Live

Alegeri SUA 2024. Care sunt rezultatele după referendumurile locale pentru dreptul la avort, organizate în paralel cu prezidenţialele

Data publicării:
Florida, SUA. Foto: Profimedia Images

Referendumurile în favoarea dreptului la avort, organizate în paralel cu alegerile prezidenţiale americane, au trecut în noaptea de marţi spre miercuri în mai multe state din SUA, inclusiv în Arizona, însă nu şi în Florida, al treilea stat cel mai populat al acestei ţări, informează AFP, potrivit Agerpres. 

Rezultatul din Florida constituie primul eşec al unui scrutin direct asupra avortului în SUA, după ce Curtea Supremă a anulat protecţia federală a acestui drept în 2022, o lovitură dură pentru apărătorii dreptului la întreruperea voluntară a sarcinii.

La peste doi ani de atunci, dreptul la avort a câştigat la urne, chiar şi în state conservatoare precum Kansas şi Kentucky.

Subiectul a fost adus în centrul campaniei prezidenţiale de către candidata democrată Kamala Harris, care s-a plasat drept apărătoare a drepturilor femeilor în faţa rivalului său Donald Trump. Republicanul remaniase profund Curtea Supremă înainte ca aceasta să ia decizia istorică din vara lui 2022.

De asemenea, Partidul Democrat a mizat pe aceste referendumuri pentru a-şi mobiliza electoratul şi a-l incita să vină la urne.

Cum au votat alegătorii

În Arizona, un stat-cheie pentru rezultatul scrutinului prezidenţial, alegătorii s-au pronunţat pentru amendarea constituţiei statului. Amendamentul reinstituie posibilitatea de a face un avort până la viabilitatea fetusului (circa 24 de săptămâni de sarcină), în loc de 15 săptămâni în prezent.

În Florida, amendamentul viza de asemenea reinstaurarea posibilităţii de a face un avort până la viabilitatea fetusului, însă limita în acest stat este în prezent de şase săptămâni, adică înainte ca multe dintre femei să realizeze că sunt însărcinate.

În acest stat, care a votat majoritar marţi pentru republicanul Donald Trump în alegerile prezidenţiale, măsura ar fi trebuit să primească 60% de voturi favorabile pentru a fi adoptată, cel mai înalt prag dintre cele zece state americane unde au fost organizate în aceeaşi zi referendumuri asupra problemei.

Susţinătorii amendamentului sperau că Florida, înconjurată de state foarte restrictive în problema avortului, să poată redeveni un refugiu pentru femeile din sud-estul SUA.

Potrivit media, 57% dintre alegătorii din Florida au susţinut această măsură.

Citește și: Rezultate alegeri SUA 2024, se numără voturile. Donald Trump mai are nevoie de patru electori, dar își anunță deja victoria

Aproape toate referendumurile organizate marţi pe subiect au vizat o revenire aspra restricţiilor sau interdicţiilor adoptate după 2022 sau consacrarea dreptului la avort în statele unde acesta a rămas legal.

Statele Colorado şi Maryland sunt în această a doua situaţie, iar referendumurile care au fost organizate acolo au trecut, potrivit media americane.

După decizia istorică a Curţii Supreme în 2022, statele americane au reprimit libertatea de a legifera în acest domeniu şi circa 20 dintre ele au implementat de atunci restricţii parţiale sau totale.

De-a lungul întregii sale campanii, Kamala Harris a denunţat situaţiile tragice în care s-au pomenit unele femei din cauza acestor interdicţii sau restricţii.

Multe dintre ele sunt obligate să se deplaseze în alte state pentru a obţine un avort, iar unele au suferit complicaţii grave, medicii ezitând să intervină în caz de avort spontan sau de alte probleme, nutrind temerea că ar putea fi acuzaţi că au provocat un avort ilegal.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

A ajuns în fața microfonului și nu s-a ferit de cuvinte: cum l-a numit pe Donald Trump, după alegerile prezidențiale din SUA

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Alegeri SUA 2024: Vor fi ultimii patru ani ai lui Trump la Casa Albă. Ce spune Constituția despre mandatele președintelui

„Statele Unite sunt construite pe puritani, fanatici religioşi şi criminali”, spune actrița Demi Moore

Putin nu are de gând să-l felicite pe Trump: Este o țară neprietenoasă. Relațiile nu se pot înrăutăți și mai mult

Exploziile din depozitele de curierat din Polonia, Germania și Anglia au fost „teste” rusești de sabotaj, spun procurorii polonezi

Partenerii noștri