Live Text A 67-a zi de război. Bombardamentele asupra combinatului Azovstal s-au reluat duminică seara, după ce au fost evacuați 100 de civili
Armata ucraineană a distrus până acum aproximativ 1.000 de tancuri ruseşti, 2.500 de vehicule blindate şi aproape 200 de avioane, a declarat președintele Volodomir Zelenski, care a subliniat că Ucraina va fi liberă. Între timp, la Kiev a ajuns Nancy Pelosi, președinta Camerei Reprezentanților a Congresului Statelor Unite. În ultimele 24 de ore au continuat atacurile rușilor în regiunile Donețk și Lugansk. Noi imagini din satelit arată uzina Azovstal, de unde au fost evacuați duminică 100 de civili, distrusă în mare parte după bombardamentele rușilor, care au fost reluate duminică seară.
Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Bombardamentele asupra Azovstal au fost reluate duminică seara
ACTUALIZARE 23.50 După o rară perioadă de liniște care a permis evacuarea a aproximativ 100 de persoane, complexul siderurgic Azovstal din Mariupol a fost din nou ținta bombardamentelor ruse duminică seara, potrivit unui soldat ucrainean din Mariupol care a vorbit cu televiziunea ucraineană, relatează CNN.
Rușii au început să tragă din nou asupra combinatului de îndată ce evacuarea civililor a fost finalizată, potrivit comandantului brigăzii a 12-a a Gărzii Naționale, Denis Scelega. Acesta susține că au fost folosite „arme diverse” pentru a trage în oțelărie.
Nu este clar, menționează CNN, dacă reluarea bombardamentelor va pune în pericol următoarea etapă a evacuării din Azovstal, care ar trebui să aibă loc luni.
Sute de civili ucraineni sunt încă blocați în subsolurile uzinei.
Vicepremierul ucrainean, Irina Vereșciuk, a declarat că sute de civili rămân blocați în Azovstal împreună cu apărătorii din Mariupol. Situația are caracteristicile unei adevărate catastrofe umanitare, deoarece oamenii rămân fără apă, alimente și medicamente, a declarat ea.
Într-un interviu acordat duminică televiziunii italiene, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că autoritățile de la Kiev încearcă „prin toate mijloacele” să obțină retragerea „radicalilor ucraineni” rămași în Azovstal, deoarece printre ei s-ar putea afla „agenți și mercenari occidentali”.
Nu există nicio dovadă că printre luptătorii de la Azovstal s-ar afla cetățeni occidentali, precizează CNN.
„Situația generată de confruntarea de la uzina Azovstal din Mariupol și dorința încăpățânată, chiar isterică, a (președintelui ucrainean Volodimir) Zelenski, a echipei sale și a șefilor săi occidentali de a obține retragerea tuturor acestor oameni și de a-i trimite pe teritoriul Ucrainei se explică prin faptul că există multe personaje care vor confirma prezența mercenarilor și, poate, a ofițerilor activi ai armatelor occidentale de partea radicalilor ucraineni”, a declarat Lavrov.
Opt civili au fost uciși în bombardamentele rușilor în Donbas
ACTUALIZARE 23:49 Opt civili au fost ucişi, duminică, în bombardamente asupra regiunilor Harkov şi Doneţk, dintre care patru numai în oraşul Liman, aproape de front şi sub ameninţarea directă a înaintării ruse, au anunţat guvernatorii regionali.
„Bombardamente ruseşti în regiunea Doneţk: patru civili ucişi, toţi din Liman”, a scris pe Telegram guvernatorul regiunii Doneţk, Pavlo Kirilenko, adăugând că şapte civili au fost răniţi în acest oraş de unde armata ucraineană a trebuit recent să se retragă.
El a adăugat că un civil a murit din cauza rănilor în Bahmut, un oraş mai îndepărtat de front, şi patru au fost răniţi în diverse puncte din estul Ucrainei.
La rândul său, guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegoubov, a anunţat pe Telegram că trei civili au murit şi opt au fost răniţi duminică în lovituri care au lovit cartiere rezidenţiale din Harkov şi oraşe din regiunea sa.
Liman, un oraş cu 20.000 de locuitori înainte de război, a fost în mare parte evacuat în ultimele zile din cauza înaintării armatei ruse care ocupă deja împrejurimile, potrivit autorităţilor locale.
Armata ucraineană s-a retras, de asemenea, din oraş, trupele sale fiind invizibile sau în poziţii periferice disimulate, potrivit unor corespondenţi ai AFP care s-au deplasat recent la faţa locului, conform Agerpres.
