Live

Arabia Saudită vrea să-și folosească resursele de uraniu pentru energie. Statul plănuiește să construiască 16 reactoare nucleare

Data publicării:
Reactor nuclear. Foto: Profimedia Images

Ministrul saudit al energiei, prinţul Abdelaziz bin Salman, a declarat miercuri că ţara sa intenţionează să îşi utilizeze resursele de uraniu pentru dezvoltarea programului nuclear civil, transmite AFP, care preia televiziunea de stat Al Ekhbariya.

Arabia Saudită, cel mai mare exportator de petrol din lume, a anunţat în 2018 că va construi în următorii 20 de ani 16 reactoare nucleare, pentru a-şi reduce dependenţa de ţiţei - un proiect evaluat la 80 de miliarde de dolari. Prima etapă constă în construcţia a două reactoare mari.

„Activităţi recente de prospectare au dovedit prezenţa mai multor surse de uraniu în diferite locuri” de pe teritoriul saudit, a afirmat ministrul. Resursele respective vor fi folosite inclusiv în proiecte comune cu partenerii Arabiei Saudite, „conform obligaţiilor internaţionale şi regulilor transparenţei, pe tot parcursul ciclului de producţie”, a adăugat el.

Sunt avute în vedere producţia de „yellowcake” - concentrat solid de uraniu - şi de uraniu slab îmbogăţit, precum şi producţia de combustibil nuclear pentru piaţa internă şi pentru export, a precizat oficialul.

Uraniul îmbogăţit la concentraţii între 3,5% şi 5% poate fi utilizat în centralele nucleare, pentru producţia de energie electrică. La concentraţii de peste 90%, metalul radioactiv poate fi folosit pentru arme atomice, conform Agerpres.

În 2018, autorităţile de la Ryad au promis că programul nuclear saudit va fi limitat la „scopuri paşnice”. Arabia Saudită este însă îngrijorată - ca şi alte ţări - de dezvoltarea industriei nucleare a Iranului, deşi iranienii, rivalii regionali ai saudiţilor, au negat în repetate rânduri că intenţionează să producă bombe atomice.

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Stațiunea de lux Sindalah, parte a megalopolisului saudit Neom, a fost inaugurată la Marea Roșie. Cum arată

Aliații arabi ai Washingtonului colaborează cu Iranul pe măsură ce eforturile SUA de a stopa violențele din Orientul Mijlociu eșuează

Giga-proiectul Neom utilizează 20% din tot oțelul din lume. Cum va arăta orașul futurist care e construit cu orice preț

Arabia Saudită se apără în fața acuzațiilor privind uciderea lui Jamal Khashoggi. Riad: Persoanele responsabile sunt încă în viață

Partenerii noștri