„Așa începe Al Treilea Război Mondial?” Singurul lucru de care se tem SUA după moartea președintelui iranian Ebrahim Raisi (POLITICO)
Administrația Biden urmărește îndeaproape modul în care Iranul reacționează la moartea subită a președintelui său, așteptându-se ca status quo-ul regional să se mențină. În același timp însă, SUA sunt precaute pentru că o singură acuzație din partea Iranului ar putea escalada tensiunile cu Israelul, relatează Politico.
Deocamdată, înalții oficiali americani se așteaptă la puține schimbări, sau chiar la niciuna, în ceea ce privește modul în care se vor schimba politicile Iranului înainte ca țara condusă de islamiști să aleagă un nou președinte, după accidentul aviatic în care și-au pierdut viața Ebrahim Raisi și ministrul de Externe Hossein Amirabdollahian.
„Nu mizez pe nicio schimbare de politică în Iran”
Liderul suprem al Iranului, Ali Khamenei, în vârstă de 85 de ani, rămâne autoritatea supremă a țării. Incertitudinea politică imediată se învârte în jurul celui care va fi ales următorul președinte, un proces constrâns și controlat efectiv de liderii clericali de linie dură ai țării. O întrebare pe termen mai lung, una pentru care Iranul este probabil mai bine pregătit, este cine va fi succesorul lui Khamenei în funcția de lider suprem: Raisi a fost un potențial candidat, iar moartea sa adaugă și mai multă incertitudine în privința succesiunii.
Washingtonul urmărește să vadă cum gestionează Iranul criza politică și ce înseamnă aceasta în competiția pentru funcția de lider suprem, care ar putea depinde de starea de sănătate a lui Khamenei. Administrația Biden crede că Iranul va fi prea preocupat de problemele sale imediate pentru a face schimbări majore în politicile sale regionale, inclusiv de ajutorul acordat forțelor proxy care deranjează multe state arabe, Israelul și Statele Unite.
„Nu mizez pe nicio schimbare de politică”, a declarat un oficial de rang înalt al administrației, la fel ca alți cinci oficiali sub protecția anonimatului, despre intențiile Iranului după moartea lui Raisi.
SUA nu a ajutat Iranul să găsească epava elicopterului
Matthew Miller, principalul purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, a prezentat luni „condoleanțele oficiale” ale administrației pentru moartea lui Raisi și Amirabdollahian, o declarație care a ridicat semne de întrebare, având în vedere că cele două țări sunt adversare de zeci de ani.
„În timp ce Iranul își alege un nou președinte, ne reafirmăm sprijinul pentru poporul iranian și pentru lupta sa pentru drepturile omului și libertățile fundamentale”, a mai spus Miller în declarație.
Iranul a cerut asistența Statelor Unite în încercarea de a găsi epava elicopterului, a declarat Miller în timpul unei conferințe de presă de luni. „Am spus că am fi dispuși să acordăm asistență - lucru pe care l-am face cu privire la orice guvern aflat în această situație”, a spus Miller. „În cele din urmă, în mare parte din motive logistice, nu am fost în măsură să oferim această asistență”.
Teama de acuzații
Deși acum există o senzație de calm, nu așa a fost sentimentul când presa iraniană de stat a raportat pentru prima dată despre presupusa moarte a lui Raisi.
Oficialii americani și-au petrecut ziua de duminică așteptând cu nerăbdare actualizări ale căutării elicopterului dispărut și s-au întrebat timp de ore întregi cum ar putea accidentul să modifice dinamica Orientului Mijlociu, notează sursa citată.
În timp ce căutările s-au prelungit timp de aproape o jumătate de zi, oficialii americani au urmărit cu îngrijorare dacă Iranul va acuza pe cineva pentru prăbușirea elicopterului, potrivit a trei oficiali de rang înalt din administrație care nu au fost autorizați să discute public conversațiile interne.
Exista teama că Teheranul ar putea susține că Israelul și SUA au sabotat transportul, chiar dacă nu existau informații inițiale care să sugereze altceva decât o prăbușire pe vreme rea.
Pentru o vreme, nu a fost o întrebare nebunească să te întrebi „Așa începe Al Treilea Război Mondial?”, a declarat unul dintre oficiali.
Luni, în fața reporterilor, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că „Statele Unite nu au avut niciun rol în acest accident”.
Cu doar câteva săptămâni în urmă, după ce Israelul a ucis câțiva comandanți militari iranieni de rang înalt în Siria, Teheranul a ripostat prin lansarea a peste 300 de drone și rachete balistice asupra Israelului, unele dintre ele provenind direct din Iran pentru prima dată de la preluarea puterii de către regimul islamist în 1979.
Președintele Joe Biden a ordonat armatei americane să contracareze atacul în timp real, iar unele state arabe au contribuit și ele, ajutând Israelul să-și protejeze populația, instalațiile militare și infrastructura civilă. Israelul a răspuns cu un atac limitat în apropierea orașului Isfahan, unde se află o bază militară care include flota iraniană de avioane de luptă F-14 Tomcat.
La scurt timp după aceea, presa de stat iraniană s-a concentrat pe o revenire la normalitate în țară, semn că represaliile au atras suficient de mult publicul intern. Tensiunile s-au calmat la scurt timp după aceea, nici SUA, nici Israelul și nici Iranul neavând ca obiectiv o nouă escaladare.
În așteptarea unui răspuns
Pe măsură ce evenimentele se desfășurau duminică, oficialii americani au așteptat să vadă dacă Iranul va da vina pe Israel în loc să spună că nu a reușit să își protejeze președintele, fie din cauza unei erori umane, fie din cauza utilizării unui elicopter vechi, au detaliat doi oficiali. O astfel de concesie a fost întotdeauna puțin probabilă. Totuși, atât timp cât Iranul nu a pasat vina, șansele unui conflict regional mai larg au rămas scăzute, au adăugat oficialii.
De asemenea, Austin a declarat luni că SUA va „continua să monitorizeze situația”, precizând că „nu există nicio perspectivă asupra cauzei accidentului în acest moment”, un incident pe care l-a numit „foarte nefericit”.
Deocamdată, Mohammad Mokhber, prim-vicepreședintele Iranului, este înlocuitorul interimar al lui Raisi până când vor putea fi organizate noi alegeri.
Citește și: Cine este Mohammad Mokhber, viitorul preşedintele interimar al Iranului
Vicepreședinții iranieni sunt relativ puțin vizibili. Dar Mokhber a atras deja atenția administrației Biden pentru rolul său în furnizarea de drone și rachete către Rusia pentru a fi folosite în războiul din Ucraina.
În octombrie 2022, Mokhber a făcut parte dintr-o delegație de înalți oficiali iranieni care au călătorit la Moscova pentru a finaliza o vânzare de drone și rachete balistice iraniene către Moscova. Oficialii americani au condamnat furnizarea de arme de către Iran către Rusia, în special dronele pe care Rusia le folosește pentru a viza orașele și infrastructura ucrainene.
Editor : C.L.B.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News