Primele imagini cu operațiunea de salvare a civililor de la Azovstal
ACTUALIZARE 22:52 Au apărut pe rețelele sociale primele imagini cu operațiunea de salvare de la Azovstal, de unde au fost evacuați mai mulți civili ucraineni, blocați acolo de săptămâni din cauza asediului invadatorilor ruși. În clipul video pot fi văzuți militari ucraineni care îi ajută pe oameni să iasă din oțelăria distrusă. La operațiune au participat și organizații internaționale și umanitare, precum Crucea Roșie și Organizația Națiunilor Unite.
The first footage from today's rescue operation in #Mariupol has appeared. The video shows the #Ukrainian military helping people to get out of the destroyed factory. International organizations such as Red Cross and United Nations also participated in the rescue operation. pic.twitter.com/E23468kNGv
— NEXTA (@nexta_tv) May 1, 2022
Nu avem de gând să ne predăm, spune comandantul de la Mariupol
ACTUALIZARE 22.20 O sută de civili au putut părăsi combinatul siderurgic din Mariupol, unde se refugiaseră, și sunt în drum către teritoriul ucrainean. Vestea a fost confirmată duminică seara și de președintele Volodimir Zelenski.
Unul dintre comandanții luptătorilor ucraineni care s-au retras în Azovstal spune însă că în subteranele uzinei rămân mulți răniți. „Încă mai sunt răniți și la uzină. Nu au fost încă evacuați, dar sperăm că vor fi luați de aici. Starea lor este gravă, au nevoie de tratament medical adecvat, de o alimentație adecvată pentru a-și reveni”, a declarat pentru BBC căpitanul Sviatoslav Palamar, comandantul adjunct al Regimentului Azov.
De asemenea, persistă problemele legate de hrană și apă. Cei rămași în combinat încearcă să-și drămuiască proviziile „cât mai mult timp posibil”.
Cu toate acestea, „suntem gata să ripostăm și nu intenționăm să ne predăm”, a dat asigurări Sviatoslav Palamar, care speră că oficialii ucraineni și liderii altor țări vor face tot ce e posibil pentru ca și soldații săi să poată fi evacuați din Mariupol.
Kuleba cere UE un embargo petrolier contra Rusiei
ACTUALIZARE 21:35 Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a postat duminică pe Twitter un mesaj în care afirmă că a avut o discuţie telefonică cu şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, căruia i-a spus că următorul pachet de sancţiuni ale UE împotriva Rusiei ''trebuie să includă un embargo asupra petrolului'', relatează CNN.
I spoke with @JosepBorrellF on the next round of EU sanctions on Russia which must include an oil embargo. I also emphasized there can be no alternative to granting Ukraine EU candidate status. We paid separate attention to further safe evacuation from besieged Mariupol.
— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) May 1, 2022
În aceeaşi discuţie, mai notează ministrul ucrainean, acesta a ''subliniat că nu poate exista nicio alternativă la acordarea statutului de candidată la UE pentru Ucraina''.
Suedia: Decizia privind aderarea la NATO nu va fi luată cu lejeritate
ACTUALIZARE 21:25 Prim-ministra Suediei, Magdalena Andersson, spune că aderarea la NATO a țării nu va fi una luată „cu lejeritate”. În ultimele săptămâni, și Suedia și Finlanda, două țări tradițional neutre, au devenit tot mai receptive la ideea aderării la NATO, o consecință a războiului pe care Rusia l-a pornit împotriva Ucrainei.
„Am fost nealiniaţi timp de 200 de ani şi acest lucru ne-a fost util (...), o decizie nu trebuie luată cu lejeritate”, a spus şefa guvernului suedez la o conferinţă de presă.
„Trebuie să reflectăm la ce este mai bine pentru Suedia. Să schimbăm calea sau să nu facem nimic, în ambele cazuri este o alegere şi niciuna dintre aceste două alegeri nu este simplă sau lipsită de riscuri”, a subliniat Magdalena Andersson.
Depunerea unei candidaturi la NATO este „o chestiune foarte, foarte dificilă care necesită o analiză aprofundată”, a insistat ea. Partidul său, în mod tradiţional opus aderării la NATO, a anunţat, cu o săptămână în urmă, că va lua o decizie asupra acestui subiect până pe 24 mai.
