Live

Ajutorul acordat de Occident Ucrainei depășește Planul Marshall, susține directorul BERD

Data publicării:
Război în Ucraina. Foto: Ministerul Apărării ucrainean

Sprijinul oferit de Occident Ucrainei depășește planul american de reconstrucție a Europei după cel de-al Doilea Război Mondial, a declarat Odile Renaud-Basso, șefa Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD). Aceasta a descris sprijinul occidental pentru Ucraina ca fiind "uriaș", în ciuda criticilor recente care susțin că aliații Kievului nu au făcut suficient pentru a sprijini țara devastată de război. "Asistența financiară a UE este mult mai mare, în termeni reali, decât orice Plan Marshall de după cel de-al Doilea Război Mondial în ceea ce privește susținerea ca procent din PIB", a declarat Renaud-Basso pentru POLITICO.

Liderii UE se confruntă, de asemenea, cu presiuni din partea Kievului pentru a utiliza activele rusești în valoare de peste 200 de miliarde de euro, care au fost înghețate în Europa, pentru a finanța reconstrucția sa.

"Asistența financiară a UE este mult mai mare, în termeni reali, decât orice Plan Marshall de după cel de-al Doilea Război Mondial în ceea ce privește susținerea ca procent din PIB", a declarat Renaud-Basso pentru POLITICO, în timp ce anunța public că intenționează să candideze pentru un al doilea mandat la șefia BERD în cursul acestui an.

Bruxelles-ul și Washingtonul au fost cei mai mari finanțatori ai Ucrainei în timpul conflictului, alocând 27,5 miliarde de euro și, respectiv, 22,9 miliarde de euro între invazia Rusiei din februarie 2022 și sfârșitul anului trecut.

"Faptul că 50% din bugetul lor a fost acoperit de sprijinul extern este enorm", a spus Renaud-Basso despre Ucraina.

Ea a precizat că finanțarea de 18 miliarde de euro pe care UE o preconizează pentru Ucraina în 2024 reprezintă aproape o zecime din PIB-ul estimat al țării, de 186 de miliarde de euro.

Oboseala occidentală

Bruxelles și Washington s-au confruntat recent cu o opoziție serioasă la finanțarea Ucrainei din bugetele lor naționale.

La începutul lunii februarie, liderii UE au aprobat în cele din urmă un pachet de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Kiev până în 2027, după ce premierul ungar Viktor Orbán blocase pachetul într-o reuniune anterioară din decembrie.

Între timp, președintele SUA, Joe Biden, a avut deopotrivă probleme în a trece un pachet de ajutor militar pentru Ucraina prin Congres, unde se opune o parte semnificativă a republicanilor.

Renaud-Basso a respins criticile unora dintre susținătorii Ucrainei potrivit cărora pachetul de ajutor al UE este sub așteptări în comparație cu bugetul de 1.074 de miliarde de euro al blocului pe șapte ani.

Liderii UE trebuie să traseze o linie de demarcație între sprijinirea Ucrainei și finanțarea priorităților interne, a spus ea.

"Chiar dacă nu pare enorm... în comparație cu marja reală pe care (liderii UE) o au prinsă în buget, pentru a finanța măsuri complementare pentru populația lor, nu este un compromis ușor", a spus Renaud-Basso, adăugând că s-a confruntat cu probleme similare la BERD.

Banca de dezvoltare și-a majorat capitalul cu 4 miliarde de euro pentru a spori sprijinul acordat Ucrainei fără a diminua costurile altor programe, a spus Renaud-Basso.

BERD a oferit deja 3,8 miliarde de euro Ucrainei de la începutul războiului sub formă de împrumuturi și s-a angajat să crească sprijinul atunci când conflictul se va încheia.

Instituția cu sediul la Londra a tăiat finanțarea acordată Rusiei și Belarusului la scurt timp după invazia Kremlinului în Ucraina.

BERD a fost înființată în 1991 pentru a ajuta fostele țări sovietice - inclusiv Rusia - să facă tranziția către economii de piață, iar în prezent se ocupă de 72 de țări.

Editor : Andreea Smerea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

EXCLUSIV Început abrupt de emisiune: ”Florin ne-a cutremurat cu o veste”. Dezvăluirea făcută imediat, în direct

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Șefa migrației din UE a tras un semnal de alarmă cu privire la vizele rusești. Care ar fi amenințările la securitatea Uniunii Europene

Rusia a trimis sisteme antiaeriene Tor-M2 în Belarus. „Un exemplu clar al cooperării noastre fructuoase”

Gen. Ben Hodges: „Rusia nu poate învinge Ucraina decât dacă noi, cei din Occident, renunțăm”

Avertismentul UE: Un tir cu rachetă intercontinentală în Ucraina ar „marca o escaladare clară” din partea lui Putin

Partenerii noștri