Live Text Război în Ucraina. Luptele au ajuns în centrul orașului Mariupol. Liniile rusești de înaintare spre Kiev au fost blocate
Războiul din Ucraina a intrat în a patra săptămână. Este a 23-a zi a invaziei rusești în Ucraina, iar sirenele continuă să răsune constant în orașele ucrainene bombardate aproape fără încetare de invadatori - țintite sunt, din nou, regiunile Rivne, Volin, Liov, Ternopil și Ivano-Frankivsk. Între timp, încercările de a determina regimul Putin să oprească războiul continuă – Australia și Japonia au anunțat noi sancțiuni împotriva băncilor și oligarhilor ruși, iar Joe Biden și Xi Jinping urmează să aibă o discuție telefonică, vineri, inclusiv pe tema războiului din Ucraina. Rușii au început bombardamentele și în vestul Ucrainei, lovind, vineri, orașul Liov, aflat la aproximativ 70 de kilometri de granița poloneză.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
UE vrea să creeze un fond de solidaritate pentru Ucraina
ACTUALIZARE 23: 14 Uniunea Europeană ia în considerare crearea unui fond de solidaritate pentru Ucraina, care să ajute la furnizarea de servicii de bază în țară și care să răspundă nevoilor imediate ale cetățenilor, a spus președintele Consiliului European, Charles Michel, citat de The Guardian.
„Fondul va oferi lichidități pentru sprijinirea continuă autorităților și, pe termen lung, va servi drept coloană vertebrală pentru reconstrucția unei Ucraine libere și democratice, după ce ostilitățile încetează”, a scris Michel pe Twitter.
„Curajul și rezistența de care ucrainenii dau dovadă sunt uimitoare. UE va continua să vă sprijine în fața agresiunii Kremlinului”, a mai scris el.
Un oficial UE a declarat pentru Reuters că crearea fondului va fi discutată la summit-ul liderilor UE de săptămâna viitoare.
Militarii ruși construiesc baricade pentru a-și apăra pozițiile din apropiere de Kiev
ACTUALIZARE 22: 58 Armata rusă construiește bariere de pământ în jurul echipamentului militar aflat la nord-vest de capitala ucraineană Kiev, potrivit analizei imaginilor din satelit furnizate de companaia Maxar Technologies.
Noile imagini arată diguri de protecție în jurul echipamentului militar rusesc de lângă Ozera și Baza Aeriană Antonov.
Echipamente militare rusești suplimentare și unele construcții de baricade pot fi, de asemenea, văzute în satele Zdvijivka și Berestianka.
Peste 40 de milioane de oameni vor ajunge în sărăcie extremă din cauza conflictului
ACTUALIZARE 22: 24 Invadarea Ucrainei de către Rusia va împinge peste 40 de milioane de oameni peste pragul sărăciei extreme prin creșterea prețurilor la alimente și energie, potrivit Centrului pentru Dezvoltare Globală.
Organizația din Washington a arătat că prețurile alimentare au crescut peste nivelurile record înregistrate în 2007 și 2010.
Forțele ruse au lansat peste 1.080 de rachete de la începutul invaziei
ACTUALIZARE 22: 03 Forțele ruse au lansat „peste 1.080 de rachete” de la începutul invaziei în Ucraina, a spus vineri un înalt oficial american al apărării, citat de CNN.
Rapoartele privind loviturile cu rachete în partea de vest a Ucrainei „în vecinătatea Aeroportului Internațional Liov par a fi exacte”, a spus oficialul.
Acesta nu a avut informații suplimentare cu privire la originea atacului cu rachete și la pagubele provocate.
Spațiul aerian al Ucrainei „rămâne contestat”, a adăugat oficialul.
Ce și-au spus Joe Biden și Xi Jinping. Tonul mesajelor oficiale transmise către public diferă
ACTUALIZARE 20:45 Convorbirea video securizată a președintelui american Joe Biden cu președintele chinez Xi Jinping s-a încheiat după o oră și 50 de minute, a anunțat un oficial de la Casa Albă. Convorbirea a început la ora 9:03, ora Washingtonului, și s-a încheiat la 10:53, potrivit CNN. Este prima discuție directă între cei doi lideri de la invazia rusă din Ucraina.
Casa Albă a publicat după câteva ore un comunicat despre convorbirea dintre Joe Biden și Xi Jinping în care subliniază că șeful Casei Albe i-a explicat omologului său de la Beijing care ar fi „implicațiile și consecințele” în cazul în care China oferă sprijin material Rusiei în atacurile sale „ brutale” din Ucraina.
