Live

Explozia pagerelor din Liban | Cum a fost planificat atacul împotriva Hezbollah. „A fost un moment de acum ori niciodată”

Data actualizării: Data publicării:

Agenția israeliană de spionaj Mossad a plantat explozibili în interiorul a 5.000 de pagere importate de gruparea libaneză Hezbollah cu luni înainte de detonările de marți,dezvăluie Reuters, citând surse din Liban. Totodată, potrivit unor oficiali americani citați de site-ul Axios, Israelul a ales să detoneze pagerele marți, fiind temeri că gruparea poate descoperi operațiunea secretă.

  • Atacul a avut loc în timp ce cresc tensiunile dintre Israel și Hezbollah, iar oficialii americani sunt foarte îngrijorați că se va ajunge la un război total.
  • Hezbollah a amenințat că se va răzbuna pentru atacul care a ucis cel puțin nouă persoane, inclusiv un copil, și a rănit alte 2.800.

Complotul pare să fi fost pregătit de mai multe luni. Hezbollah a comandat 5.000 de pagere de la Gold Apollo, care au fost introduse în țară la începutul acestui an, scrie Reuters, citând o sursă libaneză de rang înalt. Acesta a declarat că dispozitivele au fost modificate de serviciul de spionaj al Israelului „la nivel de producție”.

„Mossadul a injectat o placă în interiorul dispozitivului cu un material exploziv care primește un cod. Este foarte greu de detectat prin orice mijloace. Chiar și cu orice dispozitiv sau scanner”, a declarat sursa.

Sursa a declarat că 3.000 de pagere au explodat atunci când le-a fost trimis un mesaj codat, activând simultan explozibilii. 

O altă sursă de securitate a declarat pentru Reuters că până la trei grame de explozibili au fost ascunse în noile pager-uri și au trecut „nedetectate” de Hezbollah timp de luni de zile. În urma operațiunii, compania Gold Apollo a precizat că acestea au fost, de fapt, fabricate de o companie cu sediul în Budapesta.

Cum a fost ales momentul detonării

Planul Israelului era ca pagerele capcană să fie folosite ca o primă lovitură surpriză într-un război total, pentru a încerca să paralizeze Hezbollah.

Dar, în ultimele zile, liderii israelieni au devenit îngrijorați că Hezbollah ar putea descoperi pagerele, scrie Axios. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, principalii săi miniștri și șefii Forțelor de Apărare ale Israelului și ai agențiilor de informații au decis să utilizeze sistemul acum, mai degrabă decât să-și asume riscul ca acesta să fie detectat de Hezbollah, a declarat un oficial american.

„A fost un moment de acum ori niciodată”, a declarat un oficial american, vorbind despre raționamentul pe care Israelul l-a oferit SUA pentru momentul atacului.

Preocupările care au condus la decizia de a efectua atacul au fost relatate pentru prima dată de Al-Monitor, care a transmis că doi agenți Hezbollah au avut suspiciuni cu privire la pagere în ultimele zile.

Atunci când un consilier principal al președintelui Biden, Amos Hochstein, a vizitat Israelul luni, Netanyahu, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, și alți oficiali de rang înalt au fost implicați în ore întregi de consultări privind securitatea în legătură cu posibila compromitere a operațiunii.

Atunci când israelienii s-au întâlnit cu Hochstein, nu i-au dat nici măcar un indiciu cu privire la ceea ce se întâmpla în culise, a declarat un oficial american.

SUA, informate că urmează o operațiune în Liban

Marți după-amiază, ora locală, cu câteva minute înainte ca pagerele să înceapă să explodeze în Liban, Gallant l-a sunat pe secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și i-a spus că Israelul urma să desfășoare în curând o operațiune în Liban, dar a refuzat să dea detalii specifice.

Un oficial american a declarat că israelienii nu au informat SUA cu privire la detaliile operațiunii, dar a adăugat că apelul lui Gallant a fost o încercare de a nu ține SUA total în necunoștință de cauză.

Cu toate acestea, oficialii americani au declarat că nu au văzut apelul lui Gallant ca o notificare prealabilă serioasă. „Nu am fost la curent cu această operațiune și nu am fost implicați”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller.

În urma atacului, oficialii israelieni și americani au declarat că Hezbollah ar putea lansa un atac major împotriva Israelului drept răzbunare sau ar putea fi descurajat pe termen scurt de posibile breșe de securitate despre care nu știe și pe care Israelul le-ar putea exploata.

De altfel, miercuri dimineața, Hezbollah a emis o declarație în care afirmă că va continua să lupte împotriva Israelului de-a lungul frontierei, separat de răzbunarea sa pentru atacul cu pagerele, adăugând că Israelul trebuie să se aștepte la represalii pentru operațiune.

 

Editor : A.C. | B.E.

Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Top citite

Recomandările redacției

Ultimele știri

Citește mai multe

Te-ar putea interesa și

Liderul Hezbollah spune că exploziile pagerelor sunt ”act de război”. El a vorbit despre ”dorința răniților de a se întoarce la luptă”

Bulgaria investighează o companie care ar avea legături cu vânzarea de pagere către Hezbollah. 1,6 milioane de euro, în vizor

„Închideți telefoanele acum!” Cum a transformat Israel războiul împotriva Hezbollah folosind „un cal troian modern”

Un israelian racolat de Iran a fost arestat sub acuzația de complot pentru asasinarea lui Netanyahu și a altor oficiali din Israel

Partenerii noștri