Live

Africa de Sud ia măsuri extrem de dure pentru a opri epidemia de coronavirus

Data publicării:

Africa de Sud a introdus la miezul nopții o stare de carantină nemaiîntâlnită, iar aceasta va dura timp de trei săptămâni, informează BBC.

Africa de Sud are peste 700 de cazuri confirmate de Covid-19. În același timp, Africa de Sud este țara cu cei mai mulți bolnavi de HIV din lume.

Pentru prima dată de când statul african a devenit o democrație, în 1994, un președinte a suspendat până și cele mai banale drepturi ale cetățenilor.

"Legea spune că trebuie să stați acasă. Fac excepție drumurile la magazine și spitale, iar forțele de securitate se vor asigura că legea este aplicată", a anunțat Nkosazana Dlamini-Zuma, ministru al guvernanței cooperatiste și al afacerilor tradiționale.

Guvernul a interzis vânzarea de alcool și țigări, dar și plimbarea animalelor de compania sau exercițiile fizice în public, precum alergatul. Cumpărăturile au fost restricționate la alimente și alte produse esențiale.

Cei care nu respectă legea pot fi amendați sau condamnați la pedepse cu închisoarea.

Cele mai dure restricții de până acum

Astfel de restricții nu au existat în Africa de Sud nici pe vremea apartheidului (sistem social, politic și economic rasist impus vreme de peste 40 de ani în statul african).

Restricțiile din Africa de Sud sunt cele mai dure din regiune, însă țara se confruntă și cu cel mai mare număr de cazuri de infectare cu Covid-19 de pe continent.

Țara vecină Zimbabwe a declarat stare de urgență, la două săptămâni după ce ministrul Apărării spunea că epidemia de coronavirus nu poate trece de granițe și că este dușmanul țărilor bogate din Vest, care au impus sancțiuni. Președintele Emmerson Mnangagwa a interzis acum adunările publice, a închis școlile și a pregătit trei spitale să devină centre de carantină. Economia statului Zimbabwe este în colaps și o epidemia ar putea fi devastatoarea pentru că centrele medicale nu dispun uneori nici de echipamente sau materiale de bază, dar nici de un sistem electric stabil.

De teamă că cetățenii din Zimbabwe vor trece granița pentru a se trata, guvernul din Africa de Sud a decis să termine în următoarele săptămâni ridicarea unui zid înalt de aproape 2 metri la frontiera dintre cele două țări.

"Fără măsuri hotărâte, numărul celor infectați va crește rapid de la câteva sute la zeci de mii, iar apoi la sute de mii", a spus Matamela Cyril Ramaphosa, președintele din Africa de Sud. "Această situație este foarte periculoasă pentru populația noastră, care are un număr mare de bolnavi de HIV și tuberculoză, dar și un nivel ridicat de sărăcie".

Malawi se teme că virusul ar putea intra prin Africa de Sud

Malawi este una dintre cele mai slab dezvoltate țari din lume, cu un Produs Intern Brut de doar 7 miliarde de dolari, iar o epidemie i-ar afecta economia deja fragilă. Africa de Sud are cel mai mare număr de cazuri confirmate de pe continent și pentru că mulți cetățeni din Malawi locuiesc și muncesc acolo - aproape 100.000, există temerea că virusul ar putea ajunge ușor.

Editor web: Vlad Mironescu

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Coronavirusul SARS-CoV-2 și răspunsul imun înnăscut. Descoperirile care ajută la dezvoltarea unor medicamente mai eficiente

Cazul macabru care a șocat Africa de Sud: Două femei de culoare au fost ucise de un fermier și date la porci

VIDEO Africa de Sud, paralizată de ninsorile abundente. O femeie a murit după ce a petrecut noaptea într-un microbuz blocat în zăpadă

Medicul de la Casa Albă anunță că starea lui Joe Biden, infectat cu Covid, „s-a ameliorat semnificativ” în ultimele 24 de ore

Partenerii noștri