De asemenea, Joe Biden i-a spus lui Xi Jinping că politica SUA în privința Taiwanului nu s-a schimbat și continuă să fie împotriva oricărei „modificări unilaterale” a situației din prezent.
Totuși, Joe Biden și Xi Jinping au convenit să-și mențină deschise „liniile de comunicare”, iar echipele lor să acționeze „în perioada critică care urmează” pentru punerea în aplicare a celor convenite în cursul conversației.
„Conflictul și confruntarea nu sunt în interesul nimănui”, „China și SUA au responsabilitatea de a lucra pentru pace”, i-ar fi spus președintele chinez Xi lui Joe Biden, potrivit CCTV, canal al televiziunii chineze de stat.
„Pacea şi securitatea sunt bunuri pe care comunitatea internaţională trebuie să le preţuiască”, iar criza din Ucraina „nu este ceva ce am fi vrut să vedem” că se întâmplă, a mai spus Xi Jinping, scrie AFP, preluată de Agerpres.
Xi Jinping a subliniat că China şi SUA, în calitate de membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU şi de puteri economice mondiale, trebuie să-şi îndrepte relaţiile bilaterale pe drumul cel bun, dar şi „să îşi asume responsabilităţile internaţionale şi să depună eforturi pentru pace şi linişte în lume”.
Polonia va propune la summitul NATO de săptămâna viitoare o forță de menținere a păcii în Ucraina
ACTUALIZARE 21:00 La summitul NATO de săptămâna viitoare de la Bruxelles, Polonia intenționează să prezinte o propunere pentru o misiune de menținere a păcii în Ucraina, a declarat vineri premierul Mateusz Morawiecki, relatează CNN.
Morawiecki le-a declarat jurnaliștilor, la o conferință de presă susținută la Varșovia, că va prezenta oficial, la următorul summit NATO, propunerea pentru o misiune de pace în Ucraina.
Întrebat dacă, în opinia sa, ar exista un consens pentru o astfel de misiune în Ucraina în rândul membrilor NATO, premierul a spus: „Polonia este foarte activă în discuții, atât în NATO, cât și în UE, iar noi suntem cei care îi îndemnăm să facă următorii pași”.
„Când bombele cad din ce în ce mai aproape de granița poloneză, vom folosi, desigur, acest argument”, a adăugat el.
Consilierul lui Zelenski: Declarațiile rușilor despre negocieri sunt legate doar de cererile lor și sunt menite să provoace tensiuni
ACTUALIZARE 20:30 Declarațiile oficialilor ruși despre negocierile cu Ucraina sunt legate doar de cererile lor și sunt menite să provoace tensiuni în mass-media, spune Mihail Podoliak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
„Pozițiile noastre sunt neschimbate. Încetarea focului, retragerea trupelor și garanții puternice de securitate cu formule concrete”, a scris el pe Twitter.
Jurnalistă ucraineană, „ținută prizonieră” de FSB
ACTUALIZARE 19: 55 Forțele ruse „țin prizonieră” o jurnalistă ucraineană, potrivit publicației ucrainene Hromadske, citate de The Guardian.
Publicația a spus că crede că jurnalista lor, Victoria Roșchina, a fost reținută de FSB în jurul datei de 15 martie.
„Jurnalista noastră Victoria Roșchina este ținută prizonieră de ocupanții ruși. Ea a relatat din punctele fierbinți din estul și sudul Ucrainei de la începutul războiului ruso-ucrainean. În 12 martie, nu am putut-o contacta pe Victoria. După cum am aflat de la martori, în acel moment jurnalista se afla în Berdiansk, ocupat temporar. Pe 16 martie, am aflat că cu o zi înainte (probabil 15 martie), Victoria Roșchina a fost reținută de FSB-ul rus. În prezent, nu știm unde se află”, arată Hromadske într-o declarație.
„Facem apel la comunitatea ucraineană și internațională să ne ajute să găsim și să o eliberăm pe Victoria Roșchina”, mai spune publicația.
Primar: Luptele au ajuns în centrul orașului Mariupol
ACTUALIZARE 19: 54 Primarul orașului Mariupol, Vadom Boicenko, spune că luptele au ajuns în centrul orașului, potrivit BBC.
„Au fost foarte activi astăzi. Luptele cu tancuri și mitraliere continuă. Toată lumea se ascunde în buncăre”, a spus primarul.
Boicenko a adăugat că peste 80% dintre clădirile rezidențiale sunt fie deteriorate, fie distruse, iar 30% dintre ele nu pot fi restaurate.
„Nu a mai rămas niciun centru. Nu există nicio bucățică de pământ în oraș care să nu aibă semne de război", spune el.
