Live

Analiză Washington Post: Loviturile israeliene din Liban, cele mai intense și mai ucigătoare din ultimii 20 de ani

Data publicării:
Bombardamente israeliene în suburbiile Beirutului. Foto: Profimedia Images

Timp de 10 zile, Israelul a declanșat o campanie aeriană neîncetată asupra Libanului, lovind peste 3.600 de ținte care au legătură cu mișcarea șiită libaneză proiraniană Hezbollah înainte de o ofensivă terestră, potrivit declarațiilor armatei israeliene (IDF). „În afară de Gaza, aceasta este cea mai intensă campanie aeriană de care avem cunoștință în ultimii douăzeci de ani”, a declarat Emily Tripp, director al Airwars, un monitor britanic al conflictelor, citat de The Washington Post.

Loviturile au nivelat blocuri întregi de locuințe din sudul Beirutului și au devastat eșalonul superior al Hezbollah, ucigându-i pe liderul Hasan Nasrallah și pe adjunctul politic Nabil Kaouk. Cel puțin 1.400 de persoane au fost ucise și 900.000 au fost strămutate de când Israelul și-a accelerat campania transfrontalieră, potrivit guvernului libanez.

Totul a început la 8 octombrie 2023

Israelul și Hezbollah au început un schimb de focuri transfrontaliere la 8 octombrie anul trecut, când Hezbollah a lansat o salvă de rachete în Israel, la o zi după ce militanții Hamas au penetrat zidul de frontieră din Gaza și au atacat Israelul, ucigând 1.200 de persoane și luând peste 250 de ostatici. Hezbollah a declarat că își va continua atacurile până când se va ajunge la o încetare a focului în Gaza, unde peste 40.000 de palestinieni au fost uciși în campania militară a Israelului.

Optzeci la sută dintre lovituri au fost lansate din Israel în Liban. Atacurile au devenit, de asemenea, mai mortale și mai nediscriminatorii: majoritatea celor peste 1.800 de persoane ucise în Liban în ultimul an au murit începând cu 20 septembrie.

Cincizeci de copii au murit luni și marți în urma bombardamentelor israeliene - Organizația Națiunilor Unite estimează că această cifră este dublă față de rata copiilor uciși în timpul războiului din Liban din 2006.

Hezbollah a lansat aproximativ 1.750 de rachete în Israel începând cu 7 octombrie 2023, omorând cel puțin 30 de israelieni, potrivit cotidianului Haaretz.

Sistemele de apărare aeriană ale Israelului au interceptat majoritatea proiectilelor lansate de Hezbollah - inclusiv o rachetă care ar fi vizat marți noaptea sediul agenției israeliene de informații externe, Mossad.

Distrugeri provocate de bombardamente. Foto: Profimedia Images

Cea mai mortală zi din cei 15 ani de război civil din Liban

La 23 septembrie, raidurile aeriene israeliene au ucis 558 de persoane în Liban - marcând cea mai mortală zi din cei 15 ani de război civil din țară.

Rata bombardamentelor în acea zi a depășit o lovitură pe minut.

„Modul în care Israelul poartă războiul este semnificativ diferit de cel al aliaților săi în ceea ce privește frecvența și intensitatea loviturilor”, a declarat Tripp. „Nu există nicio comparație. Statele Unite au lansat 500 de muniții într-o singură zi în timpul vârfului campaniei lor din 2017 împotriva Statului Islamic în Raqqa. Israelul a depășit cu mult această putere de foc, raportând lovituri asupra a 1.600 de ținte numai pe 23 septembrie.”

Satele situate de-a lungul frontierei de sud a Libanului au fost cel mai grav afectate.

Potrivit unei analize preliminare a datelor furnizate de satelitul Copernicus Sentinel-1, realizată de Corey Scher de la CUNY Graduate Center și Jamon Van Den Hoek de la Oregon State University, imaginile din satelit, surprinse în perioada 12-24 septembrie, arată că peste 500 de clădiri din Liban au fost avariate.

Bombardamentul intens al Israelului a început la câteva zile după ce, pe 17 și 18 septembrie, un atac israelian a detonat mii de pagere și stații de emisie-recepție care îi vizau pe membrii Hezbollah în tot Libanul, omorând zeci de persoane și rănind mii.

Victime sunt și copiii. Foto: Profimedia Images

Operațiunile militare vor continua

Șeful IDF, generalul-locotenent Herzi Halevi, a declarat că operațiunile militare ale Israelului vor continua până când membrii Hezbollah vor fi alungați din regiunea de frontieră sudică a Libanului, permițând celor aproximativ 60.000 de israelieni să se întoarcă în siguranță acasă după luni de atacuri transfrontaliere.

În timp ce un baraj de rachete iraniene intra marți seara în spațiul aerian israelian, un număr mare de tancuri și trupe se adunaseră de-a lungul frontierei de nord a țării, pregătindu-se probabil pentru o operațiune pe care Israelul a descris-o drept „raiduri terestre limitate, localizate și țintite” pentru a elimina țintele Hezbollah din sudul Libanului. Între timp, avioanele israeliene au continuat să bombardeze alte părți ale Libanului, inclusiv cartierul dens populat Cola din sud-vestul Beirutului.

„Nu ne oprim. Continuăm să lovim și să-i lovim peste tot”, a declarat Halevi, vorbind unui batalion IDF staționat de-a lungul graniței de nord a Israelului.

În condițiile în care greutățile se adâncesc și ajutoarele sunt rare, există temeri tot mai mari cu privire la tulburări într-o țară care nu și-a revenit niciodată pe deplin din războiul civil. Acuzând Israelul că a semănat dezbinare internă, armata libaneză a îndemnat populația, într-o declarație făcută duminică, să „susțină unitatea națională și să se abțină de la participarea la acțiuni care ar putea pune în pericol pacea civilă în acest moment precar și critic din istoria națiunii”.

Editor : Marina Constantinoiu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Avioanele britanice erau gata să intervină când Iranul a lansat rachete spre Israel, dar nu a fost nevoie, spune ministrul Apărăriii

Reacția șefului ONU, Antonio Guterres, după ce Israelul l-a declarat persona non grata

Reuters: Ayatollahul Khamenei îl avertizase pe liderul Hezbollah să părăsească Libanul, cu câteva zile înainte ca acesta să fie ucis

Analiză DW: De ce Iranul nu poate susține economic un război cu Israelul

Partenerii noștri