Amenințare din China pentru Japonia "cu două fețe": Dacă continuă acțiunile nechibzuite, vom da răspunsurile care se impun
Un editorial publicat în ziarul oficial al Partidului Comunist din China avertizează asupra Japoniei „cu două fețe” după ce premierul nipon Fumio Kishida a vorbit despre acțiunile militare ale Chinei ca fiind „o provocare strategică fără precedent și cea mai mare” pentru lume.
În discursul susținut săptămâna trecută în Congresul SUA, prim-ministrul japonez Fumio Kishida a descris acțiunile militare ale Chinei ca pe „o provocare strategică fără precedent și cea mai mare” pentru întraga lume și a promis o cooperare strategică mai profundă cu Washington. Kishida a spus că acțiunile militare ale Chinei și Rusiei sunt principale amenințări, scrie Reuters.
Într-un editorial de joi, ziarul oficial al Partidului Comunist de guvernământ a scris că Japonia a pretins că promovează relațiile bilaterale, dar că încearcă și să provoace confruntări descriind în mod exagerat China drept o amenințare. O atitudine „tipică unei persoane cu două fețe, fără credibilitate", potrivit editorialului.
Cotidianul Poporului a acuzat Japonia că a făcut aceste afirmații ca să scuze acțiunile propriei armate.
În editorial mai scrie că discuțiile dintre SUA și Japonia despre Taiwan, despre care China pretinde ca fiind parte a teritoriului său, au fost o intervenție grosolană în afacerile interne ale Chinei.
Ministerul de Externe al Japoniei nu a răspuns unei cereri Reuters de a comenta editorialul.
Mișcările Japoniei de a consolida legăturile cu SUA pentru a contracara Beijingul au făcut tot mai dificile perspectivele oricărei apropieri pe termen scurt între Japonia și China. Relațiile dintre cele două țări erau oricum tensionate din cauza mai multor probleme, precum eliberarea în ocean de către Japonia a apei radioactive tratate și reținerea de către China a unor cetățeni japonezi sub suspiciunea de spionaj.
Pentru a consolida aspectele economice și comerciale ale relației lor, oameni de afaceri japonezi au mers în China în ianuarie, în prima lor vizită de după 2019 . Japonia se bazează pe China, unde companiile japoneze au investit de ani de zile în lanțuri de aprovizionare de producție și au creat relații cu parteneri locali.
„Dacă partea japoneză rămâne obsedată de motive ascunse și concepții greșite despre China și acționează nechibzuit, partea chineză va da în mod cert răspunsurile necesare”, se arată în editorial.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News