprezintă o provocare logistică considerabilă pentru Republica Moldova, o fostă republică sovietică cu mai puţin de trei milioane de locuitori, foarte fragilă din punct de vedere economic.

Acest summit, mult mai larg decât al Uniunii Europene, la care au fost invitate 20 de ţări în plus faţă de statele membre UE, un forum imaginat de către preşedintele francez Emmanuel Macron, reuneşte ţări cu profiluri şi parcursuri foarte diferite - între altele Armenia, Islanda, Norvegia, Elveția, Turcia, Regatul Unit, Serbia, Azerbaidjan.

În plus faţă de primul summit, care a avut loc la Praga - la care au luat parte 44 de ţări, în octombrie 2022 -, participă Andorra, Monaco şi Saint-Marin.

Odată cu apropierea summitului, Republica Moldova a difuzat pe Twitter o serie de mesaje video scurte ale principalilor lideri europeni. Cancelarul german Olaf Scholz subliniază, într-unul dintre aceste mesaje, importanţa acestei reuniuni a „familiei europene unite”.

Toate mesajele au hashtagul #MoldovaIsNotAlone (Moldova nu este singură).

În mod oficial, această reuniune nu este forumul de dezbatere al calendarului aderării la UE, însă această problemă urmează să fie omniprezentă în culise. În iunie 2022, UE a acordat Ucrainei şi Republicii Moldova, dar nu şi Georgiei, statutul de stat candidat la aderarea la Uniune. Atât Ucraina, cât şi republica Moldova vor acum să treacă la etapa următoare.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la securitatea Uniunii Europene

„Putin folosește Ucraina ca teren de antrenament”. Ce spune Zelenski despre atacul rusesc cu rachete asupra orașului Dnipro

Operațiunea „Green pass”. Autoritățile verifică în ce condiții sunt cazați și lucrează muncitorii străini din afara UE

Zelenski recunoaşte că Ucraina nu poate recuceri Peninsula Crimeea „cu arma în mână”. „Poate fi adusă înapoi pe cale diplomatică”

Partenerii noștri