Live

Ambasada „fortăreață” a Rusiei la Praga a fost golită de presupuși spioni. Peste 120 de diplomați s-au întors la Moscova

Data publicării:
Cei peste 100 de diplomați ruși și familiile lor au plecat înapoi în Rusia cu o cursă charter.

Zeci de persoane din personalul ambasadei Rusiei la Praga au plecat din țară cu o cursă charter, luni, încheind ceea ce oficialii cehi spun că este o practică mai veche a Moscovei de a trimite o misiune diplomatică exagerat de mare ca bază pentru activități de spionaj, relatează Reuters.

Cehia a expulzat 123 de persoane – diplomați ruși și familiile lor, luni, pe lângă cei 18 diplomați deja expulzați în aprilie, atunci când Praga a acuzat Moscova că este responsabilă de o explozie la un depozit de armament, din 2014.

Conform unui nou acord, Rusia și Republica Cehă își vor limita angajații din ambasade la doar 7 diplomați și 25 de angajați de sprijin.

Rusia a negat că ar fi avut vreun rol sau vreo responsabilitate în explozia din 2014. Ambasada rusă, de asemenea, nu a oferit nicio explicație pentru dimensiunile sale atât de mari într-o țară de doar 10 milioane de locuitori.

Ambasada supradimensionată, un „artefact” al erei sovietice

Mai mulți oficiali din serviciile de informații cehe au spus că ambasada rusă a reprezentat o problemă pentru ei de multă vreme și că ea era un avantaj important al Moscovei în ce privește spionajul.

Deși Cehia este, acum, un stat NATO și UE, imensa ambasadă rusă reprezenta un „artefact” al erei sovietice, atunci când Cehoslovacia era un stat satelit al Moscovei, spune Jiri Schneider, fost adjunct al ministrului de externe ceh. 

„Ambasada sovietică din Cehoslovacia, cu sutele sale de mii de trupe de ocupație, era o ambasadă într-o colonie”, a spus Schneider.

Agenția cehă de contrainformații arăta în raportul său anual din 2019, că dimensiunea misiunii diplomatice ruse făcea „extrem de dificilă” împiedicarea eforturilor de spionaj ale rușilor. De exemplu, ambasada beneficia de o flotă imensă de vehicule, care nu puteau fi oprite de poliție. De asemenea, beneficia de o localizare într-o zonă centrală, iar teritoriul ceh putea fi folosit de agenți ruși pentru a spiona și alte țări occidentale învecinate.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Vladimir Putin, reacție furioasă după atacul cu drone asupra orașului rus Kazan

Avertisment dur al Giorgiei Meloni: Rusia e o amenințare mai mare decât ne imaginăm. UE trebuie să fie pregătită

Criză în Abhazia. Liderul regiunii, care se plângea că Rusia i-a lăsat „în întuneric total”, spune acum că Putin i-a salvat

Echipajul ucrainean al unui tanc Abrams dezvăluie cum a supraviețuit după un atac masiv cu drone. „Imposibil într-un tanc sovietic”

Partenerii noștri