Live

Anticiclonul Cerberus a început să facă victime în Europa. Mai multe persoane au leșinat pe străzi din cauza căldurii

Data publicării:
Vremea sufocantă a început să facă deja victime în Europa. FOTO: Profimedia Images

Un val de căldură, cauzat de un fenomen meteo numit anticiclon, botezat Cerberus, va cuprinde sudul Europei în următoarea săptămână, cu posibile temperaturi-record în unele regiuni. Vremea sufocantă a început să facă deja victime în Europa, unde mai multe persoane au leșinat pe străzi, potrivit Sky News.

Temperaturile ar putea să depășească 40 de grade Celsius, în timp ce valul de căldură - numit Cerberus - va ajunge și în regiuni din Spania, Italia, Franța, Grecia și Turcia

Vremea sufocantă a fost deja resimțită în aceste țări, cu temperaturi de peste 30 de grade Celsius.

Un bărbat s-ar fi prăbușit și ulterior a murit, iar mai multe persoane au leșinat din cauza condițiilor extreme.

Potrivit Met Office, cele mai ridicate temperaturi au fost înregistrate în Sevilla - 42 de grade Celsius, în Bodrum - 40 de grade Celsiu și în Atena - 38 de grade Celsius.

Căldura se întețește și în Italia, unde săptămâna aceasta meteorologii se așteaptă să fie doborât recordul european de temperatură.

Asta din cauza unui fenomen meteo numit anticiclon botezat Cerberus, care va duce mercurul la 40 de grade și, în unele zone, mult peste. Sunt condiții care pot deveni periculoase. În vara anului trecut, peste 61.000 de decese din Europa pot fi atribuite căldurii, potrivit unui studiu.

Africa de Nord va fi, de asemenea, afectată de valul de căldură.

Care este temperatura maximă pe care o poate suporta corpul uman

Într-o perioadă în care temperaturile ajung zilnic la pragul caniculei, iar meteorologii anunță pe bandă rulantă coduri din ce în ce mai „colorate”, ne punem în mod letigim întrebarea cât mai rezistăm și care este este temperatura maximă pe care corpul uman o poate suporta. Întrebarea are mai multe răspunsuri, iar specialiștii spun că temperatura depinde extrem de mult de umiditate.

Odată cu schimbările climatice care determină creșterea temperaturilor pe tot globul, căldura extremă devine o amenințare tot mai mare pentru sănătate. Corpul uman este rezistent, dar are și el limitele lui.

Deci, care este cea mai înaltă temperatură pe care o pot suporta oamenii? Răspunsul pe scurt este acesta: o temperatură de 35 grade Celsius poate fi periculoasă dacă și umiditatea este ridicată potrivit Live Science, care citează un studiu realizat în 2020 și publicat în revista Science Advances.

Deci, atunci când măsurăm temperatura, trebuie luată în considerare și umiditatea. Acesta din urmă este importantă, pentru că atunci când în aer este mai multă apă, transpirația se evaporă de pe corp mai greu, iar temperatura corpului va rămâne ridicată - deci nu se va „răcori”.

Dacă umiditatea este scăzută, dar temperatura este ridicată sau invers, condițiile nu se vor apropia de punctul în care corpul uman cedează, afirmă Colin Raymond, cercetători la Jet Propulsion Laboratory al NASA, care studiază căldura extremă. Dar când atât umiditatea, cât și temperatura sunt foarte ridicate, corpul uman poate ceda. De exemplu, atunci când temperatura aerului este de 46,1 grade Celsius și umiditatea este de 30%, temperatura resimțită de corp este în jurul valorii de 30,5 de grade Celsius. Dar când temperatura aerului este de 38,9 grade Celsius și umiditatea este de 77%, temperatura percepută de organismul uman este de 35 de grade Celsius.

Motivul pentru care oamenii nu pot supraviețui la căldură și umiditate ridicate este că nu își mai pot regla temperatura internă. „Dacă temperatura resimțită crește peste temperatura corpului uman, încă poți transpira, însă corpul nu se va răcori până la temperatura la care poate funcționa normal”, a spus Raymond pentru Live Science.

La 40 de grade Celsius corpul devine hipertermic, iar asta poate duce la simptome precum puls rapid, modificare a stării mentale, lipsa transpirației, leșin și comă, potrivit Institutului Național de Sănătate din SUA.

Editor : Bianca Chirilă

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alertă după atacul din Magdeburg. Mai multe țări din Europa cresc numărul forțelor de ordine la târgurile de Crăciun

Viktor Orban este convins că în urma alegerilor din SUA „trecem de la vremea războiului la o eră a păcii"

Trump va cere statelor NATO să crească bugetele Apărării la 5%

Miliardarul Elon Musk se implică și în alegerile din Europa. Ce a declarat despre partidul de extremă dreaptă din Germania

Partenerii noștri