Live

Angela Merkel nu o să dispară din peisaj. Ce rol important va juca după alegerile germane din 26 septembrie

Data actualizării: Data publicării:
Pe 17 decembrie 2021, Angela Merkel ar putea deveni cel mai longeviv cancelar postbelic. Sursă foto: Profimedia Images

După 16 ani în fruntea guvernului federal de la Berlin, Angela Merkel nu caută realegerea în alegerile germane din 26 septembrie. Asta nu înseamnă însă că actualul cancelar german a devenit un „lame duck”, adică un politician ieșit din scenă și a cărui relevanță politică nu mai există, pentru că succesorul său a fost deja ales și va preluat funcția curând. Angela Merkel rămâne unul dintre liderii politici importanți ai Europei, iar aceasta ar putea influența rezultatul alegerilor prezidențiale din Franța, dar și setul de politici climatice ale UE, conform Reuters.

Probabilitatea ca după votul din 26 septembrie să se prelungească discuțiile pentru formarea unei coaliții de guvernare între principalele partide politice din Germania înseamnă că Angela Merkel nu va părăsi mandatul de cancelar imediat, intenționând pe deplin să-și folosească timpul după alegeri în care va mai fi la guvernare pentru a-și continua inițiativele de politică externă, au transmis câțiva oficiali guvernamentali de la Berlin. 

Conform constituției germane, cancelarul Merkel va rămâne cancelar până când majoritatea parlamentarilor din Bundestag îi vor alege un succesor, care va fi apoi învestit în funcție. 

Nu există restricții formale asupra puterilor sale în acest moment, iar Merkel este cunoscută pentru faptul că este un politician căutător de consens. De asemenea, nu există așteptarea pentru mari teme exploatate de Berlin după alegeri, pentru că nici  cancelarii anteriori nu au luat decizii radicale în timpul ferestrei de guvernare, de la momentul zilei de vot și până la învestirea noului guvern. 

Ultimele gloanțe ale Angelei Merkel în ceea ce privește politica externă 

Dosarul războiului din estul Ucrainei și agresiunile Rusiei la adresa acestui stat, dar și discuțiile concrete privind măsurile pe care le va adopta Uniunea Europeană pentru a combate schimbările climatice sunt două teme importante care, potrivit surselor politice, vor fi abordate de Angela Merkel pe ultima sută de metri a mandatului său în fruntea guvernului federal al Germaniei. 

Va trebui să joace un rol important, deoarece toată lumea din Berlin va fi implicată după alegeri în discuțiile și negocierile pentru formarea viitoarei coaliții de guvernare", a declarat un important conservator din Berlin. 

Armin Laschet, viitorul succesor conservator al lui Merkel, și Robert Habeck, unul dintre cei doi lideri ai Partidului Verzilor din Germania, au declarat că se așteaptă ca negocierile pentru formarea coaliției să se deruleze pe tot parcursul perioadei care a mai rămas până la sfârșitul anului. Un exemplu care întărește această ipoteză este formarea ultimului guvern Merkel. După alegerile din 24 septembrie 2017, negocierile pentru formarea acestuia au continuat până în luna martie 2018.

Un vot fracturat înseamnă că formarea unei coaliții de guvernare ar putea fi mai complicată de această dată, ceea ce înseamnă că Angela Merkel ar putea să-l depășească cu ușurință pe fostul ei mentor, Helmut Kohl, în calitate de cel mai longeviv cancelar postbelic, un record pe care l-ar stabili dacă rămâne în funcție până pe 17 decembrie 2021. 

Un astfel de scenariu i-ar oferi cancelarului Merkel oportunitatea de a realiza o nouă rundă de discuții în „formatul Normandia”, care presupune un dialog în patru între președintele francez, președintele rus, președintele ucrainean și cancelarul german. Prin această nouă rundă de negocieri politice în patru, la care a făcut referire în timpul unei vizite oficiale la Kiev luna trecută, Angela Merkel va încerca să rezolve o parte din problemele conflictului militar din estul Ucrainei, unde separatiștii susținuți de Moscova întrețin o stare de război de peste șapte ani.

