Live

Aproximativ 30% din arsenalul nuclear al Rusiei se află în raza de acțiune a dronelor și rachetelor ucrainene

Data publicării:
Foto: Profimedia

Aproximativ 30% din arsenalul nuclear al Rusiei, care constă în aproximativ 5.580 de focoase nucleare, se află în raza de acțiune a dronelor și rachetelor ucrainene, scrie Ukrainska Pravda, care citează publicația Foreign Affairs.

„Deoarece atacurile dronelor ucrainene au ajuns deja până la Moscova [...], este clar că cel puțin 14 depozite nucleare rusești se află acum în raza de acțiune a dronelor sale. Cel puțin două dintre aceste situri se află la mai puțin de 160 km de granița ucraineană, în raza de acțiune a rachetelor mai dăunătoare pe care Ucraina le deține deja, iar alte cinci situri se află la mai puțin de 320 km de graniță, aproape sau chiar dincolo de raza de acțiune a rachetelor avansate furnizate de Occident pe care Ucraina solicită permisiunea de a le utiliza împotriva țintelor convenționale din Rusia.”, scrie Foreign Affairs în articolul „Cum războiul din Ucraina ar putea deveni, accidental, nuclear”

Autorul articolului notează că nu există niciun semn că forțele ucrainene vizează în mod intenționat depozitele de focoase nucleare. Cu toate acestea, este responsabilitatea guvernului rus să își mute focoasele nucleare din calea pericolului.

Atacuri rusești din baze militare cu arme nucleare. Sunt acestea ținte legitime?

Autorul subliniază că Rusia „a încălcat un principiu sacru al securității nucleare prin lansarea de atacuri împotriva Ucrainei de la baze militare care stochează focoase nucleare, făcând astfel din aceste baze o țintă legitimă pentru contraofensive”.

El subliniază că, din martie 2022, Rusia folosește baza aeriană Engels-2 pentru a lansa atacuri asupra Ucrainei cu rachete Kinzhal, care pot transporta focoase nucleare. Autorul crede că „există probabil zeci de focoase nucleare depozitate la mai puțin de șase kilometri de principalele aerodromuri ale bazei Engels-2”.

De asemenea, se crede că Rusia depozitează zeci de focoase nucleare pentru avioane cu rază scurtă de acțiune la bazele aeriene Ieisk și Morozovsk. Se știe că toate aceste baze aeriene au fost atacate de mai multe ori de forțele ucrainene.

Specialiștii notează că un atac asupra unui depozit nu ar provoca în sine o explozie nucleară a focoaselor. Amenințarea apare atunci când un focos se află în afara buncărului - cum ar fi în timpul transportului pentru întreținere în cadrul unui sit de stocare sau la un punct de transfer feroviar.

„Dar poate că cel mai mare pericol pe care îl reprezintă acum depozitele de arme nucleare ale Rusiei este cel care a fost prevăzut inițial după sfârșitul Războiului Rece: și anume, pericolul ca focoasele nucleare să poată fi confiscate de un grup mic de luptători fără scrupule. Rusia se confruntă în continuare cu amenințări interne, inclusiv teroriști, separatiști și mii de foști luptători Wagner împrăștiați acum în Rusia și Belarus. Acțiunile sale în Ucraina au exacerbat foarte mult pericolul reprezentat de aceste amenințări de lungă durată”, concluzionează articolul.

Editor : S.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Fostul comandant al armatei ucrainene: „Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia”

Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o momeală”

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Partenerii noștri