Live Text Război în Ucraina, ziua 82. Luptători răniți, evacuați din Azovstal și duși în regiunea prorusă în schimbul unor prizonieri ruși
După Finlanda, și Suedia se pregătește să ceară aderarea la NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că „Ucraina poate câștiga acest război” și că „Rusia nu își atinge obiectivele strategice”. El a numit deciziile Suediei și Finlandei „istorice”, adăugând că „ușa NATO este deschisă” ambelor țări. Totodată, forțele ruse se retrag din nord în urma contraofensivei Ucrainei, dar intensifică atacurile în est, spun oficialii ucraineni.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
264 de luptătorii ucraineni au fost evacuați din Azovstal în schimbul unor prizonieri ruși
ACTUALIZARE. Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a anunțat că 264 de luptători ucraineni răniți au fost evacuați de la uzina siderurgică Azovstal din Mariupol, în schimbul predării de către partea ucraineană a unor soldați ruși care fuseseră luați prizonieri.
Ministerul ucrainean al Apărării confirmase anterior că este în curs de desfășurare o operațiune de evacuare a luptătorilor din combinatul siderurgic Azovstal, aflat sub asediul forțelor ruse.
Ministrul adjunct al apărării, Hanna Maliar, a anunțat că 53 de luptători grav răniți au fost duși în orașul Novoazovsk, aflat sub controlul rebelilor susținuți de Rusia, iar alți 211 au fost evacuați folosind un coridor umanitar către o altă localitate deținută tot de rebeli, Olenivka.
Заступниця Міністра оборони України Ганна Маляр - про евакуацію поранених оборонців Маріуполя з території «Азовсталь» pic.twitter.com/E1dlUw0sMK
— Defence of Ukraine (@DefenceU) May 16, 2022
Ulterior, va avea loc un schimb de prizonieri, „pentru a-i readuce acasă”, a spus Maliar, care a subliniat, pe de altă parte, că există încă luptători care au rămas în uzinele Azovstal.
„În ceea ce îi privește pe apărătorii care au rămas încă la Azovstal, salvarea lor se desfășoară prin eforturile comune ale agențiilor”, a spus Maliar.
„Datorită apărătorilor din Mariupol, am câștigat timp critic pentru a ne reface rezervele, a ne regrupa forțele și a primi asistență din partea partenerilor. Apărătorii din Mariupol au îndeplinit în totalitate toate sarcinile stabilite de comandament”, a anunțat Maliar.
„Din păcate, nu avem posibilitatea de a debloca Azovstal prin mijloace militare. Cea mai importantă sarcină comună a întregii Ucraine și a întregii lumi este de a salva viețile apărătorilor din Mariupol”, a arătat adjuncta ministrului apărării.
La scurt timp după declarația sa, și președintele Volodimir Zelenski a confirmat evacurările soldaților de la Azovstal și de asemenea, a lăsat să se înțeleagă că mai sunt ucraineni care au rămas în interiorul uzinei.
„Grație acțiunilor armatei ucrainene - Forțele Armate ale Ucrainei, serviciilor de informații, echipei de negociere, Comitetului Internațional al Crucii Roșii și Națiunilor Unite, sperăm că vom reuși să salvăm viețile băieților noștri. Printre ei se află și răniți grav. Aceștia sunt în curs de a fi tratați. Vreau să subliniez că Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață. Acesta este principiul nostru. Eforturile continuă pentru a-i aduce pe băieți acasă, iar aceste eforturi sunt delicate și au nevoie de timp”, a declarat președintele Zelenski.
Mai multe autobuze cu răniți au plecat de la Azovstal
ACTUALIZARE 22:42 Circa 12 autobuze cu soldați ucraineni răniți au plecat de la combinatul Azovstal luni seară, scrie Reuters, citând un martor de la fața locului.
Nu este clar câți oameni se află în autobuze.
Potrivit estimărilor, în subteranele Azovstalului s-ar mai afla circa 600 de soldați ucraineni.
Soldați răniți, evacuați de la Azovstal
ACTUALIZARE 22:17 Primii soldați răniți sunt evacuați de la Azovstal luni seară, potrivit unor imagini publicate pe Twitter de site-ul de știri Tpyxa.net.
Wounded Azov defender evacuated out of the Azovstal plant. pic.twitter.com/Jf3Kn6s3Vt
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) May 16, 2022
Potrivit Ministerului rus al Apărării, a fost agreată o încetare a focului pentru evacuarea răniților în stare gravă, scrie Guardian, care precizează că nu există deocamdată o confirmare oficială din partea părții ucrainene.
Soldații evacuați sunt duși la un spital din orașul Novoazovsk, în Donețk, situat în apropiere de Mariupol, la circa 40 de kilometri, a mai precizat ministerul rus al Apărării.
Tot potrivit Tpyxa, un comandant ucrainean din Azovstal a precizat într-o înregistrare video că această evacuare „nu reprezintă o predare, așa cum a fost prezentată în presa rusă”.
Azovstal: new details.
— ТРУХА⚡️English (@TpyxaNews) May 16, 2022
As it turned out, the seriously wounded were evacuated from the basements of Azovstal.
It was not a surrender, as it was presented by the Russian media.
It was an exchange of seriously wounded Ukrainian soldiers for Russian prisoners of war. pic.twitter.com/UNUX7hGznS
Bombardamentele rușilor au ucis 10 civili din Sievierodonețk (guvernatorul regional)
ACTUALIZARE 19:30 Cel puțin 10 civili au fost uciși luni de bombardamentele rușilor asupra orașului Sievierodonețk în estul Ucrainei, potrivit guvernatorului regional Serghei Gaidai, transmite Reuters.
Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk, a spus anterior luni că bombardamentele grele au provocat incendii în zone rezidențiale.
Kuleba: UE riscă să plătească de două ori costurile pentru război
ACTUALIZARE 19:26 Uniunea Europeană trebuie să oprească importurile de petrol şi gaz dinspre Rusia sau riscă să plătească de două ori pentru costurile războiului din Ucraina, a declarat, luni, șeful diplomației ucrainean, Dmitro Kuleba, la Bruxelles, înaintea unei reuniuni a miniştrilor de externe din UE.
Kuleba a mai spus că, prin importurile sale de energie, blocul comunitar continuă ''să finanţeze maşina de război rusă, agresiunea şi atrocităţile ei'', relatează DPA.
