Annalena Baerbock, candidata Verzilor la funcția de cancelar al Germaniei în alegerile din toamnă, se confruntă cu acuzații de plagiat
Annalena Baerbock, candidata partidului verzilor la funcţia de cancelar al Germaniei în alegerile din 26 septembrie, se confruntă cu acuzații de plagiat, la doar câteva săptămâni după ce au apărut informații oficiale conform cărora aceasta ar fi mințit în legătură cu activitățile pe care le-a afișat în CV, notează Politico.
Un expert austriac specializat în urmărirea fraudelor cu titluri academice a acuzat-o de plagiat pe candidata Verzilor la funcţia de cancelar al Germaniei, Annalena Baerbock, afirmând că aceasta a copiat munca altora în cartea ei, transmite Agerpres.
Stefan Weber, cercetător austriac în domeniul comunicării, a semnalizat plagiatul pe blogul său, precizând că a identificat mai multe pasaje în noua carte a lui Baerbock, „Acum. Cum ne reînnoim țara”, care au fost preluate din diferite surse fără o atribuire corespunzătoare.
„Plagiatul textului nu este corect din punct de vedere etic”, a scris Weber, subliniind în același timp că „dacă te uiți atent, există mai multe încălcări ale drepturilor de autor” în cartea candidatei partidului verzilor la funcția de șef al guvernului federal de la Berlin.
Cartea scrisă de Annalena Baerbock a fost publicată pe 21 iunie şi nu este un text academic pentru care s-ar aplica standardele stricte ale unei lucrări ştiinţifice. În cartea sa de 240 de pagini, Baerbock scrie despre conceptele politice ale Verzilor, alături de anecdote personale, fără a utiliza note de subsol pentru a menţiona sursele.
Printre sursele din care Baerbock a copiat se numără revista Spiegel din Germania, ziarul Tagesspiegel, precum și Agenția Federală pentru Educație Civică, un organism guvernamental.
Acuzațiile vin într-un moment foarte incomod pentru Annalena Baerbock, care, cu doar trei luni înaintea alegerilor federale din septembrie, este supusă unor verificări amănunțite, deoarece s-a descoperit că a făcut afirmații neadevărate și în CV-ul personal. Dezvăluirile apar, de asemenea, într-un moment în care Verzii se clatină în sondaje, coborând de pe primul loc în intențiile de vot, poziție pe o ocupau în luna mai. Cele mai recente sondaje evidențiază faptul că partidul Verzilor a scăzut de la 22% la 20% în decurs de o lună, rămânând în spatele partidului CDU al cancelarului Angela Merkel, care acum are un scor electoral estimat la 29%.
Baerbock a răspuns marți la acuzațiile de plagiat prin intermediul avocatului său Christian Schertz, un avocat în domeniul mass-media, care a apărat de-a lungul timpului în instanță personalități importante ale presei germane, cum ar fi gazda de televiziune Jan Böhmermann sau jurnalistul Claas Relotius.
„Nu pot vedea nici cea mai mică încălcare a drepturilor de autor, deoarece cele câteva pasaje la care se face referire nu sunt altceva decât reproducerea unor fapte general cunoscute, precum şi puncte de vedere politice", a declarat Christian Schertz, adăugând că acuzația nu are nicio bază reală, ci reprezintă doar o altă încercare de campanie în detrimentul lui Baerbock.
La rândul său, Andreas Kappler, purtătorul de cuvânt al campaniei Verzilor, a scris pe twitter o postare însoțită de hashtagul #Baerplag, în care precizează că toată discuția nu este altceva decât „o încercare de asasinare a personajelor”,
„Respingem ferm acuzația de încălcare a drepturilor de autor,” a spus Kappler, subliniind că cercetătorul Weber încearcă să strice în mod "maliţios" reputaţia lui Baerbock, iar pasajele descrise „sunt în general fapte accesibile sau poziţii ale Verzilor bine cunoscute".
Reacția opozanților politici nu a întârziat să apară. Markus Blume, secretar general al CSU, partidul bavarez care e la guvernare alături de partidul CDU, a scris pe twitter că Baerbock a înșelat în mod deliberat, sugerând că o astfel de faptă „spune multe despre propria performanță”.
Jürgen Trittin, un vechi deputat al verzilor, care a ocupat în trecut funcția de ministru german al mediului între 1998 și 2005, a catalogat acuzațiile de plagiat ca fiind „ultima campanie murdară a tabloidului conservator Bild” împotriva lui Baerbock, precizând că ceea ce i se întâmplă candidatei verzilor face parte dintr-un lung șir de ostilități purtate de câteva decenii între proprietarul Bild, Axel Springer, și partidele de stânga din Germania.
Doar că Bild nu a fost singura publicație germană care a preluat povestea. De altfel, dezvăluirile au apărut prima data în revista Focus. Publicația Bild a respins acuzațiile, numind ceea ce a spus Trittin drept o „teorie a conspirației”. Oficialii Bild au mai precizat că, de fapt, radiodifuzorii publici din Germania încearcă să o propulseze pe Baerbock spre succesul electoral, jurnaliștii publicației făcând trimitere la un comentariu al unui jurnalist al WDR, compania publică de radio și televiziune din Renania de Nord-Westfalia, care a spus că scopul acuzațiilor de plagiat este probabil de a întări imaginea negativă legată de Baerbock în mintea oamenilor înainte de alegeri.
„Indiferent dacă vor reuși să facă acest lucru sau nu, depinde de voi, alegătorii, cu cine votați”, a spus jurnalistul WDR, în ceea ce Bild a numit „un apel aproape lipsit de scuze pentru a vota Verzii”.
Între timp, adversarii oficiali ai lui Baerbock în cursa pentru a o succeda pe Angela Merkel, social-democratul Olaf Scholz (SPD) și creștin-democratul Armin Laschet (CDU), au păstrat tăcerea până acum în privința acestui subiect.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News