Live

Arma secretă a Kamalei Harris: văduva lui Steve Jobs. Ea a jucat un rol ascuns în scoaterea lui Biden din cursa pentru Casa Albă

Data actualizării: Data publicării:
Laurene Powell Jobs, văduva lui Steve Jobs. Foto/ Profimedia Images

Puține personalități au cultivat o prietenie mai importantă cu Kamala Harris, acum candidatul democrat la Președinția Statelor Unite, decât Laurene Powell Jobs, care a fost căsătorită timp de decenii cu unul dintre cei mai renumiți antreprenori americani, Steve Jobs, omul de la Apple. Văduva lui Steve Jobs este una dintre armele secrete ale Kamalei Harris, scrie agenția The New York Times.

Când Kamala Harris a depus jurământul ca senator al SUA în ianuarie 2017, a pozat pentru o fotografie obișnuită la Capitoliu, împreună cu familia ei. Apoi, ea i-a cerut viitorului ei șef, Joe Biden, o favoare: să îi mai îngăduie o fotografie.

„Haideți, toată lumea”, a spus doamna Harris, făcând cu mâna altor 12 persoane. „Familia mea extinsă este aici”. Primul membru al anturajului ei care s-a apropiat de Biden s-a întâmplat să fie unul dintre cei mai bogați oameni din lume: Laurene Powell Jobs.

Filantropul care controlează o avere în valoare de peste 11 miliarde de dolari a stat chiar în spatele umărului drept al lui Biden, alăturându-se celei mai bune prietene a Kamalei Harris și altor persoane din cercul său intim. Biden a profitat de cele 60 de secunde râvnite cu Powell Jobs, întrebând despre fiul ei și vorbind despre ambițiile sale în domeniul cercetării cancerului.

O prietenie veche de 20 de ani

Ceea ce le leagă este o prietenie care durează de douăzeci de ani, timp în care Powell Jobs a fost confidenta, consiliera și finanțatoarea vicepreședintei actuale și candidată a democraților la alegerile prezidențiale din noiembrie. Acum, odată cu candidatura lui Harris, cea mai bogată femeie din Silicon Valley apare ca un protagonist puternic din culise, mai ales că văduva lui Steve Jobs a donat milioane de dolari unei organizații care o sprijină pe Harris.

Personalul vicepreședintelui o numește „L.P.J.” și nu există dubii că Laurene Powell Jobs va avea o mare influență, sau cel puțin acces, la o potențială Administrație Harris. Timp de două decenii, Powell Jobs și vicepreședinta au frecventat aceleași cercuri din Silicon Valley și au participat reciproc la evenimentele de familie: Powell Jobs a fost unul dintre cei 60 de invitați la nunta lui Harris cu Doug Emhoff, iar vicepreședinta a fost invitată anul acesta la nunta fiului lui Powell Jobs.

„Sunt o capitalistă. Cred în piața liberă”, a declarat Kamala Harris în timpul unui discurs pe care l-a ținut la Clubul Economic din Pittsburgh, unde și-a prezentat mai detaliat planul economic. „Primul pilon” va fi reducerea costurilor: în ciuda progreselor, pentru americani „costul vieții continuă să fie încă prea mare”, a subliniat ea. „Al doilea pilon” este „investiția în inovare și antreprenoriat”, în timp ce obiectivul celui de-al treilea este ca America să devină lider mondial în noile tehnologii.

Rol în scoaterea lui Biden din cursa electorală

Ea a jucat un rol ascuns, dar esențial, în scoaterea lui Biden din cursa pentru Casa Albă, ceea ce a deschis calea pentru o candidatură a lui Harris.

„Laurene are un dar pentru prietenie, în special pentru prietenii vechi - ea este loială tribului”, a declarat David Bradley, care a vândut revista The Atlantic companiei doamnei Powell Jobs, Emerson Collective. „Kamala Harris face parte din acest cerc de prieteni”.

Darren Walker, președintele Fundației Ford, s-a aflat toamna trecută la un dineu la Washington, alături de Powell Jobs, Harris și Doug Emhoff, soțul Kamalei Harris.
Femeile, își amintește el, păreau deosebit de în largul lor. „Era reședința vicepreședintelui”, a spus el, „dar ele stăteau pe canapea ca niște prietene vechi”. La pește și legume africane, a spus Walker, au discutat despre artă și au povestit despre călătoriile lor recente în Africa.

„Nu s-a menționat niciun lider politic”, a spus el. „Nimeni nu l-a menționat pe Trump. Nimeni nu l-a menționat pe președinte”.

Politicienii folosesc adesea cuvântul „prieten” pentru a descrie patronii care le pot susține campaniile și carierele. Nici doamna Harris, nici doamna Powell Jobs, care își protejează cu zel intimitatea, nu au dorit să comenteze pentru jurnaliștii care au scris articolul din The New York Times. Dar, în interviuri, mai multe persoane care cunosc bine legătura dintre ele au descris o prietenie autentică, construită pe baza unei filosofii politice comune, a unui interes pentru artă și cultură și a provocărilor lor ca femei aflate în lumina reflectoarelor.

Prima donație

Powell Jobs a donat 500 de dolari pentru prima candidatură a Kamalei Harris la funcția de procuror districtual din San Francisco în 2003. În anul următor, au participat la Marșul pentru viața femeilor din Washington, D.C., făcând parte dintr-un grup de femei lider din Bay Area, își amintește Andrea Dew Steele, care a organizat grupul.
„Ea a fost de ajutor la începutul carierei lui Kamala”, și-a amintit Dew Steele.

