Live

Ambasadorul Myanmarului la ONU a fost demis de regimul militar după ce a cerut statelor să oprească dictatura

Data actualizării: Data publicării:
Ambasadorul Myanmarului la ONU, vizibil emoționat, a pledat pentru intervenția țărilor din Adunarea Generală la revenirea statului său la democrație, după lovitura de stat a armatei. Foto: Reuters/ YouTube

Ambasadorul Myanmarului la ONU, Kyaw Moe Tun, a fost demis, a anunțat, sâmbătă, televiziunea de stat, la o zi după ce oficialul de stat a cerut în cadrul ONU intervenția “prin orice mijloace posibile” pentru a reveni la starea de dinaintea loviturii de stat a armatei care a avut loc pe 1 februarie, potrivit France 24.

Kyaw Moe Tun a declarat în cadrul Adunării Generale a ONU că vorbește în numele guvernului civil condus de Aung San Suu Kyi, care a fost înlăturată.

Televiziunea de stat MRTV a declarat că a “trădat țara și a vorbit pentru o organizație neoficială care nu reprezintă statul și că a abuzat puterea și responsabilitățile unui ambasador”.

Kyaw Moe Tun a făcut un apel emoționant vineri în fața comunității internaționale pentru a lua “cea mai fermă acțiune posibilă” care să oprească regimul juntei militare.

Ambasadorul a avut o voce vizibil emoționată atunci când a vorbit împotriva regimului militar din Myanmar.

Este extrem de rar ca un reprezentant să încalce linia dată de conducătorii țării pe care o reprezintă în timpul discursului de la Adunarea Generală.

Ambasadorul chiar a arătat salutul specific cu trei degete care a fost folosit de protestatarii pro-democrație în timpul manifestațiilor de stradă îndreptate împotriva juntei, după ce și-a terminat discursul cu un mesaj în birmaneză.

“Avem nevoie de…cea mai fermă acțiune posibilă din partea comunității internaționale pentru a stopa imediat lovitura de stat militară, pentru a opri oprimarea oamenilor nevinovați, pentru a reda puterea statală oamenilor, și pentru a restabili democrația”, a pledat acesta.

Kyaw Moe Tun, cu o voce tremurândă, a făcut apel, în cadrul reuniunii speciale privind Myanmar, la toate statele membre să emită declarații publice ce condamnă ferm lovitura de stat.

A făcut apel să nu fie recunoscut regimul militar sau ca statele să coopereze cu acesta și le-a solicitat celor prezenți să ceară ca junta să respecte alegerile democratice de anul trecut.

Discursul diplomatului a fost întâmpinat cu aplauze în ședință, alți reprezentanți felicitându-l.

Ultima dată când un ambasador a încălcat linia de guvernare a fost în 2011 când reprezentantul Libiei a denunțat dictatorul de atunci Muammar al-Gaddafi.

Anterior luna aceasta, trimisul special ONU în Myanmar, Christine Schraner Burgener, a declarat că "dreptul la manifestanții pașnice trebuie respectat în totalitate". Burgener a avertizat regimul militar din Myanmar că vor exista "consecințe grave" pentru reprimarea brutală a protestelor împotriva loviturii de stat.

Protestatari și jurnaliști reținuți în timpul protestelor

Poliţia din Yangon, cel mai mare oraş din Myanmar, a tras cu gloanţe de cauciuc şi a arestat oameni sâmbătă în mai multe locuri unde aceștia se adunau să protesteze împotriva juntei, au relatat martori în social media, citate de dpa şi Reuters.

Intervenţii similare ale forţelor de ordine au fost semnalate şi în alte oraşe, potrivit Agerpres.

Acţiunile poliţiei din Yangon au vizat şi jurnalişti care relatau de la proteste, a consemnat portalul Myanmar Now.

Ţara sud-est-asiatică a devenit scena unor ample proteste după puciul de la 1 februarie, în urma căruia armata a preluat puterea, arestându-i pe lidera de facto Aung San Suu Kyi şi pe preşedintele Win Myint. Trei oameni au fost ucişi în cursul manifestaţiilor de protest şi zeci de oameni au fost arestaţi.

Manifestanţii cer eliberarea lui Suu Kyi şi reinstalarea guvernului civil.

Vineri însă, noul şef al comisiei electorale din Myanmar, numit de juntă, a declarat invalid rezultatul alegerilor generale din noiembrie, câştigate covârşitor de partidul lui Aung San Suu Kyi, a informat cotidianul The Irrawaddy, citat de dpa.

ȘTIRE CORECTATĂ: În textul știrii, informația din fraza "Ultima dată când un ambasador a încălcat linia de guvernare a fost în 2011 când reprezentantul Libanului a denunțat dictatorul de atunci Muammar al-Gaddafi" este incorectă. Forma corectă este "Ultima dată când un ambasador a încălcat linia de guvernare a fost în 2011 când reprezentantul Libiei a denunțat dictatorul de atunci Muammar al-Gaddafi".

 

Editor : A.C.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Cum a reacționat românul trecut pe la Inter și Milan când a aflat cu ce se ocupă soția lui: ”Nu este nimic greșit”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Evreii din Germania critică guvernul Scholz pentru că s-a abținut la votul de la ONU privind Gaza. SUA și alte state au votat împotrivă

Klaus Iohannis şi soţia sa, Carmen, au participat la recepţia oferită de Joe Biden şi Jill Biden

Klaus Iohannis: România și-a atins deja 62% din țintele Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă

Junta din Myanmar anunță că o grațiază pe fosta lideră democrată Suu Kyi pentru cinci „delicte”

Partenerii noștri