Șeful Statului Major rus, Valeri Gherasimov, ar fi fost rănit în Ucraina. Informațiile sunt contradictorii
ACTUALIZARE 20:00. În presa ucraineană au apărut, duminică, informații contradictorii despre rănirea șefului Statului Major rus, Valeri Gerasimov, care s-ar fi aflat în apropiere de Izium, oraș din zona de est a Ucrainei. Valeri Gherasimov ar fi venit acolo ca să coordoneze atacul soldaților săi în Ucraina, dar centrul rus de comandă ar fi fost vizat sâmbătă de un atac cu rachete al ucrainenilor. Unele surse ucrainene au spus că în acest atac Gherasimov ar fost rănit la picior de un șrapnel și urma să fie evacuat în Rusia, dar alte surse au dezmințit informația și susțin că forțele ucrainene l-au „ratat” pe înaltul comandant rus.
Nu este clar dacă Gherasimov a fost rănit. Au apărut informații contradictorii cu privire la rănirea lui, unele surse spun că generalul ar fi reușit de fapt să fie evacuat la timp din centrul de comandă și ar fi scăpat nevătămat din atac, scrie agenția ucraineană de presă UNIAN. La Belgorod, oraș rusesc situat la granița cu Ucraina, elicopterele survolează spațiul aerian și sunt măsuri de securitate sporite, dovadă că acolo s-ar afla șeful Statului Major rus, spun aceste surse. Interesant este că, în același timp, un incendiu a izbucnit în apropiere de Belgorod la una din instalațiile militare ale Ministerului Apărării, menționează una dintre sursele media ucrainene.
Preşedintele Bulgariei avertizează că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Europa sau chiar în lume
ACTUALIZARE 18:11 Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, avertizează că războiul din Ucraina s-ar putea extinde în Europa, sau chiar în lume.
„Exploziile din Ucraina reverberează în inima Europei şi riscul ca acest război să escaladeze într-unul paneuropean şi chiar mondial este real”, a spus șeful statului bulgar, duminică, în mesajul său de 1 mai.
Radev a adăugat că se teme că „ţara noastră, căminele noastre, copiii noştri şi natura vor cădea victime ale acestei escaladări”.
Considerat a fi un politician prorus, preşedintele bulgar a mai spus că este o „datorie patriotică” să nu permită implicarea Bulgariei în războiul din Ucraina. El este în opoziţie la acest capitol cu premierul bulgar, pro-occidentalul Kiril Petkov, care vrea ca Bulgaria să furnizeze arme Ucrainei.
Coaliţia guvernamentală liberal-socialistă cvadripartită este divizată în chestiunea ajutorului militar pentru Ucraina. Socialiştii ameninţă cu părăsirea guvernului dacă acesta decide să livreze Ucrainei arme şi muniţii.
Parlamentul de la Sofia este aşteptat să se pronunţe, miercuri, dacă susţine sau nu oferirea unui astfel de ajutor pentru Ucraina.
ONU confirmă evacuarea civililor de la Azovstal
ACTUALIZARE 17:40 Un purtător de cuvânt al ONU a confirmat, duminică, operațiunea menită să evacueze civilii ucraineni de la Azovstal.
Oficialii ucraineni spun că la oțelărie mai sunt cel puțin 1.000 de civili și peste 500 de soldați răniți.
Ucraina susţine că a atacat din nou cu rachete Insula Şerpilor
ACTUALIZARE 17:08 Armata ucraineană a anunţat că a lansat atacuri repetate cu rachete asupra Insulei Şerpilor din Marea Neagră, ocupată de trupele ruse la puţin timp după declanşarea invaziei asupra Ucrainei.
Mai multe sisteme antiaeriene şi o unitate de comunicaţii au fost distruse în aceste atacuri, afirmă Comandamentul Sud al armatei ucrainene. Acesta mai susţine că 42 de soldaţi ruşi au fost ucişi în raidurile cu rachete asupra Insulei Şerpilor.
Nici atacul şi nici victimele menţionate de partea ucraineană nu pot fi verificate din surse independente. Rusia nu a reacţionat deocamdată faţă de aceste relatări, mai scriu sursele citate.
Acelaşi comandament al armatei ucrainene a transmis şi marţi că a bombardat poziţii ruseşti pe Insula Şerpilor din Marea Neagră.
Polonia se declară pregătită să devină un garant de securitate pentru Ucraina
ACTUALIZARE 17:01 Polonia este dispusă să devină unul dintre garanții securității Ucrainei și să semneze un tratat de securitate care să deschidă calea păcii cu Rusia, a spus Jakub Kumoch, oficial polonez responsabil pentru politică internațională în cadrul administrației prezidențiale poloneze.