Femeile și-au petrecut următoarele două decenii călătorind printre elitele din Silicon Valley. Au participat una la evenimentele de familie ale celeilalte.
Chiar și atunci când cariera Kamalei Harris a dus-o pe aceasta în Sacramento și Washington, au mers împreună în călătorii personale, uneori Harris zburând cu avionul privat al Laurenei Powell Jobs. Au acordat prioritate meselor individuale atunci când s-au aflat în același oraș: au fost văzute împreună la Quince, localul din San Francisco, și au fost văzute odată discutând cu Rupert Murdoch la restaurantul de lux Nobu Malibu. 

Revenirea doamnei Powell Jobs în viața publică și politică în anii care au urmat de la moartea soțului ei, în 2011, din cauza cancerului, a fost prudentă și deliberată. Ea a început să facă donații politice mai mari și să facă lobby la Washington, presându-l pe președintele Barack Obama cu privire la educație în cadrul unei întâlniri cu ușile închise cu alți miliardari din domeniul tehnologiei în timpul campaniei sale de realegere din 2012, potrivit unei persoane care a fost prezentă în sală atunci.

Powell Jobs era, la fel ca răposatul ei soț, o enigmă - dar avea ambiții mari. Politicienii au început să o caute. Michelle Obama a invitat-o să stea în loja ei în timpul discursului lui Obama despre Starea Uniunii în 2012. Hillary Clinton a cultivat-o, iar Powell Jobs a găzduit un eveniment de 20 de persoane, cu 200.000 de dolari de persoană, pentru campania prezidențială din 2016 a lui Hillary Clinton. Ea a legat o prietenie cu Kevin McCarthy, fostul președinte republican al Camerei Reprezentanților.

Cu toate acestea, expansiunea imperiului doamnei Powell Jobs, vast chiar și printre miliardarii ambițioși din Silicon Valley, este uneori un obstacol. Cumpărarea aproape totală a The Atlantic de către Powell Jobs în 2017 a făcut-o uneori să fie reticentă în a se implica mai mult în politică. Ea le-a spus altor democrați că, în calitate de proprietar de facto al unei mari companii media - Powell Jobs chiar și-a încercat norocul în jurnalism, intervievând-o pe Harris pentru un eveniment găzduit de The Atlantic - nu ar trebui să fie un actor partizan cu drepturi depline, spre frustrarea unora din echipele ei și a Kamalei Harris. Ea a refuzat să ajute în mod semnificativ candidatura prezidențială a lui Harris în 2019.

Dezbaterea Biden-Trump a făcut-o să se implice

Powell Jobs a vizitat Casa Albă în mandatul Biden-Harris de nouă ori, dar nu a iubit întotdeauna administrația.

Primii ani ai mandatului de vicepreședinte al Kamalei Harris au fost deosebit de dificili, deoarece a fost criticată pentru eforturile sale privind imigrația ilegală și au existat relatări despre nemulțumire în rândul personalului său. Potrivit unei persoane care a fost informată cu privire la această relație, ea s-a sprijinit frecvent pe Powell Jobs, făcându-i confidențe cu privire la impactul pe care îl avea examinarea publică, iar Powell Jobs i-a împins pe alți democrați să o apere mai viguros.

Dar relația doamnei Powell Jobs cu Biden a fost mai complicată. Aceasta a fost un acționar majoritar la Apple și Disney și s-a arătat deranjată de unele poziții politice ale lui Biden, pe care le consideră antitehnologie. Ea și-a exprimat frustrarea față de ceea ce a considerat a fi retorica ostilă a președintelui cu privire la oamenii bogați și Silicon Valley.

Apoi a urmat dezbaterea din iunie.

După performanța dezastruoasă a lui Biden în fața fostului președinte Donald J. Trump, Powell Jobs și-a exprimat față de alți donatori democrați importanți îngrijorarea profundă cu privire la capacitatea lui Biden de a câștiga alegerile. Unul dintre principalii săi consilieri, David Simas, un fost membru al personalului lui Obama care îi supraveghează cercetarea politică, a distribuit altor donatori date despre focus-grupuri și sondaje care descriau un tablou dezastruos. Mai mulți donatori au declarat că cercetările domnului Simas i-au încurajat să se mobilizeze împotriva lui Biden.

În timp ce Biden insista că nu va părăsi cursa, Harris a încercat în liniște să își analizeze opțiunile și să navigheze prin politica sensibilă a momentului. Printre cei la care a apelat pentru consiliere s-a numărat și Powell Jobs.

După câteva săptămâni, Powell Jobs a participat la Convenția Națională Democrată de la Chicago, stând uneori în loja exclusivistă a familiei și prietenilor Kamalei Harris și asistând la acceptarea oficială a nominalizării partidului pentru funcția de președinte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Bărbatul acuzat de tentativă de asasinat contra lui Donald Trump în Florida a pledat nevinovat. Nu recunoaște că a vrut să-l omoare

The New York Times o susține pe Kamala Harris ca fiind „singura alegere” pentru funcția de președinte al SUA. Criticile aduse lui Trump

Ponta: Ciolacu va intra în turul 2 al prezidențialelor/ Ce spune consilierul premierului despre soarta liderului PSD dacă va pierde

Mulți directori de pe Wall Street sunt reticenți să susțină vreunul dintre candidații la președinția SUA – Trump sau Harris

Partenerii noștri