Operațiunea de salvare a oamenilor din subsolul unui teatru care a fost bombardat continuă, adaugă el, fără a da vreo estimare a victimelor.
Armata ucraineană spune că principalele rute pentru atacarea Kievului au fost blocate
ACTUALIZARE 19: 50 Forțele armate ale Ucrainei au emis o evaluare optimistă în ceea ce privește apărarea Kievului, spunând că cele două rute principale ale Rusiei pentru atacarea capitalei au fost blocate.
Forțele ruse de pe ambele maluri ale râului Nipru, care împarte orașul de la nord la sud, au fost oprite, potrivit lui Oleksandr Hruzevici, adjunct al șefului de stat major, citat de CNN.
„Încă de astăzi, inamicul a fost oprit la o distanță de aproape 70 de kilometri de malul drept al orașului, ceea ce face imposibilă lansarea focului, cu excepția tirurilor de rachetă. Pe malul stâng, avansul a fost de asemenea oprit. Inamicul trage cinic în infrastructura noastră. Dar principalele căi de atac sunt blocate”, a spus el.
Forțele ruse au abandonat acțiunile ofensive în jurul localităților Brovarî, la nord-est de Kiev, și Borispil, la sud-est, a spus Hruzevici. După ce a creat două linii de apărare pentru a proteja capitala, armata Ucrainei „lucrează acum la întărirea unei a treia linii de apărare”, a mai spus el.
Joe Biden și Xi Jinping încep să vorbească despre Ucraina
ACTUALIZARE 16: 15 A început convorbirea dintre președintele SUA Joe Biden și președintele chinez Xi Jinping. Este o convorbire video securizată, care a început la ora 9:03, ora Washingtonului (16:03, ora României), a declarat un oficial de la Casa Albă.
Canalul chinez CCTV a anunțat, de asemenea, că discuția dintre cei doi lideri este în curs de desfășurare.
Lanțurile de aprovizionare în Ucraina se prăbușesc. Rezervele de apă și alimente, aproape epuizate la Mariupol
ACTUALIZARE 16:00 Un oficial din cadrul Programului Alimentar Mondial (World Food Programme -WFP) a declarat vineri că lanţurile de aprovizionare cu alimente se prăbuşesc în Ucraina, o parte a infrastructurii acestei ţări fiind distrusă, iar numeroase magazine alimentare şi depozite sunt goale, relatează Reuters şi EFE, preluate de Agerpres.
''Lanţul de aprovizionare cu alimente al ţării se rupe. Transporturile de bunuri au încetinit din cauza insecurităţii şi reticenţei şoferilor'' de a efectua deplasări, a declarat din Polonia, la un briefing de presă, Jakob Kern, coordonatorul WFP pentru situaţii de urgenţă în criza ucraineană.
El şi-a exprimat îngrijorarea în special cu privire la oraşele ucrainene încercuite de trupele ruse, precum Mariupol, în acesta din urmă rezervele de alimente şi apă fiind aproape epuizate, iar convoaiele umanitare nu pot pătrunde.
Alte oraşe parţial încercuite, cum ar fi Harkov, Sumî şi capitala Kiev, încă pot primi ajutoare prin acest program al ONU, ce a mobilizat în Ucraina resurse pentru aprovizionarea cu alimente a circa trei milioane de persoane pentru o perioadă de o lună.
Pe de altă parte, în condiţiile în care Ucraina este un mare exportator de cereale, perturbarea acestor exporturi, la care se adaugă creşterea preţurilor la alimente pe plan global, riscă să provoace ''foamete colaterală'' în alte părţi ale lumii, a subliniat oficialul Programului Alimentar Mondial.
ONU: Cel puțin 816 civili au fost uciși în Ucraina până acum
ACTUALIZARE 15:33 Biroul ONU pentru drepturile a anunțat că cel puțin 816 civili au fost uciși și 1.333 au fost răniți în Ucraina de la începutul invaziei rusești, relatează Reuters.
Numărul real al morților este probabil considerabil mai mare. OHCHR, care are o echipă mare de monitorizare în țară, nu a putut încă să verifice rapoartele privind victimele din orașe grav afectate precum Mariupol.
Majoritatea deceselor au fost cauzate de bombardamente.
222 de oameni au fost uciși la Kiev de la începutul invaziei
ACTUALIZARE 15:30 222 de persoane au fost ucise în capitala Ucrainei de la începutul invaziei ruse pe 24 februarie, inclusiv patru copii, potrivit oficialilor locali.
Alte 889 de persoane au fost rănite, inclusiv 241 de civili și 18 copii, relatează Reuters.