„Preşedintele şi guvernul au luat decizia că Polonia nu se va sustrage responsabilităţii sale”, a declarat Jakub Kumoch într-un interviu acordat cotidianului Gazeta, precizând că la Varşovia se află în discuţie un proiect de acord între Ucraina şi statele garante.
Acest proiect, elaborat de guvernul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a fost trimis statelor dispuse în principiu să acţioneze ca garanţii, oficialul polonez menţionând Statele Unite, Regatul Unit, Germania, Franţa şi Turcia, printre altele.
„Dacă se ajunge la un acord de pace, suntem interesaţi doar pentru unul care să garanteze integritatea teritorială şi independenţa Ucrainei”, a subliniat consilierul preşedintelui polonez.
Incendiu la o bază militară în regiunea Belgorod, în Rusia
ACTUALIZARE 16:31 În regiunea Belgorod din Rusia a izbucnit un nou incendiu la o bază militară. Guvernatorul regiunii a declarat că nu se cunosc circumstanțele care au dus la incendiu și cercetările sunt în curs pentru a stabili pagubele materiale produse și numărul victimelor.
Sursele ucrainene vorbesc despre faptul că ar fi vorba de un depozit militar din localitatea Tamarovka.
Kievul vrea să recruteze încă 160.000 de soldaţi
Prețurile la carburanți au crescut pe fondul tensiunilor din Orientul Mijlociu și din Ucraina. Expert: Urmează și alte scumpiri
Cea mai modernă dronă a Moscovei a fost doborâtă
Avertismentul șefului Poliției din R. Moldova după ce Rusia a plătit 130.000 de moldoveni să voteze anti-UE la referendum
Alertă de radiații la granița NATO-Rusia
Putin l-a trimis pe Şoigu în Coreea de Nord după arme
„Ce aproape e, miroase a praf de pușcă. Aoleu, ce e aici”. Mărturia unei localnice care a filmat atacul rușilor la granița României
Kremlinul îl acuză pe Klaus Iohannis că distorsionează istoria. „Aşteptaţi-vă la probleme la scară planetară”
Ucraina dezvăluie detalii despre noua „rachetă-dronă”
SBU: Rușii plănuiau să doboare un avion de pasageri și să dea vina pe Ucraina
ACTUALIZARE 15.54 Rușii plănuiau să doboare un avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului și apoi să acuze armata ucraineană și partenerii internaționali care i-a furnizat armament, a comunicat duminică Serviciul de Securitate al Ucrainei, care a adăugat că a neutralizat grupul de sabotaj.
„SBU a condus o operațiune specială în mai multe etape, în timpul căreia a neutralizat un grup de sabotaj al inamicului. Agenții Statului Major al Forțelor Armate Ruse pregăteau un atac terorist - plănuiau să doboare un avion de pasageri deasupra Rusiei sau Belarusului.
Invadatorii intenționau să acuze în mod nejustificat Ucraina și partenerii noștri că au atacat aeronava.
Pentru a comite acest act de provocare, atacatorii au vrut să tragă asupra civililor de la bord folosindu-se de sistemul portabil de rachete antiaeriene (MANPADS) „Stinger, pe care urmau să le fure și să le introducă clandestin în țară”, a declarat Artem Dektiarenko, purtătorul de cuvânt al SBU, scrie Kiev Independent.
Citește continuarea AICI
UE vrea să interzică petrolul rusesc până la finalul anului
ACTUALIZARE 15.50 Uniunea Europeană înclină spre o interzicere a importurilor de petrol din Rusia la finele anului, susţin doi diplomaţi europeni consultaţi de Reuters, după discuţiile care au avut loc în ultimele zile între Comisia Europeană şi statele membre UE.
Blocul comunitar pregăteşte cel de-al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, din cauza invadării Ucrainei. Noul pachet de sancţiuni ar urma să vizeze petrolul rusesc, băncile din Rusia şi Belarus, precum şi mai multe persoane fizice şi companii.
Ambasadorul Ucrainei în Germania spune că tancurile donate Ghepard au 40 de ani vechime și cere "arme germane moderne"
ACTUALIZARE 14.00 Ucraina cere Germaniei să-i furnizeze armament mai modern, la doar câteva zile după ce guvernul german a aprobat livrarea directă de tancuri antiaeriene armatei ucrainene pentru prima oară, relatează duminică DPA.
Ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrii Melnik, a declarat pentru publicaţia Bild am Sonntag că tancurile antiaeriene "Ghepard" au o vechime de 40 de ani. Pentru a învinge Rusia, "avem nevoie de cele mai moderne arme germane", a spus el.