''A continua să cumpere gaz şi petrol din Rusia ar însemna pentru UE să plătească Rusiei pentru livrările de energie şi să-i furnizeze Ucrainei asistenţă financiară'', a spus şeful diplomaţiei ucrainene.
Putin spune că are „probe documentare” că în Ucraina au fost create „componente pentru arme biologice”
ACTUALIZARE 18:30 Preşedintele rus Vladimir Putin a susţinut luni că în Ucraina au fost creaţi compuşi pentru arme biologice şi că în timpul „operaţiunii militare speciale” Rusia a obţinut „probe documentare” cu privire la astfel de activităţi desfăşurate pe teritoriul ucrainean cu sprijinul SUA.
„Acum, în timpul operaţiunii speciale în Ucraina, am obţinut probe documentare că în apropierea frontierelor noastre au fost create în esenţă componente pentru arme biologice”, a declarat Vladimir Putin luni, la Kremlin, în timpul unui summit al Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), scrie EFE, potrivit Agerpres.
Forțele ucrainene anunță că au recâștigat controlul frontierei cu Rusia în regiunea Harkov
ACTUALIZARE 18:00 Forţele ucrainene au respins trupele ruse şi au recâştigat controlul asupra unei porţiuni din frontiera cu Rusia, în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, au anunţat luni autorităţile de la Kiev.
„Batalionul 227 al brigăzii 127 de apărare teritorială din forţele armate de la Harkov i-a alungat pe ruşi şi s-a instalat la frontieră”, a precizat Ministerul ucrainean al Apărării pe pagina sa de Facebook.
„Suntem mândri de soldaţii noştri care au restabilit tabla indicatoare de la frontieră. Le mulţumim tuturor celor care, cu riscul vieţii, eliberează Ucraina de invadatorii ruşi”, a transmis la rândul său pe Telegram guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov.
Consilierul prezidenţial ucrainean Oleksii Arestovici afirmase cu o zi înainte că trupe ruseşti sunt transferate spre sud-est din regiunea Harkov în Lugansk, în partea de est a teritoriului ucrainean cunoscută ca Donbas, pentru a ocupa oraşul Severodoneţk.
„Pentru a obţine o victorie aparentă, inamicul se concentrează asupra a două obiective: fie să avanseze spre frontierele regiunii Lugansk (...) fie să cucerească Severodoneţul”, a arătat guvernatorul regiunii Lugansk, Serghei Gaidai, într-o înregistrare video distribuită pe Telegram.
Forţele ruse ar putea încerca să ocupe teritorii aflate încă sub control ucrainean, a explicat oficialul. O parte din regiunea respectivă era controlată din 2014 de secesioniştii pro-ruşi, reaminteşte AFP. Severodoneţk este acum capitala administrativă a părţii din Lugansk controlate de Ucraina.
Autorităţile ucrainene au mai comunicat că în ultimele 24 de ore rachetele ruseşti au ucis zece oameni - şase în regiunea Doneţk din est, doi în cursul atacului asupra unui spital din Severodoneţk şi doi la Nikolaev, în sud. În Doneţk s-au înregistrat şi 12 răniţi, iar la Severodoneţk alţi nouă.
Potrivit poliţiei, bombardamentele ruse au lovit localităţile Mariupol, Avdeevka, Toreţk, Liman, Soledar, Zalizne, Bahmut, New York, Dibrova şi Bahmuţke. Au fost distruse 36 de instalaţii civile, printre care mai multe clădiri de locuinţe, o moschee, o uzină şi o cafenea.
La Nilolaev, viceprimarul Andrii Moskalenko a vorbit şi despre un atac informatic rus în urma căruia au fost sustrase vineri fişere ale municipalităţii, publicate ulterior pe canale de Telegram ale „inamicilor”.
Norvegia, Danemarca şi Islanda vor ajuta Finlanda şi Suedia dacă vor fi atacate înainte de a adera la NATO
ACTUALIZARE 17:40 Norvegia, Danemarca şi Islanda au semnat luni o declaraţie comună în care îşi exprimă sprijinul pentru Finlanda şi Suedia în cazul în care cele două ţări ar fi atacate.
„Împreună cu Danemarca şi Islanda, Norvegia este pregătită să îşi ajute vecinii nordici prin toate mijloacele necesare dacă ar fi victimele agresiunii pe teritoriul lor înainte de a obţine statutul de membru al NATO”, a afirmat premierul norvegian Jonas Gahr Store, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.
Suedia a luat oficial decizia de a intra în NATO
ACTUALIZARE 16.38 Guvernul social-democrat al Suediei a luat luni decizia oficială de a solicita aderarea la NATO, călcând pe urmele vecinei sale Finlanda, într-o mișcare care va redesena harta geopolitică în nordul Europei.
„Există o mare majoritate în parlamentul Suediei în favoarea aderării la NATO”, a declarat prim-ministrul Magdalena Andersson în urma unei dezbateri despre politica de securitate. „Cel mai bun lucru pentru Suedia și pentru populația suedeză este să se alăture NATO”.
Invazia Ucrainei de către Rusia a evidențiat vulnerabilitățile Suediei și Finlandei, în ciuda cooperării lor strânse cu NATO în ultimii ani, determinând cele două țări să își dorească aderarea la Alianța Nord Atlantică.
Suedia va începe discuții diplomatice cu Turcia pentru a încerca să depășească obiecțiile Ankarei față de aderarea sa la NATO, a declarat ministrul Apărării Peter Hultqvist.
CNN: Rușii au folosit în Ucraina bombe speciale „cu cuie”, interzise în zonele civile
ACTUALIZARE 16.32 Armata rusă a folosit împotriva populației civile din Ucraina bombe speciale care împrăștie cuie asemănătoare unor „săgeți de darts” - un tip de armă folosită pentru prima oară în timpul Primului Război Mondial și a cărei folosire este interzisă în zonele rezidențiale, informează CNN.
Dovezile folosirii acestor proiectile au apărut în zonele de lângă orașele Irpin și Bucha, unde trupele ruse au fost deja acuzate de comiterea de masacre împotriva populației civile.
La mai bine de o lună după ce armata ucraineană a preluat controlul orașului Irpin, localnicii încă mai găsesc astfel de mini-săgeți împrăștiate în curțile caselor sau înfipte în pereții locuințelor. „Nu le poți scoate cu mâinile, ai nevoie de un clește”, a declarat pentru CNN un localnic din Irpin.
