Live

Armata ucraineană: Rusia a format două detașamente navale pentru a-și consolida poziția pe Insula Șerpilor

Data actualizării: Data publicării:
Insula Şerpilor, văzută din satelit, 13 martie 2022. În partea de sus a imaginii se observă o navă militară rusă. Foto: Profimedia Images

Rusia a format două detaşamente de nave de luptă pentru a-şi consolida poziţia pe Insula Şerpilor şi a efectua atacuri dinspre mare, au relatat joi agenţiile de presă ucrainene Unian şi RBC.ua, citând surse militare de la Kiev.

Vremea furtunoasă din Marea Neagră a obligat totuşi navele de război ruseşti să se pună la adăpost mai aproape de baza lor din Crimeea anexată, a indicat Comandamentul operativ de Sud al forţelor armate ucrainene.

Cu toate acestea, două nave purtătoare de rachete de croazieră ruseşti continuă să menţină ameninţarea cu un atac cu rachete la nivel foarte ridicat, la fel şi sistemele de rachete de coastă (din Crimeea) şi aviaţia strategică a inamicului, menţionează comandamentul într-un comunicat de presă.

Trupele ruse nu au abandonat încercările de a se consolida în Insula Şerpilor şi continuă atacurile dinspre mare, dar în ultimele zile vremea furtunoasă i-a împiedicat în aceste tentative, notează Agerpres.

În genere, potrivit Comandamentului operativ de Sud, situaţia din zona sa de responsabilitate (sudul Ucrainei) rămâne stabil tensionată, chiar dacă forţele ruse nu au fost deosebit de active în ultimele zile în această direcţie.

În regiunea Nicolaev au continuat bombardamentele asupra unor aşezări. Situaţia din centrul regional este relativ calmă. În regiunea Herson, forţele ruse au încercat să pună pe seama trupelor ucrainene un bombardament asupra localităţii Cernobaievka, dar localnicii cunosc deja foarte bine tactica inamicului şi nu au 'înghiţit' diversiunea, se mai arată în comunicat.

Având în vedere situaţia dificilă din zonă, oamenii vor să plece, dar ruşii au blocat intrările şi ieşirile din regiunea Herson şi deschid focul asupra coloanelor de evacuare, mai subliniază Comandamentul operativ de Sud.

Rusia doreşte să-şi consolideze poziţia în Insula Şerpilor pentru a controla partea de nord-vest a Mării Negre, transmite Unian, citând surse ale serviciilor secrete ucrainene.

Chiar pe lângă Insula Şerpilor trec comunicaţii maritime şi rute comerciale de la Odesa până la Bosfor şi mai departe până la Marea Mediterană. Astfel, stânca din Marea Neagră reprezintă astăzi un punct strategic, care permite Rusiei să creeze probleme la nivel global.

Insula Şerpilor, o fâşie mică de uscat în Marea Neagră, se află vizavi de gurile Dunării. Amplasarea în insulă a unor echipamente radiotehnice sau de recunoaştere radioelectronică, le permite ruşilor să monitorizeze teritoriul României, unde sunt deja amplasate unităţi americane, declarase expertul militar Serghei Grabski, colonel în rezervă, într-un interviu acordat RBC.ua la începutul acestei săptămâni.

Astfel, a afirmat el, ruşii pot efectua misiuni de recunoaştere şi filma tot ceea ce vizează atât armata americană, cât şi cea română pe teritoriul României.

Prin blocarea rutelor comerciale maritime ucrainene şi a transportului de mărfuri, Rusia afectează deja mai multe ţări printr-un „terorism alimentar” dus la nivel internaţional, susţine acelaşi expert, citat de RBC.ua.

De altfel, șefa diplomației germane, Annalena Baerbock, a acuzat Rusia că se folosește de exporturile de cereale din Ucraina ca de o armă de război, în condițiile în care invadatorii ruși blochează porturile ucrainene și distrug silozuri și linii de cale ferată.

Citește și: Ministerul ucrainean al Apărării: Rusia a desfăşurat pe Insula Şerpilor sisteme antiaeriene cu rază medie de acţiune 

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

„Mașa, nu spune nimic despre atacul cu rachetă balistică”. Zaharova, sunată în direct în timpul unei conferințe și instruită ce să facă

Partenerii noștri