Arhipelagul Tonga, rupt de lume. Cataclismul a secționat cablul pentru comunicații din Pacific. Erupția s-a auzit până în Alaska
Numeroase familii aşteptau luni cu disperare veşti despre cei dragi din arhipelagul Tonga, rupt de lume după puternica erupţie vulcanică de sâmbătă ce a provocat un tsunami în Oceanul Pacific, relatează luni AFP, potrivit Agerpres.
Arhipelagul este lipsit de conexiuni telefonice şi prin internet, cataclismul secţionând un cablu esenţial pentru comunicaţii, ce nu poate fi reparat mai devreme de câteva săptămâni. În plus, norul de cenuşă vulcanică face imposibilă aterizarea aeronavelor.
Informaţiile din această ţară cu circa 100.000 de locuitori răzbat doar prin intermediul rarelor telefoane prin satelit, iar amploarea reală a pagubelor rămâne în mare parte necunoscută.
Noua Zeelandă şi Australia au trimis luni avioane militare de recunoaştere în încercarea de a evalua din aer amploarea pagubelor şi de a determina cele mai urgente nevoi, potrivit premierului neozeelandez, Jacinda Ardern. „Ştim că apa reprezintă o necesitate imediată”, a spus ea reporterilor.
Cele două ţări au mobilizat de asemenea avioane militare de transport C-130, pregătite să decoleze spre Tonga de îndată ce norul de cenuşă se împrăştie pentru a permite paraşutarea sau chiar aterizarea.
Erupţia de sâmbătă a vulcanului subacvatic Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, aflat la 65 de kilometri nord de capitala Tonga, Nuku'alofadin, a fost una dintre cele mai puternice din lume din ultimele decenii şi a fost auzită până în Alaska. Aceasta a declanşat un tsunami care a inundat coastele Oceanului Pacific, din Japonia până în SUA şi trecând prin Peru, unde a provocat moartea a două persoane luate de ape pe o plajă. Cenuşa şi ploaia acidă au afectate mare parte din zona Pacificului.
Nu ştim nimic”
„Cred că cel mai rău este faptul că nu ştim nimic”, a declarat Filipo Motulalo, un jurnalist din Tonga care lucrează în Noua Zeelandă pentru Pacific Media Network. „Nu există nicio comunicare”, a adăugat el precizând că „locuinţa noastră este una dintre cele aflate în apropierea zonei care a fost deja inundată, aşa că nu ştim care sunt pagubele”.
Jacinda Ardern a declarat duminică că guvernul din Noua Zeelandă a stabilit contact prin satelit cu Înaltul Comisariat din Tonga, cu sediul în capitala Nuku'alofa. Potrivit spuselor sale, în capitală nu au fost înregistrate victime, dar în anumite zone sunt daune „semnificative”.
„Tsunami-ul a avut un impact semnificativ asupra coastei de nord a Nuku'alofa, cu bărci şi stânci mari aruncate pe ţărm”, a spus Jacinda Ardern.
„Aeroportul nu a suferit pagube semnificative”
Ministrul australian pentru zona Pacificului, Zed Seselja, a declarat că poliţia australiană staţionată în Tonga a trimis un raport „destul de îngrijorător”.
„Drumurile şi unele case au suferit daune destul de importante”, dar „una dintre veştile bune (...) este că aeroportul nu a suferit pagube semnificative”, a indicat ministrul. „Acest lucru este foarte, foarte important pentru că, de îndată ce norul de cenuşă se va disipa, vom putea să trimitem zboruri umanitare către Tonga”, a adăugat oficialul.
„Din puţinele informaţii pe care de care dispunem, amploarea devastării ar putea fi imensă, în special pentru insulele cele mai izolate”, a declarat Katie Greenwood de la Federaţia Internaţională de Cruce Roşie.
Imagini uluitoare surprinse din spaţiu weekendul trecut prezintă momentul erupţiei Hunga Tonga-Hunga Ha'apai, pe una dintre insulele nelocuite din Tonga - o ciupercă imensă de fum şi cenuşă de 30 de kilometri înălţime, urmată la scurt timp de declanşarea unui tsunami.
Valuri de 1,2 metri au măturat Nuku'alofa, unde locuitorii s-au refugiat la înălţimi, lăsând în urmă case inundate în timp ce pietre şi cenuşă cădeau din cer.
„A fost o explozie uriaşă”, a povestit pentru site-ul de informaţii Stuff o locuitoare din Tonga, Mere Taufa. „S-a zguduit pământul, s-a cutremurat toată casa. A venit în valuri. Fratele meu mai mic credea că lângă casa noastră explodează bombe”.
Câteva minute mai târziu, apa le-a invadat casa până la tavan.
„Aş spune că suntem anxioşi, nu speriaţi”, a declarat secretarul comunităţii tongane din Auckland, Kennedy Maeakafa Fakana'ana'a-ki-Fualu. „Sperăm că toată lumea este bine”, a spus el pentru AFP.
Reparaţiile cablului de care depinde Tonga pentru comunicaţii „ar putea dura până la două săptămâni”, a declarat Dean Veverka, directorul reţelei Southern Cross Cable Network. „Nava cea mai apropiată de cabluri se află în Port Moresby”, capitala Papua Noua Guinee, situată la peste 4.000 de kilometri de Tonga, a spus el.
„Nu vrem un tsunami de COVID-19”
Potrivit Reuters, directorul adjunct al misiunii Tonga în Australia, Curtis Tu'ihalangingie, a îndemnat la răbdare cât timp guvernul din ţara sa stabileşte priorităţile în ceea ce priveşte ajutoarele umanitare. Tonga este îngrijorată de riscurile privind răspândirea coronavirusului odată cu ajutoarele trimise pe insulă, care este liberă de COVID-19. „Nu vrem să aducem un alt val - un tsunami de COVID-19”, a declarat el. „Când oamenii văd o explozie atât de mare, vor să ajute”, a spus el, adăugând însă că oficialii din Tonga sunt îngrijoraţi de unele demersuri private de strângere de fonduri şi a îndemnat publicul să aştepte până când este anunţat un fond de ajutorare. Orice ajutoare trimise în Tonga ar trebui carantinate şi este probabil că niciun membru de personal străin să nu aibă voie să debarce din aeronave, a explicat el.
Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat sâmbătă că guvernul Statelor Unite, „profund îngrijorat” după erupţia vulcanică şi tsunami, se pregăteşte să trimită ajutoare în insulele Tonga.
O altă „erupţie mare” a fost detectată la vulcanul subacvatic din Tonga, a anunţat luni o staţie de supraveghere din Australia. Ultima erupţie a fost detectată duminică la orele 22.10 GMT, potrivit unei alerte a Centrului australian de observaţie a cenuşii vulcanice (VAAC) din Darwin. Centrul de avertizare de tsunami din Pacific, cu sediul în Hawaii (Statele Unite), a făcut cunoscut că a localizat valuri mari în zonă: „Acestea ar putea proveni de la o altă explozie a vulcanului din Tonga. Nu există cutremure de dimensiuni semnificative care să genereze un astfel de val”, potrivit uni comunicat al centrului.
Editor : R.K.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News