Schijele respective sunt numite „flechettes” - termen din limba franceză care se traduce prin „mici săgeți” - și reprezintă o moștenire a Primului Război Mondial când aceste proiectile au fost folosite pentru prima oară, de către trupele aliate împotriva celor germane.
Proiectilele „flechettes” au fost special create pentru a lovi și răni cât mai mulți militari dintr-o singură salvă. Un singur proiectil de artilerie poate conține câteva mii de astfel de mini-săgeți.
Citește continuarea AICI
Putin, despre aderarea Suediei și Finlandei la NATO: Desfășurarea de infrastructuri militare necesită un răspuns al Rusiei
ACTUALIZARE 16.02 Președintele rus Vladimir Putin a declarat luni că extinderea NATO către Finlanda şi Suedia nu este o problemă pentru Rusia, cu excepţia cazului în care ea va include şi desfăşurarea de trupe străine pe teritoriul acestor ţări, transmit agenţiile AFP şi EFE.
„Rusia nu are probleme cu aceste ţări, întrucât intrarea lor în NATO nu creează o ameninţare”, a spus Putin la summitul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC).
Dar liderul de la Kremlin a atras atenţia în continuare că dacă această extindere a NATO va fi însoţită de „amplasarea de infrastructuri militare”pe teritoriul Finlandei şi al Suediei, atunci Rusia va fi nevoită să reacţioneze. „Desfăşurarea de infrastructuri militare pe teritoriile acestor ţări va antrena evident un răspuns din partea Rusiei”, a indicat Putin.
Președintele rus a mai subliniat că Rusia trebuie să fie atentă la ceea ce a descris drept „planurile alianţei militare conduse de SUA de a-şi spori influenţa globală”, notează Agerpres.
„Lasă după ei iadul”. Militarii ruși pun mine antipersonal chiar și în jucării sau frigidere
ACTUALIZARE 15.50 Minele antipersonal reprezintă principala ameninţare la adresa locuitorilor din teritoriile ucrainene eliberate de sub ocupaţia armatei ruse. Sute de persoane, atât din localităţile situate la nord-vest de Kiev, cât şi în cele de la nord-est de Harkov, de unde invadatorii au fost obligaţi să se retragă, au murit după ce au călcat sau au trecut cu maşinile sau utilajele agricole peste dispozitivele explozive amplasate de soldaţii ruşi. Potrivit autorităților, rușii au pus mine antipersonal chiar și în frigidere sau în jucăriile copiilor, relatează Agerpres.
Astfel de situaţii au fost înregistrate la Borodianka, Irpin sau Bucea, cele mai afectate localităţi din apropierea Capitalei Ucrainei, însă în prezent minele fac numeroase victime în localităţile din regiunea Harkov, unde a avut loc o contraofensivă puternică a soldaţilor ucraineni.
„În ultima localitate eliberată Ţîrkun, au fost două femei care au murit, după explozia unor mine. Lasă după ei iadul”, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei regionale din Harkov, Olena Baranik.
Ungaria respinge embargoul UE asupra petrolului rusesc
ACTUALIZARE 15.40 Ungaria respinge setul de sancţiuni propus de UE ce include un embargo asupra petrolului rusesc, în forma sa actuală, a declarat luni pentru BBC europarlamentarul Fidesz Balazs Hidveghi, transmite MTI.
„Respingem actualul set de sancţiuni pentru că în forma prezentă este pur şi simplu inacceptabil; încalcă o linie roşie pentru ţara noastră”, a spus Hidveghi, adăugând că, pe lângă Ungaria, mai sunt o serie de alte ţări din Europa centrală, şi de asemenea şi Germania, care nu se află în poziţia de a tăia brusc şi complet importul de petrol rusesc.
„Nu putem distruge industrii întregi şi opri funcţionarea unor afaceri întregi şi să lăsăm fără lucru milioane de oameni", a insistat politicianul ungar, potrivit căruia decizia privind instituirea unui embargo a fost luată pripit şi sancţiunile "ne-ar afecta pe noi mai mult decât le-ar face rău ruşilor pe care vrem să-i sancţionăm”.
Citește continuarea AICI
Protestatari Greenpeace au blocat intrarea într-un port britanic a unui vas încărcat cu petrol rusesc
ACTUALIZARE 15.24 Protestatari Greenpeace au blocat, duminică, intrarea unui petrolier sub pavilion grecesc într-un port din sudul Angliei pentru că era încărcat cu petrol din Rusia, relatează Reuters. Poliția a făcut arestări în timpul incidentului.
Deși și Marea Britanie și Uniunea Europeană au dat interdicții navelor rusești de a intra în porturile lor, există unele excepții, în condițiile în care Regatul Unit nu a interzis încă total importurile de petrol rusesc, urmând ca acesta să fie eliminat complet până la sfârșitul anului. Interdicțiile împotriva vaselor rusești au venit ca parte a sancțiunilor impuse Rusiei după ce Putin a dat ordinul de invadare a Ucrainei.
Din acest motiv, unele nave cu încărcături de marfă din Rusia încă pot să intre în porturile britanice.
Imagini din dronă cu un sat din regiunea Herson distrus complet de ruși
ACTUALIZARE 15.10 Satul Oleksandrivka, din regiunea Herson, a fost distrus complet de trupele ruse. Imagini surprinse de ucraineni din dronă arată amploarea dezastrului lăsat în urmă de ruși.
În imaginile publicate pe rețelele sociale pot fi observate casele complet distruse din localitate. Ulterior, în imagini pot fi observate și câteva tancuri care se află în apropierea satului.
Luni, liderul militar prorus al regiunii Herson a declarat că regiunea se află „100% sub controlul și protecția” forțelor rusești, în timp ce ucrainenii au avertizat că rușii pregătesc terenul pentru referendumuri în Herson și Zaporojie.
Vezi VIDEO AICI
Lukașenko a cerut consolidarea rapidă a OTSC
ACTUALIZARE 15.00 Președintele din Belarus, Alexander Lukașenko, i-a îndemnat luni pe ceilalți membri ai alianței militare dominate de Moscova, OTSC, să rămână uniți și a acuzat Occidentul că speră să prelungească conflictul din Ucraina pentru a încerca să slăbească Rusia cât mai mult posibil.