Putin sărbătorește masacrul din Ucraina cu un miting pro-război în stil nord-coreean
ACTUALIZARE 15:20 În cea de-a 23-a zi a războiului început de Vladimir Putin în Ucraina, un miting pro-Kremlin pentru a marca „cea de-a opta aniversare” de la anexarea ilegală a Crimeei de către Rusia are loc vineri pe stadionul Luzhniki din Moscova. De fapt, este o manifestație pro-război, la care se adresează Vladimir Putin.
Norvegia anunță că își va consolida prezența militară în apropierea graniței cu Rusia: „Avem un vecin periculos și imprevizibil”
ACTUALIZARE 15:15 Guvernul norvegian a anunţat vineri că va debloca în acest an peste 300 de milioane de euro suplimentare în special pentru consolidarea prezenţei sale militare în Marele Nord, în apropiere de frontiera cu Rusia, în urma invaziei din Ucraina.
„Chiar dacă un atac rus împotriva Norvegiei nu este probabil, trebuie să realizăm că avem un vecin la est care a devenit mai periculos şi mai imprevizibil", a declarat ministrul norvegian al Apărării, Odd Roger Enoksen.
Președintele Africii de Sud acuză NATO că a provocat războiul din Ucraina
ACTUALIZARE 14:30 Președintele Africii de Sud, Cyril Ramaphosa, a acuzat NATO, joi, pentru războiul pornit de Putin împotriva Ucrainei și a declarat că el va rezista apeluri de a condamna Rusia.
„Războiul ar fi putut fi evitat dacă NATO ar fi ţinut cont de avertismentele din rândul propriilor lideri şi oficiali pe parcursul mai multor ani că expansiunea sa spre Est ar conduce la o mai mare instabilitate în regiune, nu la o reducere a ei”, a declarat Ramaphosa, preluând discursul dictatorului rus, Vladimir Putin.
Ramaphosa a spus, totuşi, că Africa de Sud „nu poate tolera folosirea forţei şi încălcarea dreptului internaţional”, o aparentă referire la invadarea Ucrainei de către Rusia din 24 februarie. Ramaphosa a mai dezvăluit că Putin l-a asigurat personal că negocierile înregistrează progrese. Liderul sud-african a spus că nu a discutat încă cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Volodimir Zelenski și poporul ucrainean ar putea să primească Premiul Nobel pentru Pace în acest an
Consilierul lui Zelenski îl critică pe cancelarul german Olaf Scholz
ACTUALIZARE 14:23 Un înalt consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski a contestat poziţia exprimată de cancelarul german Olaf Scholz, care a luat apărarea poporului rus, relatează vineri dpa.
„Nu poporul rus a luat decizia fatală de a invada Ucraina. Acest război este războiul lui Putin”, a spus Scholz joi seara, la un eveniment politic.
Această distincţie, deşi este larg răspândită în Europa, este greşită, potrivit lui Mihailo Podoliak, care a scris pe Telegram că o majoritate a populaţiei din Rusia susţine războiul. Podoliak este responsabil de declaraţiile politice ale biroului prezidenţial ucrainean şi anunţă noutăţi legate de negocierile de pace dintre Kiev şi Moscova.
Criticile sale la adresa lui Scholz au fost formulate a doua zi după ce Zelenski i s-a adresat personal cancelarului german, cerând Berlinului să furnizeze mai mult sprijin Ucrainei în faţa atacului rus şi a creşterii victimelor civile.
Papa Francisc califică războiul din Ucraina drept un „abuz pervers de putere"
ACTUALIZARE 14:20 Papa Francisc a numit vineri războiul din Ucraina „un abuz pervers de putere”, comis din interese partizane, care a condamnat oameni nevinovați la „toate formele de violență brutală”.
Suveranul pontif nu a numit explicit Rusia, dar a folosit cuvinte cum ar fi "agresiune armată inacceptabilă" pentru a transmite mesajul implicit împotriva Moscovei.
„Această tragedie a războiului care are loc în inima Europei ne-a înmărmurit”, a spus Papa Francisc, adăugând că puţini şi-ar fi imagine scene similare cu cele două războaie mondiale din secolul al XX-lea.
Volodimir Zelenski a vorbit cu Ursula von der Leyen
ACTUALIZARE 14:15 Președintele Volodimir Zelenski a discutat vineri cu șefa executivului european Ursula von der Leyen, precizând că se așteaptă la progrese privind candidatura Ucrainei la UE în decurs de câteva luni.
Had substantial conversation with EC President @vonderleyen.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) March 18, 2022
EC opinion on UA application for #EU membership will be prepared within few months.
UA Government and EC are instructed. Moving to our strategic goal together.
