Live Text Putin spune că observă o „acalmie” în contraofensiva armatei ucrainene, dar recunoaște că aceasta nu și-a pierdut potențialul
Progresele armatei Kievului în contraofensiva lansată pentru eliberarea teritoriilor ocupate de ruși sunt „mai lente decât s-ar fi dorit”, a recunoscut preşedintele Volodimir Zelenski, într-un interviu publicat miercuri. La rândul său, liderul rus Vladimir Putin a declarat că remarcă o relativă „acalmie” pe fronturile din Ucraina, dar a recunoscut că armata ucraineană, în ciuda pierderilor suferite în contraofensiva lansată în urmă cu mai mult de săptămâni, încă „nu şi-a pierdut potenţialul” ofensiv.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
NEW: #Ukrainian forces conducted counteroffensive operations in W. #Donetsk & W. #Zaporizhia oblasts on June 20.
— ISW (@TheStudyofWar) June 20, 2023
The #Russian MoD continues to respond to Ukrainian counteroffensive operations with a relatively high degree of rhetorical coherence.
Latest: https://t.co/KAhDs78eWu pic.twitter.com/oBGANaZ5Yc
„Într-o zi, Rusia se va trezi și va realiza că Crimeea este ucraineană”
ACTUALIZARE 21.50 Liderul grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat miercuri ierarhia militară rusă că ascunde dificultăţile cu care se confruntă armata în faţa contraofensivei ucrainene lansate la începutul lunii iunie şi care a înregistrat până acum progrese modeste. „Într-o zi, Rusia se va trezi şi va realiza că Crimeea este ucraineană”, a afirmat Prigojin.
"Inamicul ocupă Piatikati, nordul localităţii Robotine şi Urojaine, ceea ce înseamnă că mari porţiuni de teritoriu au fost pierdute (în favoarea) inamicului", a deplâns Prigojin situaţia, într-o înregistrare audio postată pe Telegram.
După câteva săptămâni de contraofensivă a trupelor Kievului, "(aceasta) generează pierderi serioase de partea noastră şi probleme care sunt înăbuşite, despre care ruşii nu ştiu", a denunţat el, arătând cu degetul spre ierarhia militară cu care se află în conflict deschis de mai multe luni.
"Toate acestea sunt complet ascunse de toată lumea. Într-o zi, Rusia se va trezi şi va realiza că Crimeea este ucraineană. Este o trădare directă a intereselor Federaţiei Ruse", a spus Prigojin, potrivit Agerpres, care citează AFP.
"Tot ceea ce face astăzi comandamentul "operaţiunii militare speciale" este să ascundă faptele pentru a oferi Moscovei nişte rapoarte frumoase" şi "a înşela poporul rus", a adăugat omul de afaceri, ai cărui soldaţi Wagner luptă în prima linie, în special în estul Ucrainei, cu preţul unor pierderi grele, notează AFP.
Putin spune că e „acalmie” pe frontul din Ucraina dar recunoaște că Kievul nu și-a pierdut potențialul ofensiv
ACTUALIZARE 17:50 Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia remarcă o relativă „acalmie” pe fronturile din Ucraina, dar a recunoscut că armata ucraineană, în ciuda pierderilor suferite în contraofensiva lansată în urmă cu mai mult de săptămâni, încă „nu şi-a pierdut potenţialul” ofensiv, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
„În mod curios, în aceste momente observăm o anumită acalmie. Aceasta se datorează faptului că inamicul suferă pierderi grele atât de personal, cât şi de echipamente”, a spus Putin în timpul unei ceremonii la care au participat la Kremlin absolvenţi ai academiilor militare ruse.
El a susţinut că trupele ruse resping în continuare atacurile ucrainene, iar în perioada de puţin mai mult de două săptămâni scursă de la începutul contraofensivei armatei ucrainene aceasta din urmă ar fi pierdut 245 de tancuri şi 678 de blindate. Ucrainenii „nu au nicio posibilitate (de succes) şi ei îşi dau seama de asta”, crede Putin.
Cu toate acestea, el a estimat că armata ucraineană nu şi-a pierdut încă potenţialul ofensiv şi dispune de rezerve pe care chiar acum se gândeşte „cum şi unde să le folosească”. Pe de altă parte, „magnitudinea” pierderilor pe care le suferă forţele ucrainene se poate repercuta nu doar asupra potenţialului lor ofensiv, ci ar putea antrena inclusiv „pierderea capacităţii de luptă a armatei” ucrainene, mai crede Putin.
La două săptămâni de la începutul contraofensivei, armata ucraineană a obţinut câştiguri teritoriale modeste împotriva trupelor ruse, care şi-au consolidat în ultimele luni poziţiile defensive, inclusiv cu vaste câmpuri de mine, iar avansul reuşit până în prezent de armata ucraineană nu a ajuns până la poziţiile fortificate ale ruşilor, reuşind să elibereze doar o mână de sate.
