Alegeri anticipate în Canada, pe care nimeni nu și le dorește. De ce pariul lui Justin Trudeau poate să-i aducă sfârșitul politic
Luni au loc alegeri legislative anticipate în Canada, la mai puţin de doi ani de la ultimul scrutin electoral. Înainte de ziua votului, sondajele de opinie arătau că premierul canadian în exerciţiu, liberalul Justin Trudeau, şi principalul său rival, conservatorul moderat Erin O'Toole, sunt la egalitate în preferințele electoratului. Din acest motiv, duminică, în ultima zi de campanie, cei doi politicieni au fost din nou pe teren, notează AFP.
Prim-ministrul Justin Trudeau a avut numeroase întâlniri cu electoratul chiar şi în cea de-a 36-a zi şi ultima a unei campanii electorale denumită „fulgeri”. Acesta a vizitat provinciile Ontario, Manitoba şi Columbia Britanică.
„Cum vom pune capăt acestei pandemii? Ce valori vom aduce în guvern? Ce direcţie vom da pentru familiile noastre, pentru afacerile noastre şi pentru viitorul nostru? De aceea organizăm aceste alegeri. Ca să aflăm răspunsul la aceste întrebări”, le-a declarat alegătorilor șeful guvernului canadian.
Trudeau, în vârstă de 49 de ani, care a trecut printr-o campanie agitată, a declanşat alegeri anticipate pe 15 august 2021, în speranţa că va obţine din nou majoritatea în Camera Comunelor din Canada, pe care a pierdut-o la alegerile din 2019, transmite Agerpres.
Opoziția politică a lui Justin Trudeau
La rândul său, liderul conservator Erin O'Toole, care a ştiut să se impună pe scena politică în ultimele săptămâni, şi-a încheiat campania în orașul canadian Toronto, acolo unde candidează pentru un post în Parlamentul federal din Ottawa.
De asemenea, liderul Noului Partid Democrat (NDP), care se declară de stânga, Jagmeet Singh, cât și reprezentantul de frunte al Blocului Quebecoaz (secesionist), Yves-François Blanchet, dar şi lidera Partidului Verde, Annamie Paul, au desfășurat activități electorale în circumscripţiile lor în ultimă zi de campanie.
Un rezultat imprevizibil și perspectiva unui guvern minoritar
Rezultatul votului de luni este complet imprevizibil, cele două mari partide conduse de Erin O'Toole și Justin Trudeau fiind cotate cu scoruri electorale egale, care însumează aproximativ 31% din intenţiile de vot fiecare.
Dacă niciunul dintre cele două mari partide, care au alternat ani la rând la putere, nu este capabil să obţină majoritatea celor 338 de locuri în Parlamentul federal, câştigătorul va trebui să alcătuiască un guvern minoritar.
„Liberalii conduc, dar cu o marjă relativ mică, deci s-ar putea ca această campanie să nu fi însemnat nimic”, a declarat pentru AFP, Daniel Béland, profesor de ştiinţe politice la Universitatea McGill.
Declanşând aceste alegeri, în timp ce mulţi canadieni erau în vacanţă şi când pandemia de COVID-19 părea relativ sub control, Justin Trudeau a mizat pe gestionarea crizei sanitare, inclusiv pe succesul vaccinării pentru a fi votat din nou.
Însă nimic nu a mers aşa cum a fost planificat pentru premierul canadian, al cărui viitor politic este în joc şi care ar putea fi nevoit să aibă răbdare pentru a vedea dacă rămâne la putere sau intră în opoziție.
„Cu siguranţă, vom avea o idee clară despre tendinţă în spre care va merge rezultatul acestor alegeri încă de luni seară, dar pentru a cunoaşte rezultatul final, care va lua în considerare și voturile prin corespondenţă, va trebui să mai aşteptăm încă 24 de ore”, a explicat Felix Mathieu, profesor la Winnipeg.
De altfel, față de precedentele alegeri din 2019, când doar aproximativ 50.000 de persoane au ales să voteze prin corespondență, peste un milion de persoane au optat pentru această modalitate de vot în acest an, conform unei analize Bloomberg.
