Live

Galerie Foto Activiști pentru climă au stropit clădirea Parlamentului finlandez cu vopsea roșie

Data publicării:
Foto: X/@ECR_Newswatch

Clădirea Parlamentului finlandez a fost stropită cu vopsea roşie miercuri de mai mulți activişti pentru climă, pentru a denunţa impactul generat asupra mediului înconjurător de industria turbei, atrăgând totodată critici dure din partea prim-ministrului acestei ţări, informează AFP, potrivit Agerpres. 

Mai multe coloane de granit amplasate la intrarea principală în clădire au fost stropite cu vopsea roşie de membri ai filialei finlandeze a organizaţiei Extinction Rebellion şi ai organizaţiei suedeze Aterstall Vatmarker (Reabilitaţi zonele umede), a constatat un jurnalist de la AFP.

Ei au protestat faţă de exploatarea turbei în zonele umede suedeze de compania publică finlandeză Neova.

Atunci când este extrasă, turba - utilizată mai ales pe post de combustibil pentru încălzire - emite multe gaze cu efect de seră.

În stare naturală, turbăriile sunt zone umede care stochează cantităţi mari de dioxid de carbon.

„Am stropit coloanele cu această vopsea uşor de îndepărtat pentru a arăta că Finlanda participă activ la accelerarea crizei climatice", a declarat Valpuri Nykanen, membru al organizaţiei Extinction Rebellion Finland, în faţa Parlamentului din Helsinki.

„Finlanda exploatează turbă în Suedia, în condiţiile în care ştim deja că ar trebui să eliminăm treptat petrolul, gazele naturale şi toţi combustibilii fosili" pentru a reuşi tranziţia energetică, a precizat Lior Tell-Stefansson, membru al asociaţiei Aterstall Vatmarker.

Poliţia finlandeză a intervenit la ora locală 08:00 (05:00 GMT) şi i-a îndepărtat pe cei 10 manifestanţi aşezaţi pe scările clădirile, în timp ce ţineau în mâini mai multe pancarte.

O anchetă pentru „degradare în formă agravată a unor bunuri publice" a fost deschisă, a anunţat Poliţia într-un comunicat.

A fost un act „de vandalism total de neînţeles şi inacceptabil", a declarat prim-ministrul finlandez Petteri Orpo pentru cotidianul Helsingin Sanomat.

„Finlanda este o democraţie liberă. Avem dreptul de a manifesta şi de a influenţa lucrurile, dar dispunem şi de mijloace civilizate pentru a face acest lucru", a adăugat el.

Vopseaua roşie a fost ştearsă de pe clădire la jumătatea zilei de miercuri.

Editor : C.S.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”Cine e omul ăsta? Dați-mi soțul înapoi”. David și Victoria Beckham au reacționat, după ce a fost anunțată ”ruptura anului 2024”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Finlanda anunță că e nevoită să-i returneze Chinei urșii panda din cauza inflației

Parlamentul elveţian recunoaşte ca ''genocid'' Holodomorul, foametea provocată în Ucraina de regimul stalinist

Crin Antonescu spune că Iohannis vrea de fapt să redevină liderul PNL. „N-ar fi avut loc discuția despre senator dacă nu era un semn”

Ultimul blat al lui Iohannis. Cum îl răsplătește Ciolacu

Partenerii noștri