130 de oameni au fost scoși până acum dintre dărâmăturile teatrului din Mariupol
ACTUALIZARE 13:44 Avocatul poporului din Ucraina, Lyudmyla Denisova, a declarat vineri că 130 de persoane au fost salvate până acum dintre dărâmăturile teatrului din Mariupol, lovit de un atac aerian miercuri, potrivit Reuters.
Într-o declarație publică, Denisova a spus că operațiunile de salvare sunt în desfășurare. Sute de oameni se adăposteau într-un adăpost antiaerian înainte ca clădirea să fie lovită, potrivit autorităților ucrainene.
Putin a convocat Consiliul de Securitate
ACTUALIZARE 13:30 Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov, a declarat vineri că Vladimir Putin a convocat o ședință a Consiliului de Securitate al Federației Ruse.
În același timp, ministrul de externe al Rusiei, Serghei Lavrov, a amenințat din nou vineri țările occidentale că toate transporturile de ajutoare către Ucraina, care pot fi considerate transporturi de armament, vor fi declarate „ținte militare”.
#Russia's Foreign Minister #Lavrov threatens that all transporters that may bring weapons to #Ukraine will be declared military targets. pic.twitter.com/DDP8AkT8OD
— NEXTA (@nexta_tv) March 18, 2022
Ucraina spune că rachetele care au lovit în Liov au fost trase din Marea Neagră
ACTUALIZARE 12:38 Forțele Aeriene Ucrainene spun că hangarul de lângă aeroportul din Liov, unde erau reparate avioanele, a fost lovit de două rachete de croazieră trase din direcția Mării Negre.
De asemenea, Ucraina confirmă că alte patru rachete rusești au fost doborâte de apărarea antiaeriană ucraineană înainte de a-și atinge ținta.
Uzina de reparații de avioane nu era în funcțiune în momentul bombardamentului și până acum nu au fost raportate victime, a declarat primarul orașului Liov, Andri Sadovi.
Geoană: Conflictul va mai dura. Rusia are 75% din forțele sale în Ucraina. Nu se anticipează riscuri la adresa securității țărilor NATO
ACTUALIZARE 12:37 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, spune că nu se anticipează riscuri la adresa securității țărilor din Alianța Nord-Atlantică în contextul războiului din Ucraina.
Geoană a mai precizat și că Rusia a adus în Ucraina 75% din totalul forțelor sale militare, dar și că, cel mai probabil, conflictul va fi de durată.
Geoană a mai spus și că NATO este în deplin acord cu Curtea Penală Internațională și cu anchetarea crimelor de război comise de armata rusă în Ucraina.
Putin i-a spus lui Scholz că Ucraina „blochează” negocierile de pace
ACTUALIZARE 12:08. Vladimir Putin i-a spus lui Olaf Scholz, în timpul unei conversații telefonice, vineri, că Ucraina încearcă să „blocheze” negocierile de pace cu Rusia, dar că este încă dispus să continue discuțiile.
„Am observat că regimul de la Kiev încearcă în toate felurile posibile să amâne procesul de negociere, venind cu propuneri nerealiste.
În orice caz, partea rusă este pregătită să continuă căutarea unei soluții care să fie în acord cu abordările sale principiale foarte bine cunoscute”, i-a spus dictatorul rus lui Olaf Scholz.
BBC: Putin i-a transmis lui Erdogan condițiile pentru pace în Ucraina
ACTUALIZARE 11:34. Vladimir Putin i-a transmis joi omologului său turc, Recep Tayyip Erdogan, într-o convorbire telefonică, cerințele exacte ale Rusiei pentru a ajunge la un acord de pace cu Ucraina, relatează BBC News.
Potrivit lui Ibrahim Kalin, consilierul principal al preşedintelui Turciei, o parte din cerințe „nu ar fi prea dificil de îndeplinit”, însă există și o serie de pretenții care ar fi mult mai greu de acceptat pentru ucraineni, în privința cărora liderul de la Kremlin a insistat că va fi nevoie de o întâlnire față în față între acesta și președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Cea mai importantă cerință din prima categorie este ca Ucraina să accepte să rămână neutră şi să nu ceară aderarea la NATO, iar Zelenski pare pregătit să accepte deja aceste condiții.
Alte cerințe din aceeași categorie sunt ca Ucraina să treacă printr-un proces de dezarmare pentru a asigura că nu reprezintă o ameninţare pentru Rusia, limba rusă să beneficieze de protecţie în Ucraina şi, în fine, în Ucraina să se producă o aşa-zisă „denazificare”.