Vreau să mă întâlnesc din nou în „formatul Normandia” cu președintele francez și, bineînțeles, președinții Rusiei și Ucrainei", a declarat Angela Merkel în timpul călătoriei la Kiev, precizând că acest lucru s-ar putea întâmpla după 26 septembrie.

Summitul în „format Normandia”, din decembrie 2019, la care au participat președintele francez, președintele rus, președintele ucrainean și cancelarul german. Sursă foto: Profimedia Images

Negocierile politice prelungite din Germania vor influența alegerile prezidențiale franceze

Diplomații francezi se declară îngrijorați de faptul că negocierile politice pentru formarea coaliției de guvernare din Germania s-ar putea prelungi până în prima jumătate a anului viitor, când președintele francez Emmanuel Macron va avea nevoie de un partener german puternic atât pentru a-și promova agenda europeană în timpul președinției franceze la consiliul UE, cât și pentru a se confrunta cu alegerile prezidențiale franceze.

Într-un astfel de caz, cel mai bine ar fi pentru președintele Macron dacă Angela Merkel ar rămâne în funcția de cancelar până după alegerile prezidențiale din aprilie 2022, a declarat Claire Demesmay, expertă în cadrul Consiliului german DGaP pentru relații externe.

De altfel, guvernele lui Merkel și Macron au analizat ceea ce pot realiza împreună în timpul președinției franceze a consiliului UE, iar un mandat prelungit al actualului cancelar german ar spori șansele actualului președinte francez de a câștiga un nou mandat, a mai precizat Demesmay.

Aceasta a mai spus și că „ar fi foarte rău pentru Marcon dacă s-ar forma o nouă coaliție de guvernare în Germania la începutul anului 2022, pentru că partenerul german ar lipsi în mare parte de la discuțiile și negocierile pentru viitoarele acorduri adoptate în consiliul UE”.

Clima, o temă care arde la „la propriu” fără Merkel în sală

Angela Merkel a indicat deja că va avea un rol de jucat și dincolo de septembrie în ceea ce privește planurile UE de protecție a climei, intitulate „Fit to 55”.

Spunând anterior că negocierile dure cu privire la implementarea reformelor climatice pentru ca UE să reducă emisiile de dioxid de carbon cu 55% până în 2030 ar putea să înceapă în timpul formării unui nou guvern german, iar ea să fie încă în funcția de cancelar, Merkel a declarat în iulie: „Vrem să ne asigurăm că predăm bine ștafeta”.

Numai că scopul cancelarului german nu este doar apărarea intereselor germane.

Supranumită „cancelarul climei” încă din 2007, pentru că a susținut în cadrul unui summit G8 că e nevoie de acțiune în ceea ce privește problemele climei, dar și pentru că a accelerat procesul de tranziție către energia regenerabilă în Germania, Angela Merkel dorește acum ca Uniunea Europeană să meargă mai repede în ceea ce privește protecția climei.

Un diplomat al UE, care a refuzat să îi fie dezvăluită identitatea, a declarat că liderii politici ai blocului comunitar ar putea să o folosească pe Angela Merkel drept negociator timpul discuțiilor privind programul „Fit to 55”, chiar dacă negocierile privind politicile climatice europene se vor finaliza pe parcursul anului viitor. 

 „Întrebarea este: fără Merkel în sală, vom putea reuși să rezolvăm negocierile privind politicile climatice? Cred că putem ... dar cu siguranță va fi mult mai dificil decât dacă ar fi ea printre noi", a adăugat diplomatul.

Citește și: Candidatul german al social-democraților se apropie tot mai mult de câștigarea funcției de cancelar, după a doua dezbatere televizată

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Fostul președinte taiwanez îndeamnă SUA să acorde prioritate ajutorării Ucrainei în detrimentul țării sale: „Noi încă mai avem timp”

Sute de mercenari din Yemen au fost păcăliți și recrutați de Rusia pentru a lupta în Ucraina

Rachete nord-coreene „made in USA”. Toate componentele electronice ale rachetelor Phenianului folosite în Ucraina sunt occidentale

Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o momeală”

Partenerii noștri