Live

Alegeri tensionate în Georgia după arestarea fostului președinte Saakașvili

Data publicării:
Alegerie municipale au loc în Georgia pe fondul tensiunilor generate de arestarea fostului președinte Saakașvili

Votarea a început, sâmbătă, în Georgia, într-un climat de tensiune între guvern și opoziție după arestarea fostului președinte Mihail Saakașvili, vineri, la câteva ore după întoarcerea acestuia în țară. Tensiunile sunt alimentate inclusiv de criza prin care trece țara de la alegerile legislative din 2020, încheiate cu acuzații de fraudă și proteste de stradă.

Aproape 3,5 milioane de alegători sunt chemaţi să aleagă 64 de primari şi 2.068 de deputaţi în 64 de adunări locale, în cele peste 3.600 de secţii de vot din întreaga ţară, relatează Agerpres.

Interesul a crescut faţă de acest scrutin ca urmare a crizei politice de proporţii declanşată de alegerile legislative din octombrie trecut, calificate drept fraudate de către opoziţie şi în care partidul la putere, Visul Georgian, a obţinut 90 din totalul de 150 de mandate din Parlament.

Un acord intermediat în aprilie de preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pentru a scoate ţara din criză a fost anulat în iulie după ce partidul Visul Georgian l-a denunţat. Acordul prevedea convocarea de alegeri legislative anticipate în 2022 (cu doi ani mai devreme decât era prevăzut în calendarul electoral) dacă Visul Georgian nu obţinea 43% din voturi la alegerile municipale din această sâmbătă. Partidul de guvernământ susţine că acest punct nu mai este aplicabil, în timp ce opoziţia insistă că este în continuare valabil.

Tensiunile au sporit, vineri, odată cu arestarea lui Saakaşvili, care este consilier al Comitetului Executiv pentru Reforme pe lângă preşedinţia ucraineană, după ce şi-a recuperat în 2019 cetăţenia ucraineană, cu ajutorul preşedintelui Volodimir Zelenski.

Saakaşvili este urmărit în Georgia pentru „abuz de putere” într-un dosar pe care el îl consideră fabricat politic şi pentru care a fost condamnat în lipsă la şase ani de închisoare, în 2018. El mai este vizat în ţara sa natală şi de alte capete de acuzare care, potrivit procuraturii, i-ar putea atrage o pedeapsă de până la 11 ani de închisoare.

Fostul preşedinte le-a cerut sâmbătă georgienilor - din închisoare - să se prezinte la urne „pentru a obţine o victorie comună” şi a susţinut că „nicio ţară din lume nu va recunoaşte condamnările false” pe care i le-a aplicat justiţia georgiană.

Împreună cu fostul şef al statului, care a anunţat vineri noapte că intră în greva foamei, a fost reţinut şi proprietarul apartamentului din Tbilisi în care s-a ascuns Saakaşvili. Şefa statului georgian, Salomé Zurabişvili, care a votat sâmbătă „pentru depolarizarea societăţii georgiene”, a declarat, vineri, că nu-l va graţia niciodată pe predecesorul său.

În ciuda ploii din Tbilisi şi din alte regiuni ale ţării, alegătorii s-au prezentat la urne, la prânz rata de participare fiind de 17,72%. 

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Miliardarul Elon Musk se implică și în alegerile din Europa. Ce a declarat despre partidul de extremă dreaptă din Germania

Comisia Electorală din UK cere legi mai dure pentru partide, ca răspuns la intenția lui Elon Musk de a finanța partidul lui Farage

Preşedinta Georgiei critică reacția lentă a Europei și îi cere să susțină „apelul la noi alegeri”: „Georgienii încă așteaptă”

Orban schimbă regulile electorale pentru a-și păstra puterea la Budapesta. Cum vrea liderul maghiar să-și păstreze majoritatea

Partenerii noștri