Nicolae Ciucă, despre invazia rusă în Ucraina: Adevărate crime împotriva umanității, crime de război. O agresiune inacceptabilă
ACTUALIZARE 11:30. Premierul Nicolae Ciucă a condamnat vineri, în cadrul unei dezbateri organizate de Institutul Aspen, crimele de război ale Rusiei în Ucraina. Ciucă spune că atacurile rusești asupra unor orașe precum Mariupol, la Herson, Harkov sau Kiev sunt similare cu distrugerile din Groznâi sau Alep. „Adevărate crime împotriva umanității”, spune premierul.
„Războiul a revenit în prim-planul istoriei europei iar dreptul internațional a fost între paranteze odată cu agresiunea declanșată de Rusia pentru invadarea Ucrainei, absolut neprovocat, nejustificat și ilegal, încălcând toate normele internaționale. O agresiune inacceptabilă soldată cu valuri de refugiați, distrugeri de locuințe, spitale, maternități, grădinițe și școli similare cu cele din din Groznâi, Alep, le regăsim azi la Mariupol, la Herson, Harkov sau Kiev. Adevărate crime împotriva umanității, crime de război care caracterizează această acțiune a Rusiei împotriva democrației, împotriva occidentului, împotriva lumii”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.
Totodată, premierul României a mai precizat că Europa și lumea întreagă se confruntă cu numeroase crize, la care s-au adăugat criza refugiaților și cea a lanțurilor de aprovizionare.
Jens Stoltenberg: „Înțeleg frustrarea președintelui Zelenski, dar războiul nu trebuie să depășească granițele Ucrainei”
ACTUALIZARE 11:20. Într-un interviu pentru site-ul de știri german tagesschau.de, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat înțelegerea cu privire la frustrările președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și a poporului ucrainean, dar a subliniat că este important ca Alianța să evite escaladarea conflictului, precizând că războiul nu trebuie să depășească granițele Ucrainei.
Secretarul general al NATO a subliniat, de asemenea, că sporirea prezenței trupelor Alianței pe flancul estic reprezintă un factor de descurajare. „Acesta este un semnal foarte clar pentru Moscova că un atac asupra unui aliat va declanșa o reacție din partea întregii alianțe”, a spus Stoltenberg.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut ân repetate rânduri de la începutul invaziei ruse în Ucraina, instituirea unei zone de excludere aeriană deasupra țării sale, însă până acum, aceste cereri au rămas fără răspuns, întrucât NATO a evitat să accentueze conflictul început de armata rusă.
Fost ministru de externe al Rusiei: Putin are în vizor toată Europa de Est, inclusiv membrii NATO
ACTUALIZARE 10:41. Fostul ministru de externe rus, Andrei Kozirev, spune că nu se va putea reveni la discuții serioase cu Rusia până ce aceasta nu va „reveni la normele internaționale”. Într-o declarație pentru Fox News, fostul oficial rus spune că sancțiunile împotriva Rusiei ar trebui menținute până ce liderii ruși încep să acționeze în cadrul normelor internaționale și că obiectivele lui Putin includ toată Europa de Est cu intenția de „a pune presiune, de a ataca și intimida alte țări, inclusiv membrii NATO”.
Andrei Kozirev a fost șeful diplomației ruse între 1990 și 1996, în timpul președinției lui Boris Elțîn. Fostul oficial spune că Occidentul și Rusia vor rămâne în relații proaste până ce „liderii ruși vor începe să respecte normele internaționale”.
„Cred că atunci când Rusia va reveni la a respecta normele internaționale, iar suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei sunt parte a acelor norme, atunci vor dovedi că sunt capabili să respecte legile și intern - și mă refer la un minim de respect pentru drepturile omului, pentru libertatea presei – dar și extern... până atunci, nu există nicio înțelegere (n. red. – între Vest și Rusia), iar sancțiunile trebuie menținute”, a spus Kozirev.
Fostul oficial rus a avertizat că obiectivele Rusiei includ toată Europa de est cu intenția de „a pune presiune, de a ataca și intimida alte țări, inclusiv membrii NATO”.
El a spus și că negocierile și discuțiile cu Rusia vor fi dificile, pentru că aceasta practică ceea ce se numește „diplomația prin înșelătorie”. „Nu fac decât să mintă. E incredibil”, a adăugat Kozirev.
Bombardamente într-un cartier din Kiev: Un mort și 4 răniți
ACTUALIZARE 10.12. Un om a murit și alți patru au fost răniți după ce trupele ruse au bombardat un cartier rezidențial din Kiev, potrivit Kyiv Independent.
