Live

Africa de Sud e „conștientă” de obligațiile legale de a-l aresta pe Putin. Președintele rus are programată o vizita în august

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Rusiei, Vladimir Putin. Foto: Profimedia Images

Africa de Sud a declarat că este conștientă de obligațiile sale legale de mandatul internațional de arestare a lui Vladimir Putin, înainte de vizita planificată a acestuia în țară în luna august, relatează agenția Reuters, citată de The Guardian.

Purtătorul de cuvânt al președintelui Cyril Ramaphosa, Vincent Magwenya, a declarat duminică: „Suntem, ca guvern, conștienți de obligația noastră legală. Cu toate acestea, până la summit, vom rămâne angajați cu diverse părți interesate relevante”. 

Putin este așteptat să viziteze Africa de Sud în august pentru un summit BRICS, când Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud poartă discuții. 

Africa de Sud nu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, dar decizia instanței internaționale o pune într-o situație delicată după mandatul de arestare emis vineri de Curtea Penală Internațională (CPI). 

„Luăm act de raportul privind mandatul de arestare emis de CPI”, a declarat Magwenya. „Rămâne angajamentul și dorința foarte puternică a Africii de Sud ca conflictul din Ucraina să fie rezolvat în mod pașnic prin negocieri”, a mai spus acesta.

Citește și: Mandatul de arestare al CPI împotriva lui Putin este „justificat”, afirmă Joe Biden

Pe 17 martie, CPI a emis mandate de arestare pentru Putin şi Maria Lvova-Belova, comisarul rus pentru Drepturile copilului în Rusia, care supraveghea deportările forţate ale copiilor ucraineni. 

Putin a devenit astfel cel de-al treilea lider de stat în exerciţiu căruia i s-a emis un mandat de arestare de la CPI, după Omar al-Bashir din Sudan şi Muammar Gaddafi din Libia.

Decizia CPI obligă 123 de ţări care sunt membre ale CPI să îl aresteze pe Putin şi să îl trimită la Haga dacă acesta intră pe teritoriul lor.

Citește și: Germania va trebui să-l aresteze pe Putin dacă acesta intră pe teritoriul său, spune ministrul german al Justiţiei

O declaraţie publicată de CPI arată că există „motive rezonabile de a crede” că Putin este direct responsabil pentru supravegherea răpirii şi relocării forţate a peste 16.000 de copii ucraineni de la începutul invaziei la scară largă.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că numărul real ar putea fi mult mai mare.

Soldaţii ruşi au transferat sau deportat în mod ilegal mii de civili ucraineni în Rusia, încălcând Convenţiile de la Geneva. Pe 6 martie, Biroul Naţional de Informaţii al Ucrainei a raportat că Rusia a răpit peste 16.000 de copii ucraineni. Doar 125 dintre aceştia au fost aduşi înapoi în Ucraina.

Citește și: HARTĂ. În ce țări poate fi arestat Putin, dacă merge acolo. Principala acuzație adusă dictatorului rus

Editor : Marco Badea

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Cum se apără Olaf Scholz, după convorbirea telefonică pe care a avut-o cu Vladimir Putin

Opoziția din Germania îl acuză pe Olaf Scholz că a contribuit la „propaganda” Kremlinului prin discuția cu Putin

Zelenski spune că Putin nu vrea să discute despre pace, ci doar să iasă din izolare: „Ce fel de negocieri pot exista cu un criminal?”

Vremea denunțurilor și a „dușmanilor poporului” a revenit în Rusia. Oamenii se reclamă între ei privind opiniile anti-război

Partenerii noștri