Ucraina ar avea nevoie de tancuri mai noi "Leopard" şi "Marder", precum şi obuziere autopropulsate, dar "şi multe altele", a spus diplomatul ucrainean, potrivit căruia cancelarul Olaf Scholz a reacţionat lent la războiul din Ucraina, comparându-l cu predecesorul său în funcţie, Angela Merkel.
Cum îi sfidează pe ruși ucrainenii din Herson
ACTUALIZARE 13.57 Rubla rusă va fi folosită în Herson începând de duminică, potrivit forțelor susținute de Rusia care au preluat controlul orașului din sudul Ucrainei. În ciuda faptului că au fost ocupați timp de 60 de zile, mulți localnici încearcă să găsească modalități pentru a sfida forțele ruse - cum ar fi să schimbe rublele pe care le primesc înapoi în moneda Ucrainei, grivna, scrie BBC.
Ihor Kolykhaiev, primarul ucrainean al orașului Herson, care a fost înlăturat de ruși, spune că rubla nu va putea fi folosită deoarece singurul sistem bancar funcțional din regiune este ucrainean, nu rus.
Între timp, rușii încearcă să se impună în oraș: au apărut semnele Z - un simbol rus pro-război -, steagurile Rusiei la clădirile guvernamentale, televiziunea ucraineană a fost în mare parte întreruptă, fiind difuzate știri din Rusia, în timp ce soldați în vehicule blindate patrulează prin oraș.
Acum, schimbarea monedei regiunii este încă o încercare de a șterge identitatea ucraineană din oraș.
Citește continuarea AICI
Atac asupra aeroportului din Odesa: Rușii spun că au vrut să distrugă un hangar cu arme trimise de SUA și țări europene
ACTUALIZARE 13.53 Rusia a confirmat duminică atacul de sâmbătă asupra aeroportului din Odesa, în sudul Ucrainei. Armata lui Putin a folosit rachete de înaltă precizie pentru a distruge un hangar cu arme şi muniţie pe care armata ucraineană le-ar fi primit de la SUA şi ţări europene.
„Rachete de înaltă precizie Onyx au distrus lângă Odesa pe un aerodrom militar un hangar cu arme şi muniţii primite din Statele Unite şi ţări europene, precum şi pista", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, Igor Konaşenkov, citat de EFE, potrivit Agerpres.
Comandamentul operaţional din sud al forţelor armate ucrainene a confirmat sâmbătă că pista aeroportului din Odesa a fost avariată şi făcută inutilizabilă ca urmare a atacului cu rachete ruseşti.
Rusia anunță că 46 de civili au părăsit zona combinatului Azovstal
ACTUALIZARE 12.26 Două grupuri de civili au părăsit sâmbătă clădirile din apropierea combinatului siderurgic Azovstal din orașul Mariupol, a anunțat Ministerul rus al Apărării, citat de BBC.
25 de persoane au plecat sâmbătă după-amiază, iar alte 21 după lăsarea întunericului, au precizat reprezentanții ministerului într-o postare pe Telegram. Conform acestora, civililor le-au fost asigurate hrana, cazarea și asistența medicală.
BBC anunță că nu a reușit să confirme această informație din surse independente.
Primarul din Mariupol, Vadim Boychenko, a declarat că aproximativ 1.000 de civili au rămas la uzina siderurgică, iar unii dintre ei se află „la granița dintre viață și moarte”.
Cum acționează „Fabrica de troli” a lui Putin
ACTUALIZARE 11.32 Fabrica de troli a lui Vladimir Putin, cu sediul în Sankt Petersburg, a declanșat o campanie online de manipulare în favoarea războiului din Ucraina, avertizează guvernul britanic citând un studiu în acest sens. Trolii ruși încearcă să-i atace pe liderii occidentali, printre care Boris Johnson și Olaf Scholz, și răspândesc dezinformări, promovând propaganda Kremlinului în privința războiului din Ucraina, scrie The Guardian.
Studiul finanțat de guvernul britanic detaliază modul în care regimul lui Vladimir Putin încearcă să manipuleze opinia publică pe rețelele sociale, precum și în secțiunile de comentarii ale principalelor instituții media. Țința lor o reprezintă astfel politicienii occidentali și presa, se arată în document.
Printre cei vizați se află premierul Marii Britanii Boris Johnsons, cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, dar și șeful diplomației UE, Josep Borrell.
Citește continuarea AICI
Președintele Dumei de stat cere măsuri „în oglindă” față de „țările neprietenoase” care au înghețat activele rusești
ACTUALIZARE 11.29 Rusia ar trebui să reacționeze simetric la înghețarea activelor sale de către unele „țări neprietenoase”, a scris duminică, pe rețelele sociale, Viaceslav Volodin, președintele Dumei de stat, camera inferioară a parlamentului rus, potrivit Reuters.