Lukașenko, vorbind la un summit al liderilor Organizației Tratatului de Securitate Colectivă, a declarat că „sancțiunile infernale" împotriva țării sale și a Rusiei ar fi putut fi evitate dacă grupul ar fi vorbit pe o singură voce.
„Fără un front unit, Occidentul colectiv va crește presiunea asupra spațiului post-sovietic", a spus Lukașenko în cadrul declarațiilor de deschidere, transmise la TV, adresându-se președintelui rus Vladimir Putin și liderilor Armeniei, Kazahstanului, Kârgâzstanului și Tadjikistanului. Lukașenko a mai precizat că „Rusia nu ar trebui să lupte singură cu încercarea de extindere a NATO".
McDonald's anunță retragerea de pe piața din Rusia și vinderea afacerii
ACTUALIZARE 14.45 Lanțul de fast-food McDonald's a anunțat retragerea de pe piața din Rusia și vinderea afacerii către o companie locală, ca urmare a „crizei umanitare cauzate de războiul din Ucraina și operarea într-un mediu de afaceri tot mai impredictibil”, informează CNN.
În luna martie, compania americană anunța închiderea temporară a restaurantele sale din Rusia, ca urmare a invaziei din Ucraina.
McDonald's a devenit un simbol al politicii de reforme sociale „Glasnost”, inițiată de fostul președinte sovietic Mihail Gorbaciov la finele anilor 1980. Pe 31 ianuarie 1990, la Moscova se deschidea primul astfel de restaurant.
Acum, McDonald's a anun'at că va părăsi definitiv Rusia și că va vinde întreaga rețea de restaurante unui „cumpărător local” din Rusia.
Comisia Europeană anunță cea mai mare inflație din istoria UE
ACTUALIZARE 14.22 Invadarea Ucrainei de către Rusia şi explozia preţurilor la energie şi materii prime a impus revizuirea prognozelor de creştere pentru UE şi zona euro, atât în 2022 cât şi în 2023, în timp ce inflaţia este prognozată să ajungă la valori record, a anunţat luni Comisia Europeană în noile sale previziuni, transmite Reuters.
Previziunile economice de primăvară, publicate de Executivul comunitar, arată că, atât în UE cât şi în zona euro, creşterea reală a PIB ar urma să fie de 2,7% în acest an, semnificativ mai puţin faţă de avansul de 4% prognozat în luna februarie, înainte de debutul războiului din Ucraina. Prognozele de creştere pentru anul următor au fost şi ele revizuite în jos, până la 2,3% atât în UE cât şi în zona euro, de la 2,8% (2,7% pentru zona euro) în februarie.
Aceasta este prima estimare comprehensivă a costurilor economice ale războiului din Ucraina pentru cele 19 ţări din zona euro şi cele 27 de state membre UE.
Guvernul Rusiei a naționalizat uzina Renault din Moscova și începe producția celebrelor mașini sovietice Moskvitch
ACTUALIZARE 14.20 Guvernul Rusiei a naționalizat o fabrică importantă care a aparținut grupului Renault și intenționează să o folosească pentru a reînvia celebra marcă sovietică Moskvitch din epoca sovietică. Producătorul francez de automobile a catalogat decizia drept „o alegere responsabilă” pentru miile săi de angajați din Rusia.
Acesta este primul transfer major de active private în proprietatea statului, după ce oficialii ruși au amenințat că vor naționaliza întreprinderile occidentale care își suspendă activitatea din cauza invaziei Moscovei în Ucraina, potrivit The Moscow Times.
„Am decis să listez fabrica ca un bun al orașului și să reiau producția sub marca istorică Moskvitch”, a anunțat primarul Moscovei, Serghei Sobianin. „Vom deschide o nouă pagină în istoria Moskvitch în 2022”, a mai spus el, promițând că va păstra „majoritatea” personalului și subcontractanții fabricii Renault.
Citește continuarea AICI
Autoritățile de la Kiev: Rusia pregătește terenul pentru referendumuri în Herson și Zaporojie
ACTUALIZARE 14.12 Ocupanţii ruşi au primit ordin de la Kemlin să pregătească un referendum în regiunile Herson şi Zaporojie în următoarele luni, a declarat într-o intervenţie televizată luni un consilier al ministrului ucrainean de interne, Vadim Denisenko, citat de EFE.
„Există instrucţiuni din partea Moscovei ca în câteva luni să se ajungă la organizarea unui referendum. În acest moment, ei nu înţeleg încă foarte clar despre ce să fie acest referendum, dar se vor concentra pe pregătirea terenului pentru consultare”, a declarat oficialul ucrainean, citat de agenţia Unian.
Consilierul citat a menţionat că „ruşii încearcă să-şi consolideze prezenţa pe cât pot” nu doar în oraşul Energodar, din regiunea Zaporojie, ci şi în alte părţi, transmite Agerpres.
„Ei încearcă să-şi impună puterea, în multe aşezări îşi instalează supraveghetori, adeseori din lumea criminală”, a spus Denisenko, adăugând că sunt cazuri când amante şi rude apropiate sunt instalate în funcţii.
La rândul său, preşedintele administraţiei militare regionale din Herson, Ghennadi Laguta, a declarat că ocupanţii colectează datele personale ale rezidenţilor pentru alegeri şi şi-a exprimat convingerea că oamenii din Herson susţin Ucraina şi nu vor merge la referendum.
Ruşii plănuiesc să efectueze un „recensământ” al populaţiei din regiunea Herson, la fel cum au făcut şi în peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, notează Unian.
Ucraina afirmă că "sabotori" ruși au încercat să treacă frontiera, pe la Sumî
ACTUALIZARE 13.40 Polițiștii de Frontieră ucraineni afirmă că trupele ruse au deschis focul peste graniță în regiunea Sumî luni. Ei au adăugat că "au luptat cu sabotori inamici" care au încercat să intre pe teritoriul ucrainean din satul Lokot, conform CNN.
Regiunea Sumî din nord-estul Ucrainei se află la 48 de kilometri de granița cu Rusia, iar Sumî a fost unul dintre primele orașe care au fost atacate în invazia rusă.
Serviciul Frontierei de Stat a afirmat că rușii au "tras cu mortiere, lansatoare de grenade, mitraliere și puști automate. Gărzile de frontieră s-au luptat cu sabotorii și i-au forțat să se retragă dincolo de frontiera de stat".
