Live

Arma cu care a fost împușcat Trump fusese cumpărată legal acum 11 ani de tatăl atacatorului

Data publicării:
Armă semiautomată, de tip AR-15. Imagine ilustrativă. Foto: Profimedia Images

Anchetatorii federali au stabilit că pușca folosită în tentativa de asasinare a lui Donald Trump sâmbătă seara a fost cumpărată legal de tatăl atacatorului în 2013, potrivit unei persoane familiarizate cu ancheta, citate de The Washington Post.

Atacatorul în vârstă de 20 de ani, Thomas Matthew Crooks, a cumpărat 50 de cartușe de la un magazin local de arme în dimineața atacului, conform aceleiași surse, care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a oferi informații care nu au fost încă făcute publice.

Ancehtatorii îi scormonesc telefonul atacatorului

FBI a declarat luni că agenții săi au reușit să acceseze datele de pe telefonul mobil al lui Crooks, dar încă încearcă să determine motivul acestuia de a comite atacul.

Experții tehnici „au reușit să acceseze telefonul lui Thomas Matthew Crooks și continuă să analizeze dispozitivele sale electronice,” a declarat agenția într-un comunicat.

Crooks a deschis focul la un miting pentru Trump în Butler, Pennsylvania, rănindu-l pe fostul președinte și provocând moartea unui participant la miting și rănirea gravă a altor două persoane.

Secret Service, sub tirul criticilor

Secret Service este sub tirul criticilor în SUA după ce a eșuat în oprirea tânărului care a reușit să tragă asupra lui Donald Trump și l-a rănit la ureche.

Uşurinţa cu care atacatorul care a încercat să îl asasineze pe Donald Trump în timpul mitingului său de campanie de sâmbătă a putut să se apropie de el este „surprinzătoare”, a estimat duminică procurorul comitatului Butler, în Pennsylvania, unde s-au produs faptele. „Foarte sincer, sunt surprins că el a putut să urce pe acest acoperiş şi să tragă”, a declarat procurorul Richard Goldinger.

De altfel, acoperișul clădirii pe care s-a urcat atacatorul lui Donal Trump pentru a-și ochi victima fusese identificat de Secret Service drept vulnerabilitate potențială pentru securitatea fostului președinte cu câteva zile înainte de incident, relatează NBC News, care citează surse care au dorit să-și păstreze anonimatul.

Biden și Harris, informați despre anchetă

Președintele Biden și vicepreședintele Harris au fost informați în legătură cu ancheta luni dimineața în Situation Room de la Casa Albă, de către oficiali de rang înalt din domeniul aplicării legii și securității, inclusiv directorul FBI Christopher A. Wray, procurorul general Merrick Garland și secretarul pentru Securitate Internă Alejandro Mayorkas.

Directorul Secret Service, Kimberly Cheatle, a participat și ea, deoarece agenția sa se confruntă cu titurile de întrebări legate de acest incident. Un videoclip filmat chiar înainte de atac pare să arate câțiva spectatori încercând să alerteze poliția cu privire la prezența trăgătorului.

Autoritățile au declarat duminică că atacatorul cel mai probabil a acționat singur și că până acum investigația nu a identificat nicio ideologie politică la care ar fi aderat, care să sugereze un motiv pentru acest incident.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Maia Sandu a fost înregistrată oficial drept candidat la alegerile prezidențiale din Republica Moldova

Președintele Joe Biden, ironizat după ce a purtat o şapcă cu mesajul „Trump 2024”

Kievul le cere ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti în vestul Ucrainei

Trump o avertizează pe Taylor Swift că ”probabil va plăti prețul” pentru susținerea ei pentru Kamala Harris

Partenerii noștri