„Este corect să luăm măsuri în oglindă față de afacerile din Rusia cu proprietari care provin din țări neprietenoase, unde au fost luate astfel de măsuri: confiscați aceste bunuri”, a propus Viaceslav Volodin.
Rusia încearcă să ocupe întreaga regiune Herson pentru a ataca Nikolaev
ACTUALIZARE 11.15 Trupele ruse în Ucraina încearcă să ajungă la linia de demarcaţie a regiunii administrative Herson, în sudul ţării, pentru a crea condiţiile care să-i permită luarea cu asalt a oraşelor Mikolaiv (Nikolaev) şi Krivoi Rog (Kryvyi Rih), potrivit unui nou raport al înaltului comandament al armatei ucrainene privind evoluţiile de pe front, în cea de 67-a zi a invaziei ruse în Ucraina, informează EFE, potrivit Agerpres.
Armata rusă ia măsuri pentru a-şi consolida potenţialul de atac şi a accelera ritmul ofensivei sale, transferă arme şi echipamente militare pe calea ferată din alte zone ale ţării, conform raportului citat. De asemenea, comandamentul ucrainean semnalează că „unele unităţi ale armatei belaruse acoperă frontiera în regiunile Brest şi Gomel”.
Kievul estimează că există ameninţarea ca „Rusia să lanseze atacuri cu rachete împotriva infrastructurii militare şi civile din toată Ucraina de pe teritoriul Republicii Belarus”.
În regiunea Harkov, nord-est, Rusia „efectuează atacuri aeriene şi tiruri de artilerie” şi încearcă „operaţiuni ofensive în direcţia Izium”, inclusiv transferul de arme şi persoane mobilizate de pe teritoriile republicilor autoproclamate Doneţk şi Lugansk.
Atacurile aeriene ruseşti şi tirurile de artilerie continuă asupra aşa-numitelor „linii de contact” din regiunea Doneţk, care separă zonele proruse ale regiunii de cele care se află în mâinile ucrainenilor.
Numai în regiunile Doneţk şi Lugansk, nouă atacuri inamice au fost respins în ultimele 24 de ore, fiind distruse opt tancuri, un sistem de artilerie, 24 vehicule blindate de luptă, un vehicul special şi cinci maşini (inclusiv două camioane cisternă pentru combustibil), afirmă armata ucraineană.
Potrivit ultimului buletin al Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) din SUA, trupele ruse din Herson încearcă să-şi îmbunătăţească poziţiile tactice şi se regrupează pentru a relua ofensiva şi a captura graniţele administrative ale regiunii.
Ruşii, potrivit acestuia, chiar dacă desfăşoară mai multe forţe spre Izium, "pare puţin probabil că vor fi capabili de noi progrese".
„Pare din ce în ce mai puţin probabil ca forţele ruse să obţină succese majore în estul Ucrainei şi este posibil ca forţele ucrainene să poată efectua contraatacuri mai ample în zilele următoare”, apreciază ISW.
Kuleba propune Chinei să devină „unul dintre garanții securității Ucrainei”
ACTUALIZARE 10.30 Ministrul de Externe al Ucrainei Dmitro Kuleba a propus sâmbătă Chinei să devină unul dintre garanții securității Ucrainei, potrivit The Guardian.
Presa de stat din China a publicat sâmbătă două interviuri cu miniștrii de externe ai Rusiei și Ucrainei.
Dmitro Kuleba a cerut Chinei, dar și celorlalți membri permanenți ai Consiliului de Securitate al ONU, să ofere garanții de securitate pentru Kiev, potrivit agenției Xinhua.
„Propunem Chinei să devină unul dintre garanții securității Ucrainei, acesta este un semn al respectului și încrederii noastre în Republica Populară Chineză”, a spus Kuleba. „Credem, de asemenea, că acest război nu este în interesul Chinei”, a adăugat acesta.
El a mai spus că situația nu escaladează din cauza Ucrainei: „Ne exercităm dreptul de a ne apăra".
Nancy Pelosi s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski la Kiev
ACTUALIZARE 10.00 Președinta Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, s-a întâlnit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, la Kiev. Președintele ucrainean a făcut publice imagini de la sosirea lui Pelosi, împreună cu o delegație a Camerei.