După mai multe săptămâni de liniște, satele de graniță din Sumî au fost atacate constant în ultimele zile, iar autoritățile locale spun că rușii au recurs la atacuri terestre și aeriene.
Analiștii spun că atacurile rusești asupra orașului Sumî și, de asemenea, dincolo de granița internațională, în regiunea Cernihiv, urmăresc să blocheze unitățile ucrainene care ar putea fi altfel desfășurate pe liniile principale ale frontului din Donbas.
Embargo pentru petrolul rusesc. Lituania spune că blocul comunitar este „ținut ostatic de un stat membru”
ACTUALIZARE 12.21 Miniștrii de externe ai UE au încercat să facă presiuni publice luni asupra Ungariei pentru a-și ridica vetoul asupra unui embargo petrolier împotriva Rusiei, Lituania afirmând că blocul este „ținut ostatic de un stat membru”, relatează Reuters.
Embargoul propus de Comisia Europeană la începutul lunii mai ar fi cea mai dură sancțiune de până acum după invadarea Ucrainei și include interzicera importurilor de petrol din Rusia.
Însă Ungaria, cel mai apropiat aliat al Moscovei în UE, a declarat că vrea sute de milioane de euro de la UE pentru a atenua costul renunțării la țițeiul rusesc. UE are nevoie ca toate cele 27 de state să fie de acord cu embargoul pentru ca acesta să fie adoptat.
„Întreaga Uniune este ținută ostatică de un stat membru... trebuie să fim de acord, nu putem fi ținuți ostatici”, a declarat ministrul de externe lituanian Gabrielius Landsbergis, la sosirea la o întâlnire cu omologii săi.
Rusia refuză să negocieze eliberarea combatanților blocați în tunelurile de la Azovstal
ACTUALIZARE 12.16 Rusia a refuzat duminică să negocieze cu privire la posibilitatea eliberării combatanţilor ucraineni ai batalionului naţionalist Azov, baricadaţi de mai multe săptămâni în tunelurile combinatului siderurgic Azovstal, pe care i-a calificat drept „criminali de război”, relatează EFE.
„A face din criminalii de război ai Azov obiectul unor negocieri politice este o blasfemie faţă de istoria anului 1941”, când Germania nazistă a invadat Uniunea Sovietică, a declarat Vladimir Medinski, negociatorul şef al rus pe canalul său Telegram.
Un grup de rude ale luptătorilor, majoritatea soţii, s-au deplasat la sfârşitul săptămânii trecute în Turcia pentru a se întâlni cu preşedintele Recep Tayyip Erdogan, a cărui ţară a găzduit deja negocieri între cele două părţi.
La sfârşitul săptămânii trecute, trei foşti preşedinţi ai Ucrainei, Leonid Kucima, Victor Iuşcenko şi Petro Poroşenko, au făcut apel la comunitatea internaţională să-i salveze pe cei care încă rezistă în oţelărie, unde au spus că mai există şi un grup de civili.
Deşi Putin a ordonat suspendarea asaltului asupra combinatului, oţelăria este supusă unor bombardamente intense, potrivit autorităţilor ucrainene.
Ucraina spune că o rachetă rusească a intrat în spațiul aerian al României. MApN: „Nu a fost confirmată”
Un cargo rusesc s-a scufundat în Mediterană, după o explozie în sala motoarelor
Rusia folosește cele mai mari avioane din lume pentru a-și retrage tehnica militară din Siria
Bolojan, despre fricile privind agenda de tip LGBT: Nu e a țării noastre. Ce spune liderul PNL despre stagiul militar obligatoriu
Legăturile oamenilor lui Călin Georgescu cu Rusia
„Următoarele două luni sunt periculoase. Este un risc de război mondial”. Avertismentul ministrului de Externe al Ungariei
„Pălăriile Patriei”. Profesoare din Rusia, păcălite să facă și să poarte coifuri din staniol. Motivul invocat de cel care a făcut farsa
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Prețurile la carburanți au crescut pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și din Ucraina. Expert: Urmează și alte scumpiri
Citește continuarea AICI
Rusia atrage atenția că aderarea Finlandei și Suediei la NATO va avea „consecințe de amploare”: „Nu vom accepta pur si simplu”
ACTUALIZARE 11.53 Alegerile făcute de Finlanda și Suedia privind aderarea la NATO sunt greșeli care vor avea „consecințe de amploare” și vor duce la schimbarea radicală a situației globale, a declarat luni viceministrul rus de externe Serghei Ryabkov, potrivit agenției Interfax, citată de Reuters.
Oficialul rus a atras atenția că cele două țări nu ar trebui să își facă iluzii că Rusia va accepta pur și simplu decizia lor de a se alătura alianței militare NATO.
„Situația se schimbă radical. Este clar pentru noi că securitatea Suediei și Finlandei nu va fi consolidată ca urmare a acestei decizii. Nu ar trebui să își facă iluzii că pur și simplu o vom suporta”, a afirmat Ryabkov.
Bombardamente în Odesa, doi adulți și un copil au fost răniți
ACTUALIZARE 11.40 O lovitură cu rachetă a aeronavelor strategice rusești în regiunea Odesa a deteriorat infrastructura turistică a regiunii și a rănit doi adulți și un copil, relatează agenția de presă Interfax din Ucraina, potrivit The Guardian.
Potrivit canalului de Telegram al Consiliului orașului Odessa, rușii „continuă să atace podul avariat și nefuncțional de peste estuarul Nistrului, dar bombardează și zonele rezidențiale. Doi adulți au fost răniți, iar un copil mic a fost grav rănit”.
Ucrainenii i-au împins pe ruși până la granița de stat, în zona Harkov
ACTUALIZARE 11.30 Guvernatorul regiunii Harkov a declarat că trupele ucrainene care apără Harovul au ajuns la granița de stat cu Rusia.
Reuters spune că nu poate verifica în mod independent comentariile făcute de guvernatorul regiunii, Oleg Sinegubov.
Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a scris pe aplicația de mesagerie Telegram că trupele Batalionului 227 au împins trupele ruse la granița de stat.
„Le mulțumim tuturor celor care, riscându-și viața, eliberează Ucraina de invadatorii ruși”, a spus Sinegubov.
Dacă va fi confirmată informația, ar sugera că o contraofensivă ucraineană are un succes din ce în ce mai mare în respingerea forțelor ruse din nord-est, după ce agențiile militare occidentale au declarat că ofensiva Moscovei în regiunea Donbas a stagnat.