Prezent la ceremonia desfăşurată miercuri la Kremlin, ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a spus că destinul Rusiei şi viitorul ei geopolitic se decid acum, în contextul conflictului din Ucraina. El a acuzat Occidentul că a declarat un „război autentic” Rusiei şi că încearcă să o învingă prin toate mijloacele. „Se impun sancţiuni fără sfârşit, se provoacă tulburări şi conflicte militare în statele vecine şi se oferă un ajutor militar enorm regimului de la Kiev”, a detaliat Şoigu.
În acest timp, Putin a insistat că, pentru a-şi garanta securitatea, Rusia trebuie să continue dezvoltarea triadei nucleare şi a armamentului modern convenţional. În prezent „circa jumătate din unităţile Forţelor de Rachete Strategice ale Rusiei sunt echipate cu sisteme moderne Yars, este în desfăşurare modernizarea arsenalelor cu sisteme de rachete hipersonice Avangard” şi curând vor deveni operaţionale sistemele Sarmat, a amintit Putin, subliniind totuşi că „încă este mult de făcut pentru creşterea potenţialului calitativ al tuturor componentelor forţelor armate”.
Zelenski, despre contraofensivă: „Unii cred că e ca un film de la Hollywood și vor rezultate acum. Nu e așa”
ACTUALIZARE 14:00 Președintele Volodimir Zelenski a recunoscut că progresul contraofensivei este mai încet decât și-ar dori, însă a adăugat că pe front nu este ca într-un film de la Hollywood, fiind vorba de vieți omenești la mijloc.
„Unii cred că e ca un film de la Hollywood și vor rezultate acum. Nu e așa”, a declarat președintele ucrainean pentru BBC.
„Sunt vieți omenești la mijloc”, a adăugat el.
Acesta a arătat că avansul armatei ucrainene este îngreunat de faptul că rușii au minat 200.000 de kilometri pătrați din teritoriul Ucrainei.
„Orice și-ar dori unii, în ciuda unor încercări de a ne presa, cu tot respectul, vom avansa pe câmpul de bătălie așa cum credem noi că este mai bine”, a spus Zelenski.
Kievul insistă că încă nu şi-a angajat în luptă grosul forţelor pregătite pentru contraofensiva care se concentrează pe trei axe principale în provinciile Doneţk şi Zaporojie, cu obiectivul de a atinge Marea Azov pentru a tăia coridorul terestru rus spre Crimeea şi sudul Ucrainei.
Zelenski a pomenit din nou de nevoia Ucrainei de a primi garanții de securitate din partea NATO și a spus că scopul final este căpătarea statutului de membru al Alianței, chiar dacă secretarul general Jens Stoltenberg a spus clar că Ucraina nu va fi invitată să adere la summitul din Lituania de luna viitoare.
„Stoltenberg îmi cunoaște poziția”, a spus Zelenski. „Am spus în mod repetat - nu ne trageți covorul de sub picioare”.
Zelenski: Putin este al doilea rege al antisemitismului, după Hitler
Volodimir Zelenski a declarat că nu vor exista negocieri cu Moscova atâta timp cât teritoriile ucrainene vor rămâne ocupate, indiferent cine va fi președinte al Rusiei.
„Indiferent cât vom avansa în contraofensiva noastră, nu vom fi de acord cu un conflict înghețat pentru că asta înseamnă război, ceea ce nu oferă nicio perspectivă de dezvoltare pentru Ucraina”, a spus Zelenski.
Președintele ucrainean a adăugat că Putin este „un pericol pentru noi din 2014, când ne-a ocupat primele teritorii” însă spune că se îndoiește că acesta ar fi dispus să folosească arme nucleare în conflict.
„El va vorbi despre folosirea armelor nucleare, dar nu cred că este pregătit să le folosească, pentru că se teme pentru viața lui, își iubește mult viața. Dar nu pot spune nimic cu certitudine, în special când vorbim de o persoană care nu mai are nicio legătură cu secolul XXI, care a lansat un război împotriva unei țări vecine”, a spus Zelenski.
Președintele ucrainean a fost întrebat cum comentează declarația lui Putin, de săptămâna trecută, când, președintele rus a spus la o conferință din Sankt Petersburg că Volodimir Zelenski este o rușine pentru evrei.
Zelenski și-a pierdut mai multe rude în timpul Holocaustului, inclusiv un bunic.
„Nu cred că înțelege ce spune. Îmi cer scuze, dar el este al doilea rege al antisemitismului după Hitler”, a spus Zelenski.
„Este totuși un președinte cel ce vorbește. Nu poți vorbi așa în lumea civilizată. Dar este important pentru mine să aud care este reacția lumii și sunt recunoscător celor care mă sprijină”, a mai spus președintele ucrainean.
