Live

„Am umplut un cimitir, singur”. Matteo Denaro „Diabolik”, nașul mafiei siciliene, a fost arestat după 30 de ani de căutări

Data actualizării: Data publicării:
Bărbatul în vârstă de 60 de ani a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru rolul jucat în asasinarea procurorilor antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, în 1992. Foto: Profimedia Images

Poliţia italiană l-a arestat pe cel mai căutat lider mafiot, Matteo Messina Denaro, relatează luni ANSA, AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Messina Denaro, care a fost reţinut la Palermo, în Sicilia, este considerat unul din naşii mafiei siciliene Cosa Nostra şi era dat în urmărire din 1993.

„După 30 de ani de fugă, Matteo Messina Denaro a fost arestat. Mulţumesc cu mare emoţie femeilor şi bărbaţilor statului care nu au abandonat niciodată (urmărirea), confirmând regula că mai devreme sau mai târziu marii criminali aflaţi pe fugă sunt arestaţi”, a reacţionat pe whatsapp vicepremierul Matteo Salvini.

Comandantul carabinierilor Pasquale Angelosanto a precizat pentru agenţia AGI că Messina Denaro a fost reţinut luni „în interiorul unei structuri sanitare din Palermo unde se dusese pentru a urma terapii clinice”.

Prim-ministrul Italiei, Giorgia Meloni, a declarat: „Aceasta este o mare victorie pentru statul italian, care arată că nu trebuie să ne predăm niciodată mafiei”.

Bărbatul în vârstă de 60 de ani a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru rolul jucat în asasinarea procurorilor antimafia Giovanni Falcone şi Paolo Borsellino, în 1992.

El este pasibil de asemenea de o altă condamnare pe viaţă pentru rolul său într-o serie de atacuri cu bombă la Florenţa, Roma şi Milano, în 1993, soldate cu 10 morţi.

În septembrie anul trecut, poliţia italiană a indicat că, în pofida „dispariţiei” sale, Messina Denaro continua să controleze mafia din apropierea oraşului Trapani din vestul Siciliei.

„Am umplut un cimitir, singur”, spunea Denaro, cu ani în urmă, potrivit The Guardian.

Denaro, supranumit „Diabolik”, după personajul de benzi desenate pe care îl îndrăgește, a fost considerat un candidat pentru a fi șeful șefilor mafiei siciliene, după moartea lui Bernardo Provenzano, în 2016, și a lui Salvatore Riina, în 2017. 

Prinderea lui Denaro a fost dificilă în absența unor fotografii recente cu acesta. Cu doar câteva fotografii făcute la sfârșitul anilor 1980 și începutul anilor 90, autoritățile italiene i-au reconstruit aspectul digital, folosind cea mai recentă tehnologie. Unii informatori au dezvăluit că Denaro a suferit o intervenție chirurgicală plastică, pentru a-și ascunde indentitatea.

De-a lungul anilor, zeci de persoane au fost arestate în locul lui în cazuri de identitate greșită. În 2019, carabinierii au făcut o percheziție într-un spital sicilian în urma căreia au arestat un bărbat din Castelvetrano care se recupera în unitatea de neurologie.

În septembrie 2021, un britanic de 54 de ani din Liverpool a fost încătușat într-un restaurant din Haga. Arestarea a avut loc după ce Italia ar fi cerut autorităților olandeze executarea unui mandat internațional de arestare, crezând că bărbatul este Denaro. A fost eliberat câteva zile mai târziu.

În ciuda rețelei sale puternice de protecție, Denaro devenise din ce în ce mai izolat în ultimii ani, potrivit informatorilor mafiei.

Editor : R.K.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

Țiriac a plătit 7.500.000 € și vrea să fugă de tot într-o destinație total surprinzătoare, după ce și-a donat toată averea

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Misterul dezastrului Bayesian: Ce a făcut ca un superiaht „de nescufundat” să ajungă pe fundul mării (investigație NYT)

Israelul și Vaticanul sunt implicate într-un scandal de piraterie informatică. Mâna dreaptă a lui Putin este pe lista țintelor

S-a trezit blocat în 1980, după un accident petrecut în 2019. „Am 23 de ani. Dar de ce sunt bătrân?”

Caz de spionaj fără precedent în Italia. „Este o amenințare la adresa democrației”

Partenerii noștri