Și Ministerul Apărării al Ucrainei a anunțat, într-o postare pe Facebook, că Batalionul 227 al Brigăzii 127 a forțelor armate ale Ucrainei a ajuns la granița cu Rusia, adăugând: „Împreună spre victorie!”
Soldații ucraineni, mesaj aproape de granița cu Rusia: "Domnule președinte, am reușit!"
ACTUALIZARE 11.22 O unitate militară ucraineană care luptă la nord de Harkov a difuzat un videoclip în care spune că a ajuns la granița cu Rusia, imaginile fiind însoțite de mesajul: "Domnule președinte, am reușit!".
În imaginile difuzate în 15 mai, conform Ministerului Apărării ucrainean, apare un grup mic de soldați care au înfipt în pământ un țăruș în culorile galben și albastru, într-o zonă despre care spun că e la linia de graniță.
Alright, people, we have the first Ukrainian unit coming up to the Russian border as part of the counter offensive action northeast of Kharkiv.
— Illia Ponomarenko 🇺🇦 (@IAPonomarenko) May 15, 2022
We should expect Russia to lose this salient north of the city as well in the coming days.
Via @Liveuamap pic.twitter.com/ONEU6BGaLU
Soldații care au împiedicat cucerirea Harkovului spun că trupele ruse se retrag peste graniță.
Oleksandr Iuvcenko, soldat: "Îi împingem pe ruși, se întorc în Rusia. În nord și în regiunea Harkov... Slavă Domnului că pleacă!"
Citește continuarea AICI
Orașul de sub Helsinki. Finlandezii au construit un uriaș și elaborat sistem de tuneluri și buncăre sub capitală, de frica rușilor
ACTUALIZARE 11.15 Invazia pornită de Vladimir Putin în Ucraina a convins Finlanda că este momentul să adere la NATO. Totuși, amenințarea este veche și a determinat Finlanda să înceapă în urma cu șapte decenii să sape în piatră, în subteranul capitalei, o uriașă rețea de tuneluri. Lucrările continuă și în prezent.
Finlandezii au început construcția sistemului lor de tuneluri încă din anii 1950, însă lucrările continuă chiar și în prezent. Este vorba de un sistem amplu și elaborat de tuneluri și pasaje. O mare parte este spațiu public, iar unele dintre camere arată ca niște terenuri de sport, însă roca de granit est încă vizibilă.
Spațiile pot fi transformate în așa fel încât în fiecare cameră să adăpostească 1.500 de oameni în trei zile.
Citește continuarea AICI
Momentul în care un tanc rusesc este complet distrus de o bombă de aviație lansată de o dronă ucraineană
ACTUALIZARE 11.05 Trupele ucrainene au reușit să distrugă un tanc rusesc cu patru bombe lansate de o dronă, în apropiere de Izium, conform unei înregistrări video postate luni pe rețelele sociale. Ultima bombă lansată a provocat explozia întregii muniții aflate la bord.
O înregistrare video de aproximativ 1 minut și 30 de secunde prezintă imaginile înregistrate chiar de drona care lansează bombele asupra tancului rusesc modelul T-72B3. După lansarea primei bombe, se observă două siluete - cel mai probabil membri ai echipajului - care se îndepărtează în grabă de tanc. Ultima bombă declanșează o explozie imensă, provocată cel mai probabil de explozia secundară a muniției aflate la bord și care distruge complet tancul rusesc.
Vezi VIDEO AICI
Imagini cu distrugerea unor poduri de cale ferată în Donbas de către ucraineni
ACTUALIZARE 10.52 Statul Major General ucrainean a postat duminică noapte pe rețelele sociale un video cu distrugerea unor poduri de cale ferată în Donbas.
„Soldații Forțelor de Operațiuni Speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei, în cooperare cu alte unități ale Forțelor de Apărare ale Ucrainei, distrug legăturile din spatele inamicului. Da, ca urmare a operațiunii efectuate cu succes în regiunea Lugansk, podurile de cale ferată dintre orașele Rubijne și Severodonetsk au fost doborâte prin explozie”, scrie Statul Major General ucrainean.
Institutul pentru Studiul Războiului: Rușii au rămas fără rezerviști și amestecă în luptă soldați cu pregătiri diferite
ACTUALIZARE 10.42 În evaluarea frontului de duminică noapte spre luni dimineață, Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) transmite că forțele ruse au abandonat probabil obiectivul de a realiza o încercuire pe scară largă a unităților ucrainene din orașul Donețk până la Izium în favoarea finalizării cuceririi regiunii Lugansk.
Principalele concluzii ale evaluării de luni dimineață:
- Forțele rusești vor acorda probabil prioritate câștigării bătăliei de la Severodonetsk în detrimentul atingerii granițelor administrative ale regiunii Donețk.
- Forțele rusești nu au avansat în direcția Sloviansk din cauza operațiunilor ofensive nereușite din zona Izium.
- Aviația ucraineană continuă să opereze la nord și la est de Izium.
- Forțele rusești au continuat să lanseze atacuri de artilerie, aeriene și navale asupra Uzinei siderurgice Azovstal, dar apărătorii din Mariupol și-au menținut pozițiile.
- Trupele rusești fortifică așezările ocupate de-a lungul axei sudice, ceea ce indică obiectivele rusești pentru controlul permanent al zonei.
Per @TheStudyofWar - "Russian forces have likely abandoned the objective of completing a large-scale encirclement of Ukrainian units from Donetsk City to Izyum in favor of completing the seizure of Luhansk Oblast... Russian forces have likely run out of combat-ready reservists... pic.twitter.com/rDiQP8Nvwm
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) May 16, 2022
Citește continuarea AICI
Germania va renunța la petrolul rusesc, indiferent de sancţiunile Uniunii Europene
ACTUALIZARE 10.25 Germania intenţionează să înceteze să mai importe petrol din Rusia de la finele acestui an, indiferent dacă se ajunge sau nu la un acord la nivelul UE cu privire la ţiţeiul rusesc, au declarat oficialii guvernamentali citaţi de Bloomberg, potrivit Agerpres.
Eforturile Berlinului destinate încheierii de contracte cu furnizorii alternativi înregistrează progrese, iar guvernul german este încrezător că poate rezolva problemele de logistică rămase în decurs de şase-şapte luni, susţin oficialii care au dorit să îşi păstreze anonimatul.
