Live

Amenințarea lui Putin determină NATO să-și regândească strategia față de Rusia pentru prima dată în ultimele decenii

Data actualizării: Data publicării:
Vladimir Putin, președintele Federației Ruse. Sursa Foto: Profimedia Images

Miniștrii Apărării din cadrul NATO se vor reuni la Bruxelles, săptămâna viitoare, pentru a elabora o nouă strategie politică externă care să reflecte relațiile înghețate cu Rusia, în contextul amenințărilor președintelui Vladimir Putin, relatează POLITICO

Relațiile NATO-Rusia au atins un punct critic după invazia în forță a Ucrainei de către Moscova în 2022. Ca răspuns, NATO a etichetat Rusia drept „cea mai semnificativă și directă amenințare la adresa securității aliaților”, în timp ce Kremlinul susține că expansiunea NATO spre est este un pericol existențial.

Cu toate acestea, în ciuda schimbării de ton, NATO păstrează încă în vigoare „Actul Fondator” cu Rusia. Este vorba despre un document semnat în 1997, la șase ani după prăbușirea Uniunii Sovietice, care stipulează un obiectiv comun de a „construi o Europă stabilă, pașnică și nedivizată”.

Consiliul NATO-Rusia, un organism înființat după Războiul Rece pentru a stabili parteneriate pe probleme de securitate și proiecte comune, nu s-a mai reunit din 2022. Relațiile s-au deteriorat constant de ani de zile, după ce Rusia a atacat Georgia în 2008, a anexat ilegal Crimeea în 2014 și a pornit invazia în Ucraina în 2022.

Țările NATO încearcă acum „să traseze diferite elemente ale strategiei pentru Rusia, pe care să le avanseze în dezbaterile din cadrul Alianței, și care ne duc la subiecte precum viitorul Actului fondator NATO-Rusia”, a declarat, vineri, un înalt oficial al guvernului SUA.

„Este timpul să elaborăm acum o nouă strategie în ceea ce privește pozițiile specifice ale aliaților”, a declarat oficialul.

O nouă strategie va fi prezentată în iunie 2025

În timp ce discuțiile oficiale la nivel inferior au loc de luni de zile, reuniunea ministerială a Apărării NATO de săptămâna viitoare va fi prima din câteva runde de discuții pe această temă. În timpul summitului NATO din iulie de la Washington, aliații au convenit să elaboreze o nouă strategie NATO-Rusia la următorul summit al alianței, programat la Haga în iunie 2025.

„În acest moment trebuie să înțelegem că Actul Fondator și Consiliul NATO-Rusia au fost construite pentru o altă eră și cred că aliații sunt pregătiți să spună că e nevoie de o schimbare”, a adăugat oficialul american.

NATO trebuie să creeze noi norme pentru relațiile cu Moscova, în contextul în care Rusia rămâne o amenințare pentru securitatea regională și globală, scrie defenseromania.ro

Repere din noua strategie pot fi:

  • consolidarea apărării colective (forțe suplimentare și capacități mai avansate, precum apărarea antiaeriană, în statele aflate în Flancul Estic);
  • eventual, o prezența permanentă extinsă în regiuni strategice, cum ar fi Marea Neagră și Marea Baltică (pe modelul Germaniei în Lituania);
  • o politică mai fermă în privința regimului de sancțiuni care să oprească fluxul către industria militară rusă a componentelor occidentale cu utilizare militară;
  • răspunsul NATO la provocările Rusiei, inclusiv la retorica periculoasă despre armele nucleare, chimice și biologice;
  • poziția NATO față de țările care susțin războiul Rusiei.

Oficialul american a precizat că nu există încă un proiect al noii strategii, iar acum accentul este pus pe colectarea opiniilor din cele 32 de țări NATO. El precizează că se așteaptă ca implicațiile militare ale acestui exercițiu politic să fie limitate.

POLITICO scrie că pot să apară divergențe cu privire la cât de departe ar trebui să meargă NATO pentru a crea un nou set de reguli atunci când vine vorba de Rusia. Un diplomat NATO a declarat că există îngrijorare în rândul unor membri că o nouă strategie foarte agresivă ar putea trimite un „semnal” care ar putea destabiliza Rusia.

Apoi, există problema Ungariei și Slovaciei, două țări NATO care rup rândurile cu restul aliaților continuând să mențină contacte cu Kremlinul și văzând o valoare strategică în implicarea Rusiei.

Putin, o amenințare pentru Occident

După începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei, aliații trebuie să găsească acum o modalitate de a face față Rusiei care va rămâne cel mai probabil ostilă și o amenințare pentru NATO în viitorul apropiat.

Putin a declarat în septembrie că Rusia ar putea folosi arme nucleare dacă este atacată de orice stat, și că orice atac convențional asupra Rusiei, care este susținut de o putere nucleară, va fi considerat un atac comun.

El a făcut aceste declarații la reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei la care au participat oficiali de rang înalt. El a afirmat că au fost făcute propuneri pentru a schimba doctrina nucleară a Rusiei și a spus că va evidenția una dintre schimbările-cheie propuse.

„Se propune ca agresiunea împotriva Rusiei de către orice stat non-nuclear, dar cu participarea sau sprijinul unui stat nuclear, să fie considerată un atac comun asupra Federației Ruse”, a spus dictatorul rus.

„Condițiile pentru tranziția Rusiei la utilizarea armelor nucleare sunt, de asemenea, clar fixate”, a subliniat președintele rus, adăugând că Moscova ar lua în considerare o astfel de mișcare dacă va detecta un atac masiv cu rachete, avioane sau drone asupra teritoriului său.

Citește și: VIDEO Putin scoate armele nucleare din buncăre și le plasează în zone de luptă. Imaginile au fost făcute publice

 

Editor : C.L.B.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

45 de milioane de vizualizări: ”o imagine cât o mie de cuvinte” cu soția lui Conor Mcgregor, după ce a fost condamnat pentru viol

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Putin interzice adopțiile de copii ruși în țările care permit tranziția de gen

Fostul comandant al armatei ucrainene: „Europa nu este pregătită pentru un război prelungit cu Rusia”

Ipoteză surprinzătoare a unui analist german: Racheta căzută la Dnipro nu conținea explozibili. „Este o momeală”

Un aliat al lui Donald Trump, declarație tranșantă despre Putin: „Ne înșelăm singuri dacă vom crede că putem negocia cu un tiran”

Partenerii noștri