O clădire de 5 etaje a fost lovită de rachetele rusești și a luat foc, vineri dimineața. Incendiul a fost deja stins de echipajul de pompieri, potrivit serviciului de urgență citat de presa locală.
⚡️One killed, 4 injured as fire breaks out after shelling of a residential building in Kyiv.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) March 18, 2022
The fire has been extinguished, according to the State Emergency Service. The 5-story building in Podil district was hit on the morning of March 18.
Photo: State Emergency Service. pic.twitter.com/gR9nITPaQf
Ultimul bilanț al pierderilor provocate trupelor rusești
ACTUALIZARE 10.02. Ministerul ucrainean al apărării a afirmat vineri dimineață, în ultimul bilanț privind pierderile provocate forțelor de invazie ruse, că a ucis peste 14.000 de soldați din trupele trimise de Vladimir Putin.
Forțele de apărare ucrainene susțin că au distrus:
- 450 de tancuri
- 1448 de mașini blindate de luptă
- 205 sisteme de artilerie
- 43 de sisteme antiaeriane
- 93 de avioane de război
- 112 elicoptere de luptă
- 879 de autovehicule
- 3 nave/șalupe
- 60 cisterne
- 11 drone
Cehia anunță că nu mai poate primi refugiați din Ucraina
ACTUALIZARE 9:26. Prim-ministrul Cehiei, Petr Fiala, a anunțat, joi, că țara sa nu mai poate primi refugiați din Ucraina, deoarece luptă să facă față unui aflux uriaș de oameni care fug de război, informează BBC.
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, pe 24 februarie, aproximativ 270.000 de refugiați ucraineni au ajuns în Republica Cehă.
Premierul Petr Fiala anunță acum că guvernul ceh a rămas deja fără resurse. Oficialii intenționează să elibereze permise de ședere pe termen lung refugiaților aflați deja în țară.
„Trebuie să recunoaștem că suntem chiar la limită la care putem accepta [acești refugiați] fără probleme”, a spus premierul, citat de Associated Press.
Marea Britanie: Invadatorii ruși au făcut „progrese minime” în această săptămână
ACTUALIZARE 9:20. Ministerul Apărării de la Londra spune că rușii au făcut „progrese minime” în încercarea lor de a ocupa Ucraina și că forțele ruse rămân blocate în jurul Kievului și Mikolaivului.
Conform britanicilor, forțele ucrainene din jurul capitalei Kiev și a orașului Mikolaiv „continuă să frustreze încercările ruse de a înconjura orașele”.
Guvernul UK mai transmite că Harkov, Cernihiv, Sumî și Mariupol rămân înconjurate și sunt bombardate fără încetare de invadatori.
Bombardamentele rusești la Liov au lovit un hangar folosit pentru repararea avioanelor, spune primarul orașului
ACTUALIZARE 9:05. Rachetele rușilor au lovit o instalație de reparare a avioanelor de la aeroportul din Liov, vineri dimineață, a clarificat primarul Andriy Sadovyi.
Edilul spune că mai multe rachete au lovit zona, în dimineața zilei de vineri. Într-o postare pe Facebook, el spune că activitatea la hangar se oprise înainte de atacul cu rachete și că nu există informații care să arate că există victime, cel puțin la acest moment.
Până vineri, Liov a fost unul dintre orașele mai puțin lovite de bombardamentul invadatorilor. Orașul se află la aproximativ 70 de kilometri de granița cu Polonia, stat NATO.
Pentagon: Rusia îşi intensifică atacurile împotriva obiectivelor civile din Ucraina
ACTUALIZARE 8.57. Armata rusă îşi intensifică atacurile împotriva obiectivelor civile din Ucraina, avertizează reprezentanţii Departamentului Apărării din SUA.
„Aşadar, după trei săptămâni (de la începerea invadării Ucrainei), ei încă sunt capabili să-şi menţină forţa în teren, dar nu fără dificultăţi. După trei săptămâni, îi vedem că încep să se gândească la reaprovizionare din alte părţi, inclusiv la sprijin pentru personalul militar. Şi ştiţi, după ce au trecut două săptămâni, am văzut cum fac apel la luptători străini, ceea ce a fost de asemenea o evoluţie interesantă'', a afirmat reprezentantul Pentagonului.
O clădire de lângă aeroportul din Liov a fost bombardată
ACTUALIZARE 8.50. Aeroportul din Liov nu a fost bombardat, ci o clădire aflată în apropiere, a anunțat primarul orașului.
„Cu siguranță nu este aeroportul”, a scris edilul pe Telegram, vineri, după ce pe rețelele sociale au apărut imagini cu un nor de fum în apopierea aeroportului din Liov.