În condiţiile în care miniştrii de Externe din UE se întâlnesc luni la Bruxelles pentru a discuta o nouă rundă de sancţiuni impuse Rusiei, diplomaţii au lansat ideea unei amânări a embargoului după ce Ungaria s-a opus la propunerea iniţială a Comisiei Europene, pe motiv că încetarea importurilor de petrol din Rusia ar crea probleme pentru economia sa.
În schimb, oficialii citaţi de Bloomberg susţin că guvernul condus de cancelarul german Olaf Scholz este hotărât să continue cu planul său naţional de încetare a importurilor de petrol din Rusia, ca parte a sancţiunilor europene impuse Rusiei pentru invadarea Ucrainei.
Zelenski l-a demis pe comandantul Forţelor de apărare teritorială. Ucrainenii dețin controlul a 10% din teritoriul regiunii Lugansk
ACTUALIZARE 10.10 În pofida atacurilor puternice din partea trupelor ruse, armata ucraineană continuă să controleze aproximativ 10% din teritoriul regiunii Lugansk, potrivit guvernatorului ucrainean al regiunii, Serhii Gaidai, citat de agenția germană de presă DPA. La Kiev, preşedintele Volodimir Zelenski a operat o schimbare la conducerea Forţelor de apărare teritorială, anunţă agenția spaniolă de presă EFE, care citează agenţiile de presă ucrainene.
Trupele ruse nu au reuşit să captureze încă periferiile oraşelor Rubijne, Severodoneţk şi Lisiciansk, a indicat Gaidai într-o declaraţie duminică seara.
Moscova declarase săptămâna trecută că miliţiile separatiste proruse au avansat până la frontierele administrative ale regiunii Lugansk cu ajutorul armatei ruse. Gaidai a calificat aceste afirmaţii drept „fanteziste”.
În acelaşi timp, în regiunea Doneţk, tot în estul Ucrainei, trei civili au fost ucişi, iar alţi 13 răniţi în atacurile forţelor ruse duminică, potrivit administraţiei regionale ucrainene.
Forţele ruse şi-au intensificat acţiunile în direcţia Donbas, încercând să ia cu asalt poziţiile armatei ucrainene, care a respins 17 atacuri ruseşti şi a distrus şi tehnică militară rusească în ultimele 24 de ore, menţionează luni dimineață Statul Major al forţelor armate ucrainene în buletinul său zilnic cu privire la situaţia de pe front, transmite Agerpres.
Citește continuarea AICI
Evaluare britanică: Forțele desfășurate de Belarus la graniță vor împiedica o parte din trupele ucrainene să lupte în Donbas
ACTUALIZARE 09.10 Forțele trimise de Belarus lângă graniță vor bloca cel mai probabil o parte din trupele ucrainene, astfel încât ele nu vor mai putea fi trimise în Donbas, afirmă ministerul britanic al apărării în evaluarea de luni dimineață privind invazia rusă în Ucraina.
În actualizarea sa zilnică, ministerul a declarat că Belarus a „anunțat desfășurarea de forțe pentru operațiuni speciale de-a lungul graniței cu Ucraina, precum și unități de apărare aeriană, artilerie și rachete în poligoanele de antrenament din vestul țării”.
„Prezența forțelor belaruse în apropierea graniței va imobiliza probabil trupele ucrainene, astfel încât acestea să nu poată fi desfășurate în sprijinul operațiunilor din Donbas”, a afirmat ministerul.
Latest Defence Intelligence update on the situation in Ukraine - 16 May 2022
— Ministry of Defence 🇬🇧 (@DefenceHQ) May 16, 2022
Find out more about the UK government's response: https://t.co/DAnpcubog6
🇺🇦 #StandWithUkraine 🇺🇦 pic.twitter.com/moSLR5a4DL
Cu toate acestea, actualizarea a precizat că, în ciuda speculațiilor anterioare, forțele belaruse nu au fost implicate direct în conflict, însă „teritoriul belarus a fost folosit ca punct de sprijin pentru avansul inițial al Rusiei asupra Kievului și a Cernihivului. De asemenea, Rusia a lansat raiduri aeriene și atacuri cu rachete din Belarus”.
„Președintele belarus Lukașenko încearcă probabil să găsească un echilibru între sprijinul pentru invazia Rusiei și dorința de a evita o participare militară directă, cu riscul sancțiunilor occidentale, al represaliilor ucrainene și al unei posibile nemulțumiri în cadrul armatei belaruse”, potrivit britanicilor.
Ministru german: Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea acordului cu NATO
ACTUALIZARE 8.40 Comportamentul Rusiei echivalează cu repudierea unilaterală a acordului de cooperare cu NATO din 1997, a declarat duminică ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, transmite Reuters.
„Guvernul rus a spus clar că Actul fondator NATO-Rusia nu mai valorează nimic. Aşadar, acum trebuie să recunoaştem că şi acestui act de bază i-a fost pus capăt unilateral de către Rusia, nu de NATO”, a declarat Baerbock reporterilor la sfârşitul unei întâlniri a miniştrilor de externe ai NATO.
Zelenski: Negocierile privind evacuarea luptătorilor rămași în uzina Azovstal sunt "foarte complicate și delicate"
ACTUALIZARE 8.00 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că negocierile cu Rusia privind evacuarea luptătorilor rămași în uzina Azovstal din Mariupol continuă. Sunt "foarte complicate și delicate", a spus liderul de la Kiev, în mesajul său de azi-noapte.
Volodimir Zelenski: "Ne pregătim de noi încercări ale Rusiei de a ataca în Donbas, de a-și intensifica cumva mișcarea în sudul Ucrainei. Ocupanții încă nu vor să recunoască că se află într-o fundătură și așa-zisa lor „operațiune specială” a dat deja faliment.
Oricât de creativi sunt ei la Herson și Melitopol, indiferent de modul în care își prezintă presupusa putere în zonele ocupate din Priazovia și Donbas, ei sunt acolo temporar. Drapelul ucrainean, legea ucraineană, viața ucraineană vor rămâne acolo.
Consecința aceatei brutalități a ocupanților, cu care Ucraina se confruntă în fiecare zi, este că soldații ruși care supraviețuiesc vor duce acest rău cu ei înapoi în Rusia".