”Vă vizităm pentru că vrem să vă mulțumim pentru lupta pe care o duceți pentru libertate... luptați pentru noi toți. Suntem angajați să fim aici pentru dumneavoastră până a finalul bătăliei”, i-a spus Pelosi lui Zelenski, potrivit unei înregistrări video publicate de Zelenski și citate de The Guardian.
Imaginile video au fost însoțite de un mesaj transmis de Volodimir Zelenski: ”Întâlnire cu președinta Camerei Reprezentanților Nancy Pelosi la Kiev. America este un lider în ce privește sprijinul puternic în lupta împotriva agresiunii rusești. Vă mulțumim pentru că ne ajutați să ne protejăm suveranitatea și integritatea teritorială a țării”.
Video here: pic.twitter.com/JtYUdK20SM
— Helen Davidson (@heldavidson) May 1, 2022
ACTUALIZARE 9.40 Un afacerist din Ucraina transformă resturile unui avion rusesc doborât de ucraineni în brelocuri pentru chei pe care le vinde apoi în străinătate pentru a-și ajuta țara în război. Deși apropiații i-au spus că ceea ce face este „o nebunie” și că nu o să dea roade, Iurii Visoven a strâns deja zeci de mii de dolari, potrivit Reuters.
„Mulţi dintre prietenii mei îmi spun «1.000 de dolari – nimeni nu-ţi va da atât pentru această piesă de metal, e o nebunie», a spus Iurii Visoven, fondatorul ”Drones for Ukraine”, pentru Reuters. „Dimineaţa, mi-am verificat telefonul și am văzut că s-au încasat deja 20-30.000 de dolari şi vedem că primim constant mesaje de la oameni care pun întrebări şi spun că vor să doneze mai mult. Ne spun că este o idee incredibilă”, a mai spus Visoven.
Aeronava din care Iurii confecționează brelocurile este un bombardier tactic Su-34 cu două locuri despre care armata ucraineană spune că l-a doborât deasupra oraşului Borodianka, la nord-vest de Kiev, la începutul lunii martie, când forţele ruse încercau să captureze zona.
Citește continuarea AICI
Primar: Rușii au ucis de două ori mai mulți locuitori ai Mariupolului decât Germania nazistă
ACTUALIZARE 9.00 În două luni de când asediază Mariupol, armata rusă a ucis de două ori mai mulți oameni decât naziștii în cei doi ani de ocupare a orașului, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a spus primarul localităţii, Vadim Boicenko.
"În doi ani, naziştii au ucis 10.000 de civili în Mariupol. Ocupanţii ruşi au ucis peste 20.000 de locuitori ai Mariupolului în două luni.
Peste 40.000 de oameni au fost deportaţi forţat. Acesta este unul dintre cele mai grave genocide împotriva civililor din istoria modernă. Armata rusă ne distruge cu intenţie şi fără milă oraşul şi locuitorii săi", a spus Boicenko.
"Omenirea a plătit un preţ mare pentru victoria asupra fascismului în ultimul secol. Dacă nu ne unim astăzi şi nu oprim acest rău, preţul de data aceasta poate fi mult mai mare", a adăugat primarul Mariupolului.
Zelenski, mesaj către soldații ruși
ACTUALIZARE 8.30 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a adresat sâmbătă soldaţilor ruşi, recomandându-le într-un mesaj video că „mai bine ar rămâne în Rusia decât să meargă la război ca să moară în Ucraina”, evocând planurile comandamentului rus de a continua ofensiva şi de a atrage mai multe forţe pe frontul ucrainean, relatează agenţia de presă Liga.net, potrivit Agerpres.
Comandamentul Federaţiei Ruse nu le spune soldaţilor săi despre pregătirea unor frigidere mobile suplimentare pentru cadavre şi nu spune adevărul despre pierderile suferite în Ucraina, a afirmat Zelenski.
„Fiecare soldat rus poate încă să-şi salveze viaţa. Este mai bine pentru voi să supravieţuiţi în Rusia decât să muriţi pe pământul nostru!”, a lansat preşedintele ucrainean, vorbind în limba rusă în această parte a mesajului său.
ACTUALIZARE 8.00 Noi imagini din satelit arată uzina Azovstal, de unde au fost evacuați sâmbătă seară 20 de civili, distrusă în mare parte după bombardamentele rușilor.
Militarii ucraineni asediați de invadatorii ruși la Azovstal au confirmat, sâmbătă seară, că 20 de civili ucraineni au fost lăsați să părăsească oțelăria.
Comandantul adjunct al Batalionului Azov, Sviatoslav Palamar, a precizat că persoanele evacuate, femei și copii, au ajuns „într-un loc adecvat”.