Mai multe explozii au avut loc în orașul Liov, aflat la aproximativ 80 de kilometri de frontiera cu Polonia, la doar câteva minute după ce sirenele antiaeriene au început să răsune.
Zelenski: Ucraina încă deține controlul asupra zonelor-cheie ale țării
ACTUALIZARE 8.33. Ucraina încă deține controlul asupra zonelor-cheie ale țării și rezistă cu îndârjire invadatorilor ruși, a afirmat președintele Volodimir Zelenski, vineri, la peste trei săptămâni de când a început invazia rușilor.„Vom fi liberi!”, a promis președintele ucrainean, într-un mesaj pe Telegram, vineri.
Forţele ucrainene au răspuns fiecărui atac din partea unităţilor ruse, a spus Zelenski, într-un mesaj video publicat pe Telegram, vineri, la primele ore ale dimineţii. Zelenski a dat asigurări că oraşe precum Mariupol în sud, Harkov în est şi Cernihiv în nord, asediate de trupele ruse, nu vor fi abandonate la greu.
De la armată până la Biserică, toată lumea face tot ce poate pentru poporul ucrainean, a spus preşedintele Zelenski, promiţând: „Vom fi liberi!”.
Peste 320.000 de ucraineni s-au întors acasă pentru a lupta
ACTUALIZARE 8.30. Peste 320.000 de ucraineni s-au întors acasă ca să lupte Potrivit Serviciului de Stat al Grănicerilor din Ucraina, peste 320.000 de cetățeni ucraineni s-au întors acasă pentru a ajuta țara să lupte de când Rusia a început invazia, relatează CNN. Cei mai mulți dintre ei sunt bărbați.
„Băieții noștri nu renunță, așa că trebuie să ajutăm, trebuie să luptăm pentru țara noastră. Ucraina trebuie să fie liberă, ca toți oamenii”, a transmis Serviciul de Stat al Grănicerilor, joi, într-un mesaj pe Twitter.
Bombardamente în Liov
ACTUALIZARE 8:00. Un nor de fum se ridică dinspre aeroportul din Liov, după ce sunete de explozii au putut fi auzite anterior în orașul din vestul Ucrainei. Conform informațiilor din prezent, aeroportul din oraș a fost bombardat de ruși.
Lviv Airport was bombed this morning pic.twitter.com/E9apUnUPpj
— Amichai Stein (@AmichaiStein1) March 18, 2022
ACTUALIZARE 7:20. Statele Unite au avertizat China că se va expune la represalii în cazul în care sprijină invazia rusească în Ucraina. Avertismentul a fost lansat cu câteva ore înainte de discuția programată a președintelui Joe Biden cu Xi Jinping.
„Suntem îngrijoraţi de faptul că ei intenţionează să asiste direct Rusia cu echipament militar care ar fi folosit în Ucraina. Preşedintele Biden va vorbi cu preşedintele Xi şi îi va spune clar că China va fi responsabilă pentru orice act care vizează sprijinirea agresiunii ruse şi că nu vom ezita să îi impunem costuri”, a declarat, joi, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken.
„Vedem cu îngrijorare că China se gândeşte să ofere Rusiei asistenţă militară directă”, a adăugat el.
Este avertismentul cel mai clar lansat Chinei de Statele Unite de la începutul războiului din Ucraina şi vine cu doar câteva ore înainte de o convorbire între liderii american şi chinez, programată vineri, la 9:00, ora Washingtonului.
Discuţia, a patra dintre cei doi lideri de când Joe Biden este preşedinte, urmăreşte „să menţină deschise canalele de comunicare între Statele Unite şi China”, a declarat într-un comunicat purtătoarea de cuvânt a executivului american, Jen Psaki.
ACTUALIZARE 7:06. Explozii au putut fi auzite la Liov, vineri dimineață, anunță televiziunea Ukraine 24 și jurnalistul Ostap Iariș, aflat în orașul din vestul Ucrainei.
„Mai multe explozii au putut fi auzit în Liov, în vestul Ucrainei, la mai puțin de 72 de kilometri de granița poloneză”, a scris el pe Twitter.
ACTUALIZARE 7:00. Evacuările din Kiev continuă. Peste 1000 de ucraineni au plecat din țară, joi noapte, cu autobuze și mașini, transmit oficialii ucraineni.
ACTUALIZARE 6:50. Sirenele au început să răsune, de dimineață, în regiuni de pe tot teritoriul Ucrainei.
Conform agenției naționale de știri, Ukrinform, citată de BBC, sirenele se aud în Rivne, Volin, Liov, Ternopil și Ivano-Frankivsk.
Editor : Adrian Dumitru
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News