Posibilul pariu ratat al premierului Justin Trudeau
Pentru Genevieve Tellier, profesoară de ştiinţe politice la Ottawa, convocarea alegerilor anticipate este văzută deja un pariu „ratat” al premierului Justin Trudeau. „El a declanşat alegeri, crezând că îşi poate îmbunătăţi situaţia politică şi că va avea mai multe locuri în Camera Comunelor, dar este evident că nu asta se va întâmpla”, a subliniat Genevieve Tellier.
În opinia acesteia, liderul liberal ar putea plăti chiar cu funcția de premier, pentru că „mulţi cetățeni canadieni consideră că vorbeşte mult, dar acţionează puţin”.
La începutul anului 2020, Trudeau era lăudat atât în țară, cât și în străinătate pentru că a gestionat eficient primul val al pandemiei de COVID-19. Însă punctele electorale câștigate atunci s-au pierdut în mare parte până la sfârșitul verii trecute, după ce a luat amploare scandalul legat de WE Charity, în care binecunoscutei organizații internaționale pentru dezvoltare și abilitare a tinerilor i s-au acordat un contract fără licitație de peste 43 de milioane de dolari canadieni, adică aproximativ 35 de milioane de dolari, pentru pentru a derula un nou program pentru studenții puternic afectați de criza economică generată de pandemie.
Înaintea prezentării bugetului pentru 2021, un obstacol care poate scufunda guvernele minoritare, Trudeau spera că ar putea influența alte partide pentru a-i sprijini bugetul fără a fi nevoie să formeze o coaliție cu acestea.
În aprilie, pariul lui a dat roade, iar noul lider al Partidului Democrat (NDP), Jagmeet Singh, a promis sprijinul partidului său pentru a trece bugetul. Trudeau și-a asigurat astfel bugetul pe 2021 și a evitat alegerile fără a fi nevoie să facă concesii sau să lucreze cu un alt partid. Al patrulea guvern minoritar al Canadei din 2004 a fost pregătit să funcționeze, mai mult sau mai puțin normal, timp de cel puțin un an de zile.
Cu toate acestea, în ciuda siguranței relative a poziției lui Trudeau și a lipsei de interes a electoratului canadian pentru alegeri în timp ce pandemia de COVID-19 se accentuează, premierul Trudeau a convocat alegeri anticipate.
„Vă cer să susţineţi un guvern progresist şi ambiţios, care îşi propune să avem un sistem sanitar puternic, locuinţe accesibile ca preţ şi un mediu protejat”, declara premierul Trudeau la jumătatea lunii august.
Cu un guvern majoritar, premierul Trudeau va fi capabil să instituie nu numai planuri și programe pentru următorii patru ani, ci și să-i combată mai puternic pe viitorii săi oponenți politici. Numai că premierul canadian s-ar putea să fie judecat greșit gradul de popularitate pe care îl mai are în rândul electoratului, notează Foreign Policy.
Justin Trudeau, care în 2015 reprezenta imaginea tânără şi la modă a politicii canadiene, are multe de pierdut la aceste alegeri anticipate, despre care a refuzat să spună dacă vor fi ultimele la care va lua parte.
Alegerile anticipate de luni vor avea și un impact semnificativ asupra obiectivelor climatice ale Canadei, deoarece fiecare partid are o viziune diferită în ceea ce privește modul de reducere a producției de gaze cu efect de seră a celui de-al zecelea cel mai mare emițător de CO2 din lume. Liberalii lui Trudeau ar viza o reducere cu 40-45% a emisiilor față de nivelurile din 2005 până în 2030, în timp ce partidul conservator al lui Erin O'Toole ar viza o reduce a emisiilor cu doar 30%. Noul Partid Democrat și partidul Verzilor vizează reduceri mai ambițioase de 50% și respectiv 60% până în 2030 față de nivelurile de emisii din 2005.
Editor : Marco Badea
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News