Live

Antrenorii care au forțat-o pe sportiva din Belarus să se întoarcă în țară au fost expulzați de la Jocurile Olimpice

Data actualizării: Data publicării:
Kristina Țimanovskaia a susținut o conferință de presă la Varșovia, după plecarea de la Tokyo. Foto: Profimedia Images

Doi antrenori din Belarus au rămas fără acreditările la Jocurile Olimpice în urma scandalului legat de încercarea de a o întoarce forțat în țară pe sportiva Kristina Țimanovskaia, relatează BBC.

Comitetul Olimpic Internațional a confirmat că Artur Șimac și Iuri Maisevici au părăsit satul olimpic și că investigația continuă.

Cazul Kristinei Țimanovskaia a captat atenția internațională după ce aceasta a cerut ajutorul autorităților japoneze, duminică, când antrenorii au dus-o cu forța la aeroport și au încercat să o întoarcă în Belarus din cauza unor comentarii critice la adresa lor.

Între timp, Țimanovskaia a cerut ajutorul țărilor europene și azil politic în Uniunea Europeană și a ajuns deja la Varșovia, acolo unde a primit o viză umanitară.

Autoritățile bieloruse spun că au luat decizia de a o aduce înapoi pe sportivă din cauza „stării emoționale”.

Într-un comunicat, Comitetul Olimpic Internațional transmite că a decis expulzarea celor doi antrenori ca „măsură provizorie, în interesul bunăstării atleților Comitetului Național Olimpic al Belarusului care încă se mai află la Tokyo”.

De asemenea, IOC a transmis și că o comisie disciplinară a fost formată pentru a investiga în continuare incidentul, și că ambii antrenori vor avea șansa să-și facă cunoscut punctul de vedere.

„Bunica m-a sunat și mi-a spus că nu sunt în siguranță”

Eliminarea forțată din lotul olimpic a sportivei a venit după ce ea s-a plâns pe rețelele sociale că a fost inclusă, fără un anunț prealabil, într-o probă pentru care nu se pregătise și la care nu mai concurase, după ce două co-echipiere au fost declarate ineligibile.

Clipul video a fost condamnat și criticat în presa de stat din Belarus, care a acuzat-o de „lipsă de spirit de echipă”.

Țimanovskaia spune că cei doi antrenori au venit în camera ei și i-au spus să-și strângă lucrurile imediat pentru a se întoarce în țară. Ei i-au spus să declare că a fost accidentată.

Într-un interviu ulterior pentru BBC, ea a spus că a luat decizia de a nu se mai întoarce în Belarus după ce bunica ei a avertizat-o prin telefon că nu va fi în siguranță în Belarus. La aeroport, ea s-a adresat polițiștilor japonezi cu un mesaj tradus de pe telefon în care le-a cerut ajutorul.

Imediat, ea a fost pusă sub protecția Japoniei. Ulterior, a ajuns la ambasada Poloniei care i-a oferit o viză umanitară.

Aleksandr Lukașenko, considerat ultimul dictator al Europei, se află în centrul atenției internaționale de a anul trecut, după ce a fost declarat câștigător al unor alegeri prezidențiale fraudate grosolan și după ce a reprimat cu brutalitate protestele care au erupt în urma acestora.

Citiți și: Imagini înfiorătoare cu lagărul de concentrare construit de regimul Lukașenko pentru „reeducarea” opozanților

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

S-a cerut o măsură radicală, înaintea pronunțării deciziei de un trilion de euro: ”Să oprească tot. Mulți vor muri”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Președintele Lukașenko: „Doamne ferește ca o femeie să fie aleasă președinte în Belarus”

Letonia spune că gardurile de la frontierele cu Rusia și Belarus sunt aproape gata

Polonia a început construirea „Scutului Estic” la granița cu Rusia. Cât va cheltui pentru consolidarea apărării la frontiere

Verdictul lui Lukașenko în războiul Rusia - Ucraina: „Meci nul”. Președintele belarus insistă pentru semnarea unui acord

Partenerii noștri