Armata ucraineană: În unele zone, efectivele unităților ruse sunt sub 20%
ACTUALIZARE 7.20 Armata ucraineană susține că forțele armate ruse au "suferit pierderi semnificative în ceea ce privește efectivele și echipamentele" în timp ce încearcă să avanseze spre vest până la granițele regiunilor Luhansk și Donețk, potrivit unui purtător de cuvânt al Statului Major General al Forțelor Armate.
"În unele zone, efectivele unităților ruse, ca urmare a ostilităților, sunt sub 20%", a declarat duminică târziu Statul Major al forțelor armate, conform CNN.
"În direcția Popasna, din cauza pierderilor grele și a incapacității de a acționa independent, trupele aeropurtate ale forțelor armate ale Federației Ruse fac echipă cu reprezentanți ai companiilor militare private rusești pentru acțiuni ulterioare", a susținut Oleksandr Ștupun, purtătorul de cuvânt al Statului Major General.
Popasna a căzut în mâinile forțelor ruse la începutul acestei luni, dar se pare că acestea nu au mai avansat în zonă de atunci.
De asemenea, rușii încearcă de câteva săptămâni să avanseze spre sud de Izium, iar statul major a declarat duminică că aceștia au încercat fără succes să desfășoare operațiuni ofensive și de asalt în două sate la sud de oraș.
De asemenea, armata a mai spus că forțele ruse la nord și la est de orașul Harkov încercau să-și apere pozițiile pentru "a împiedica înaintarea trupelor noastre spre frontiera de stat a Ucrainei", continuând în același timp să bombardeze orașele și satele recent recucerite de Ucraina.
Cât de ferm de împotrivește Turcia aderării Finlandei și Suediei la NATO? Antony Blinken e „încrezător”: Se poate ajunge la consens
ACTUALIZARE 7.00 Secretarul de stat american, Antony Blinken, s-a declarat duminică „încrezător” că Alianţa Nord-Atlantică va putea ajunge la un acord pentru admiterea Finlandei şi Suediei, în ciuda obiecţiilor formulate de Turcia.
Miniștrii de externe din țările membre NATO au avut, duminică, la Berlin, o reuniune informală, la care au fost invitați să participe și omologii lor din Finlanda și Suedia, cele două țări anunțându-și deja intenția de a renunța la neutralitate și de a cere să adere la Alianța Nord-Atlantică, o consecință directă a invaziei ruse din Ucraina.
Pentru ca o țară să intre în NATO este nevoie însă de acordul tuturor celorlalți membri, iar Turcia a semnalat recent că s-ar împotrivi.
Intrarea Finlandei şi Suediei în NATO ar fi o „greșeală”, aşa cum a fost şi aderarea Greciei la Alianţa Nord-Atlantică, a declarat vineri preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, o declarație care a fost nuanțată ulterior de purtătorul său de cuvânt, care a lăsat să se înțeleagă că Ankara este dispusă să poarte negocieri. De altfel, după poziția afișată de președintele turc, care a luat cumva prin surprindere, Suedia și Finlanda au spus că vor discuta cu partea turcă chiar la reuniunea de duminică de la Berlin.
Washingtonul a reacționat, la rândul său, la aceste declarații și a transmis că „încearcă să înțeleagă poziția Turciei”. Antony Blinken, șeful diplomației americane, a spus duminică seară că a vorbit cu ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, despre posibilitatea admiterii Finlandei şi Suediei în NATO.
„Nu vreau să fac vreo caracterizare a conversaţiilor specifice purtate cu ministrul turc de externe sau la sesiunile NATO, dar pot spune că am auzit în general o foarte mare susţinere pentru aderarea Finlandei şi Suediei la NATO, dacă optează pentru acest lucru. Şi sunt foarte încrezător că vom ajunge la un consens asupra acestui lucru”, a afirmat Antony Blinken, relatează Mediafax, care preia declarații citate de publicaţia „The Hill”.
Citește continuarea AICI
Cele mai recente informații privind desfășurarea evenimentelor din Ucraina:
- Forțele ruse au tras duminică asupra spitalului din Severodonețk, spune Serhi Haidai, șeful administrației militare regionale din Lugansk. Nouă civili au fost răniți și au primit îngrijiri medicale la spital, care a continuat să funcționeze și în timpul bombardamentelor.
- Ucraina are nevoie de armament greu din Occident și de un „embargo real asupra petrolului” rusesc pentru a învinge Rusia până la sfârșitul anului, a spus consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak.
- O primă înregistrare a comunicațiilor radio între pozițiile ruse, după ce nava amiral a rușilor de pe Marea Neagră, crucișătorul Moskva, a fost lovit de rachete ucrainene, a fost făcută publică. Înregistrarea confirmă că două rachete ucrainene Neptun au lovit nava de război.
- Premierul Suediei, Magdalena Andersson, spune că decizia țării sale de a solicita aderarea la NATO nu este „împotriva Rusiei”, relatează BBC.
- Federația Rusă stagnează în ofensiva sa din sudul și estul Ucrainei, a spus duminică secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană. El a adăugat că Ucraina poate câștiga războiul declanșat de Moscova.
- Mai mulţi cetăţeni ucraineni care au fost răniţi de armata rusă după ocuparea unor raioane din regiunea Harkov au fost preluaţi de militarii ruşi şi duşi pe teritoriul Federaţiei Ruse, a spus şeful Departamentului Comunicaţii al Poliţiei Regiunii Harkov, Olena Baranik.
- Președintele Finlandei, Sauli Niinisto, a povestit la CNN cum s-a desfășurat discuția telefonică cu omologul său rus Vladimir Putin, în care l-a anunțat că țara sa va trimite o cerere de aderare la NATO. El a spus că liderul de la Kremlin a fost „calm”.
- Peste 660 de persoane au fost ucise, de la începutul războiului, de forţele ruse în regiunea Harkov din Nord-Estul Ucrainei, a spus şeful Departamentului Comunicaţii al Poliţiei Regiunii Harkov, Olena Baranik.
- Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit cu omologul său american Antony Blinken la reuniunea informală a miniștrilor de Externe din NATO. Cei doi au discutat despre planurile de sprijin pentru economia Ucrainei, afectată de invazia Rusiei.
- Vicepremierul Ucrainei, Olga Stefanișina, a spus că speră ca și cererea Ucrainei de a adera la NATO să fie luată în considerare rapid, atunci când aceasta va fi trimisă, așa cum se întâmplă în cazul Finlandei și Suediei, potrivit CNN.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News