„Adevărata ameninţare vine dinspre Belarus”. Regimul Lukașenko și Ucraina își consolidează fiecare apărarea la granița comună
Armata din Belarus a anunţat, sâmbătă, desfăşurarea unor sisteme antiaeriene suplimentare la graniţa cu Ucraina. Anunțul vine după ce, anterior, a sporit acolo efectivele forţelor terestre, în timp ce a acuzat Ucraina de pregătirea unor acte de spionaj şi sabotaj. Guvernul de la Kiev a negat și a transmis că doar își consolidează liniile defensive la frontiera bielorusă, pe unde trupele invadatoare ruse au pătruns în februarie 2022.
Mai devreme săptămâna aceasta, potrivit autorităţilor de la Minsk, a fost doborâtă o dronă de recunoaştere de tip cvadricopter care trecuse graniţa dinspre Ucraina „pentru a colecta informaţii despre infrastructura graniţei bieloruse”.
De asemenea, a fost descoperită o ascunzătoare de arme în proximitatea frontierei, iar combatanţi ruşi care luptă de partea Ucrainei ar fi fost desfăşuraţi în respectiva zonă. Sâmbătă, ministerul apărării bielorus a susţinut că deţine informaţii conform cărora Ucraina deplasează trupe şi echipamente de luptă în regiunea Jitomir, învecinată cu Belarus.
Ucraina a respins acuzaţiile că ar recurge la acţiuni destabilizatoare la graniţa cu Belarus, insistând că activităţile semnalate acolo nu sunt altceva decât o consolidare a liniilor defensive. Cei de la Minsk „probabil îşi provoacă singuri confuzie”, a declarat un ofiţer ucrainean din dispozitivul de supraveghere a frontierei de nord.
„Adevărata ameninţare vine dinspre Belarus. Pentru că sunt destule trupe ruse staţionate acolo”, a argumentat, la rândul său, şeful centrului de combatere a dezinformării din cadrul Consiliului de Securitate Naţională a Ucrainei, Andrii Kovalenko.
Deşi există în continuare trupe ruse pe teritoriul bielorus, Ucraina estimează că este puţin probabil la ora actuală ca Rusia să folosească din nou Belarus drept platformă de lansare a unei ofensive, la fel cum s-a întâmplat la începutul invaziei lansate pe 24 februarie 2022.
Atunci, sub acoperirea unor exerciţii militare, trupele ruse trimise în Belarus au atacat partea de nord a Ucrainei şi au ajuns până la periferia Kievului, de unde în urma pierderilor suferite în lupte şi a dificultăţilor logistice s-au retras o lună mai târziu după ce Rusia a decis să-şi axeze campania militară pe fronturile din estul şi sudul Ucrainei.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News