Live

A murit Fidel Ramos, fostul președinte filipinez care a participat la răsturnarea dictaturii lui Ferdinand Marcos

Data actualizării: Data publicării:
Fidel Ramos, fost președinte al Filipinelor, a murit

Fostul preşedinte filipinez Fidel Ramos, care a condus ţara din Asia de Sud-Est între 1992 şi 1998, a murit, duminică, la vârsta de 94 de ani, a anunţat site-ul de ştiri online Rappler, care îi citează nepoata, informează Reuters.

Ramos, care a deţinut roluri de rang înalt în securitate înainte de a deveni preşedinte, a fost salutat de mulţi drept un erou al revoltei Puterii Populare din 1986 care a răsturnat dictatura lui Ferdinand Marcos, tatăl preşedintelui filipinez recent ales.

În timpul președinției sale, economia filipineză a cunoscută o creștere puternică, iar numărul celor aflați sub pragul sărăciei a scăzut la 31% de la 39%.

Cauza decesului nu este deocamdată cunoscută, iar familia lui Fidel Ramos a cerut să i se respecte intimitatea. Preşedintele Ferdinand Marcos Jr., fiul fostului dictator, a transmis condoleanţe familiei îndoliate. „Familia noastră împărtăşeşte durerea poporului filipinez în această zi tristă”, a declarat şeful statului. „Moştenirea preşedinţiei sale va fi întotdeauna preţuită şi înrădăcinată etern în inimile măreţei noastre naţiuni”, a adăugat Ferdinand Marcos Jr. în mesajul său.

Absolvent al academiei militare americane West Point, Fidel Ramos a participat la războaiele din Coreea şi Vietnam. După ce a urcat treaptă cu treaptă în ierarhia militară, el a ajuns şef la poliţiei naţionale pe vremea dictatorului Ferdinand Marcos, poziţie din care a implementat legea marţială.

În anul 1986 s-a disociat de regimul Marcos şi s-a alăturat secretarului apărării Juan Ponce Enrile în conducerea revoltei populare ce avea să-l înlăture pe Ferdinand Marcos şi să o aducă la putere pe Corazon Aquino.

În timpul preşedinţiei Aquino el a participat la dejucarea a şase tentative de lovitură de stat şi a unei insurecţii secesioniste organizate de loialişti ai lui Marcos.

Fidel Ramos a ajuns preşedinte în urma unor alegeri foarte disputate în anul 1992. Deşi a obţinut atunci mai puţin de 23% din voturi, el a devenit apoi foarte popular, iar preşedinţia sa este amintită ca o perioadă de pace, stabilitate şi creştere economică.

Editor : Adrian Dumitru

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Digi Sport

”România părea că e Andorra”. A văzut tragerea la sorți din Liga Națiunilor și nu s-a abținut: ”Acolo îi e locul”

Descarcă aplicația Digi Sport

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Campania electorală nu a ajuns în cătunele din munți: „N-am știut”. Oamenii, nevoiți să meargă două ore prin pădure până la urne

Amenințări cu moartea între liderii unei țări din Asia. „I-am spus să nu se oprească până nu îi omoară”

Ce poate câștiga Elon Musk după sprijinul masiv pe care i l-a acordat lui Donald Trump

Alegeri SUA 2024. Preşedintele Serbiei declară că victoria Kamalei Harris ar putea declanşa un al Treilea Război Mondial

Partenerii noștri