Acordul nuclear cu Iranul, aproape de finalizare, riscă să fie compromis de noile condiții puse de Moscova
Acordul - aproape finalizat - asupra programului nuclear iranian ar putea fi zădărnicit din cauza condițiilor puse de Rusia, au avertizat sâmbătă Franţa, Marea Britanie şi Germania, în condițiile în care Moscova ar vrea ca prin acest acord să-şi vadă garantat comerţul cu Teheranul.
Negociatorii au ajuns în etapele finale ale discuţiilor pentru restabilirea aşa-numitului acord JCPOA, care a ridicat sancţiunile împotriva Iranului în schimbul reducerii programului său nuclear pe care mult timp Occidentul l-a văzut drept o acoperire pentru dezvoltarea bombelor atomice. Cu toate acestea, sâmbăta trecută, ministrul rus de externe Serghei Lavrov a cerut în mod neaşteptat garanţii extinse că schimburile comerciale ale Rusiei cu Iranul nu vor fi afectate de sancţiunile impuse Moscovei pentru invazia Ucrainei, scrie agenția Reuters, preluată de Agerpres.
„Nimeni nu ar trebui să caute să exploateze negocierile JCPOA pentru a obţine asigurări care sunt separate de JCPOA”, au declarat Franţa, Marea Britanie şi Germania - aşa-numitele părţi europene E3 la acordul din 2015 - într-un comunicat comun. „Acest lucru riscă să ducă la colapsul acordului”, au avertizat cele trei țări europene.
Acordul ar trebui încheiat cu maximă urgenţă, sunt de părere Franța, Germania și Marea Britanie.
Washingtonul - care în timpul administrației Trump s-a retras unilateral din acordul cu Iranul reimpunând sancțiuni Teheranului - a insistat deja că nu va fi de acord cu cererile Rusiei.
De 11 luni au loc negocieri internaționale care urmăresc să facă Iranul să respecte din nou restricţiile din domeniul nuclear şi să readucă Statele Unite în acest acord din care au ieşit în 2018.
În perioada premergătoare invaziei ruse din Ucraina, când Vladimir Putin discuta în special cu Emmanuel Macron, comunicatele Kremlinului aveau grijă să menționeze întotdeauna, pe lângă tema Ucraina, și subiectul acordului cu Iranul. De altfel, noul președinte al Iranului, Ebrahim Raisi, a venit pentru prima oară la Kremlin în ianuarie, iar Vladimir Putin a discutat cu el la aceeași masă lungă, albă, devenită celebră ulterior odată cu primirea lui Emmanuel Macron la Moscova, la începutul lunii ianuarie.
Pieţele petroliere urmăresc îndeaproape progresul discuţiilor pentru acordul JCPOA pentru a vedea dacă ar putea fi ridicate restricţiile asupra exporturilor de ţiţei iraniene, ceea ce ar ajuta la compensarea întreruperii aprovizionării din cauza războiului Rusiei în Ucraina.
Editor : Luana Pavaluca
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News