Ucraina susține că forțele sale avansează în apropiere de Melitopol și Berdiansk
ACTUALIZARE 11:40 Forţele ucrainene câştigă teren, apropiindu-se de oraşele Melitopol şi Berdiansk din regiunea Zaporojie din sud, a declarat miercuri un purtător de cuvânt al statului-major al Ucrainei, citat de Reuters.
Andrii Kovalev a menţionat numele câtorva sate, afirmând că ucrainenii „au avut succes parţial pe direcţiile Novodanilivka-Robotine, Mala Tomacika-Verbove, Vilne Pole-Makarivka”, iar acum „îşi consolidează limitele atinse”.
Armata ucraineană duce şi „lupte deosebit de grele” pentru a opri o ofensivă a forţelor ruse în est, în apropierea regiunilor Liman şi Doneţk.
Kievul anunţase luni recucerirea după două săptămâni de operaţiuni contraofensive a opt sate din sudul Ucrainei, ocupat de Rusia.
Ajutorul militar furnizat de SUA către Ucraina, supraevaluat cu peste 6 miliarde dolari. Cum explică Pentagonul
ACTUALIZARE 11:00 Statele Unite au supraestimat cu peste 6 miliarde de dolari valoarea echipamentelor militare trimise Ucrainei, a anunţat marţi Departamentului Apărării american, explicând că a fost vorba de o eroare contabilă.
În timpul unui audit au fost descoperite „neconcordanţe” în evaluarea echipamentelor trimise din SUA de la începerea invaziei ruse în Ucraina în 24 februarie 2022, a declarat secretarul adjunct pentru presă al Pentagonului, Sabrina Singh. „Într-un număr semnificativ de cazuri, serviciile noastre au folosit costurile pentru înlocuire în loc de valoarea netă de catalog, supraevaluând astfel echipamentul retras din stocurile SUA şi furnizat Ucrainei”, a explicat reprezentanta Pentagonului, potrivit dpa, preluată de Agerpres.
Rusia susține că a distrus trei drone lângă Moscova care ar fi fost trimise de Ucraina
ACTUALIZARE 10:35 Rusia a anunţat că a distrus trei drone în regiunea Moscova, dintre care două în apropierea unei baze militare, acuzând Ucraina că este în spatele acestui atac care a avut loc miercuri dimineață.
„Astăzi, o tentativă a regimului de la Kiev de a comite un atac terorist cu trei drone asupra unor situri din regiunea Moscova a fost dejucată”, a anunţat Ministerul rus al Apărării într-un comunicat, informează Agerpres.
„Toate dronele au fost neutralizate de sisteme de război electronic, au pierdut controlul şi s-au prăbuşit”, a explicat el.
Potrivit guvernatorului Moscovei, Andrei Vorobiov, două drone s-au prăbuşit la „05.30 şi la 05.50 dimineaţă în apropiere de depozitele unei baze militare” situate în satul Kalinineţ, în districtul Naro-Fominsk, la circa 50 de kilometri sud-vest de Moscova.
„Resturile au fost descoperite, nu există nici pagube, nici victime”, a declarat guvernatorul din regiunea Moscova, care i-a îndemnat pe localnici „să-şi păstreze calmul”.
Nu este clar dacă a treia dronă neutralizată viza baza militară sau un alt obiectiv.
Moscova şi regiunea sa sunt situate la peste 500 de kilometri de frontiera ucraineană.
La începutul lunii mai, două drone au fost doborâte deasupra Kremlinului, fiind atunci acuzat un atac al Ucrainei.
În aceste ultime luni, dronele au vizat de asemenea baze militare sau infrastructuri energetice ale Rusiei.
Armata rusă recrutează pușcăriași
Conform ISW, decizia ministerului rus al Apărării de a recruta deținuți sau persoane cu cazier judiciar demonstrează eforturile autorităților de la Moscova de a compensa pierderilor în rândul trupelor ruse
În zonele de front din sudul Ucrainei - unde forțele Kievului au lansat o contraofensivă cu aproape 3 săptămâni în urmă - au loc în continuare lupte grele între trupele ruse și cele ucrainene, se arată în evaluarea de miercuri a ministerului britanic al Apărării.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 21 June 2023.
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) June 21, 2023
Find out more about Defence Intelligence's use of language: https://t.co/JZXB5VmisV
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/bgeFU1Vt6X
Experții militari britanici arată că Rusia continuă să construiască puternice linii defensive în adâncimea frontului.
Aceste noi fortificații, întinse pe o lungime de 9 kilometri, situează la 3,5 kilometri nord de orașul Armiansk, situat pe o fâșie îngustă de teren care leagă Crimeea de regiunea Herson.
„Aceste sisteme defensive elaborate arată că înaltul comandament rus estimează că forțele ucrainene sunt capabile să ia direct cu asalt Crimeea. Rusia continuă să considere menținerea controlului asupra acestei pensinsule drept o prioritate politică de top”, se arată în comunicatul ministerului britanic al Apărării.
Editor : M.L.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News