ACTUALIZARE 7.50 Înaltul Comisar ONU pentru Refugiați a înregistrat 5.468.629 de ucraineni care au părăsit țara, majoritatea fiind femei și copii.
Majoritatea refugiaților s-au stabilit în jurul Europei, cei mai mulți în Polonia – peste 3 milioane de persoane.
Rusia susține că Ucraina și-a bombardat propriii civili în Herson
ACTUALIZARE 7.40 Ministerul rus al apărării a susținut că bombardamentele forțelor ucrainene asupra satelor din regiunea Herson au ucis și răniți civili, a informat duminică dimineața agenția de presă rusă RIA, citată de The Guardian.
Ministerul a spus că forțele ucrainene au bombardat o școală, o grădiniță și un cimitir în satele Kyselivka și Shyroka Balka. Nu a dat alte informații despre câte persoane au fost ucise sau rănite sau când a avut loc bombardamentul.
Ucraina nu a dat un răspuns imediat la acest raport.
Zelenski: Ucraina va fi liberă
ACTUALIZARE 7.30. Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat că armata ucraineană a distrus până acum aproximativ 1.000 de tancuri ruseşti, 2.500 de vehicule blindate şi aproape 200 de avioane. El a subliniat că Ucraina va fi liberă.
Zelenski a afirmat că Rusia este slăbită, dar "ocupanţii au încă echipamente în stoc şi rachete pentru a ne lovi ţara". Lucrările de deminare continuă în zonele de nord, unde forţele ruse au fost alungate, a spus Zelenski, care a adăugat că 69% din aşezările eliberate au acum "autoguvernare locală cu drepturi depline".
"Încă trebuie să luptăm şi să facem toate eforturile pentru a-i alunga pe ocupanţi. Şi o vom face. Ucraina va fi liberă", a mai spus el în discursul de sâmbătă seară.
Ucraina continuă discuțiile cu partenerii privind creşterea sancţiunilor împotriva Rusiei, a spus el şi se aşteaptă la o decizie cu privire la restricţiile petroliere în curând.: "Dacă orice companie sau stat ajută Rusia să facă comerţ cu petrol, aceasta trebuie, de asemenea, să se confrunte cu sancţiuni"
Zelenskiy a mai spus că a vorbit recent din nou cu preşedintele francez Emmanuel Macron despre aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, cu premierul britanic Boris Johnson despre evenimentele recente şi cu premierul elveţian Ignazio Cassis pentru a-i mulţumi pentru rolul de mediere pe care îl deţine ţara şi pentru a discuta despre reconstrucţie.
Cele mai recente informații privind desfășurarea evenimentelor din Ucraina:
- Prim-ministrul britanic, Boris Johnson, i-a spus, sâmbătă, președintelui Volodimir Zelenski că este mai angajat ca niciodată să consolideze Ucraina, conform unui comunicat venit de la Downing Street Nr. 10.
- Paisprezece ucraineni, printre care şi o femeie însărcinată, au fost eliberaţi într-un nou schimb de prizonieri cu Rusia, au anunțat, sâmbătă, autoritățile ucrainene, fără a dezvălui numărul ruşilor care au fost predaţi Moscovei.
- Rușii își accentuează gradual intensitatea ofensivei lor în estul Ucrainei, spune un oficial de la ministerul apărării ucrainean, conform BBC. Oleksandr Motuzianik a declarat că „există semne că agresorul pregătește acțiuni militare de și mai mare anvergură”.
- Mai multe explozii au fost semnalate în orașul Odesa de martori oculari și de presa locală. Exploziile au fost auzite în jurul orei locale 6, iar un martor ocular a declarat pentru CNN că a văzut un avion de luptă pe cer.
- Trupurile vizibil torturate a trei bărbaţi care au fost împuşcaţi mortal au fost găsite, sâmbătă, într-o groapă comună în apropiere de Bucha, cu mâinile legate şi ochii acoperiţi, a anunţat poliţia din Kiev.
- Preşedintele francez Emmanuel Macron a avut o discuție prin telefon cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, a anunţat sâmbătă Palatul Elysee, potrivit căruia Franţa va consolida ajutorul umanitar pentru Ucraina și va continua să trimită material militar acestei țări.
- Dialogul între Moscova şi Washington privind stabilitatea strategică este oficial „îngheţat”, a declarat sâmbătă un înalt oficial al Ministerului de Externe rus, citat de agenţia TASS, relatează Reuters.
Editor : G.M.
Descarcă aplicația Digi24 și află cele mai importante știri ale zilei
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News