Live

Armenia și Azerbaidjan au făcut schimb de prizonieri la graniță

Data publicării:
Avionul rusesc care a transportat prizonierii de război armeni a fost fotografiat pe aeroportul Erebuni din Erevan, Armenia. Sursa foto: Profimedia Images

Azerbaidjan și Armenia au făcut un schimb de prizonieri de război la granița azero-armeană, miercuri, într-un prim pas recent către normalizarea relațiilor, după ce Azerbaidjanul a obținut un succes decisiv în conflictul cu armenii, care durează de zeci de ani, transmite Reuters

Schimbul a presupus eliberarea de către Azerbaidjan a 32 de armeni capturați în mare parte la sfârșitul anului 2020. În schimb, Armenia a predat doi soldați azeri deținuți din aprilie 2023.

Agenția de presă rusă TASS a raportat miercuri că Armenia și Azerbaidjan discutau și despre retragerea trupelor de la granița lor comună, deși a spus că încă nu a fost luată nicio decizie.

„Treizeci și unu de membri ai forțelor armate ale Armeniei capturați în 2020-2023 și un militar capturat în Nagorno-Karabah în septembrie au trecut granița azero-armeniană și se află pe teritoriul armean”, a scris premierul armean Nikol Pashinyan pe contul său de Facebook.

Vecinii din Caucazul de Sud au purtat două războaie în ultimii 30 de ani pentru regiunea Nagorno-Karabah, o zonă muntoasă care face parte din Azerbaidjan, dar unde etnicii armeni s-au desprins și au stabilit independența de facto în anii 1990.

Azerbaidjanul a recucerit Karabah într-o ofensivă fulger în septembrie, ceea ce a determinat majoritatea celor 120.000 de etnici armeni să fugă în Armenia.

Anunțând schimbul de prizonieri planificat săptămâna trecută, cele două părți au declarat că „și-au reconfirmat intenția de a normaliza relațiile și de a ajunge la un tratat de pace pe baza respectării principiilor suveranității și integrității teritoriale”.

Acordul a fost salutat de Uniunea Europeană și Statele Unite, care au încercat de zeci de ani să convingă cele două țări să semneze un tratat de pace pentru a soluționa problemele restante, inclusiv demarcarea granițelor lor.

Armenia și Azerbaidjan au făcut ambele parte din Uniunea Sovietică, care s-a prăbușit în 1991. Rusia se consideră garantul securității în regiune, dar influența sa a scăzut în ultimii doi ani, pe măsură ce războiul din Ucraina s-a extins.

Editor : M.I.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Viața secretă a unui chinez patriot care era de fapt spion FBI. Cum a reușit proprietarul unui mic restaurant să păcălească Beijingul

Ucraina acuză că rușii au executat cinci soldaţi ucraineni care s-au predat. „I-au forţat să se întindă la pământ”

COP29, summitul anual al ONU pentru climă, a început la Baku. Ce spune trimisul SUA despre Trump și tranziția de la combustilii fosili

„Atlantida lui Stalin”, uluitorul oraș plutitor din mijlocul Mării Caspice care riscă să producă un dezastru ecologic de proporții

Partenerii noștri